Browsing TEZLER by Title
Now showing items 4455-4474 of 10681
-
Gıda kalite kontrol ve analizi eğitiminde iş güvenliği
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-19)`Gıda Kalite Kontrol Ve Analizi Eğitiminde İş Güvenliği` konulu yüksek lisans çalışması, `Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Kalite Kontrol ve Analizi ` dalında, İstanbul'da eğitim verilen 9 okulda yapılmıştır. ... -
Gıda katkı maddeleri olarak kullanılan monopotasyum glutamat, magnezyum dıglutamat ve xylıtol`ün genotoksik etkilerinin araştırılması
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-25)Gıda katkı maddesi, besin güvencesinin sağlanması, lezzetin artırılması, raf ömrünün uzatılması, besin kayıplarının azaltılması gibi amaçlarla kullanılmasına izin verilen maddelerdir. Gıda katkı maddeleri olan Monopotasyum ... -
Gıda katkı maddeleri olarak kullanılan monosodyum glutamat, sodyum propiyonat ve potasyum propiyonatın insan lenfosit kültüründe genotoksik etkilerinin belirlenmesi
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Son yıllarda giderek yaşamın bir parçası halini alan gıda katkı maddelerinin genotoksik potansiyellerinin belirlenmesi toplum beslenmesi, insan sağlığı ve yaşam kalitesi açısından oldukça fazla önem taşımaktadır. Bu ... -
Gıda katkı maddesi olarak kullanılan sodyum sorbat ve potasyum sorbat`ın insan periferal lenfositlerinde genotoksik etkileri
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, gıdalarda antimikrobiyal katkı maddesi olarak sıklıkla kullanılan sodyum sorbat ve potasyum sorbatın in vitro genotoksik etkileri, insan periferal lenfositlerinde, kromozom anormalliği (KA), kardeş kromatid ... -
Gıda kaynaklı Lactobacillus izolatlarında biyofilm oluşumu ve antibiyotik direncinin araştırılması
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-24)Lactobacillus'lar; Gram pozitif, çubuk şeklinde, patojenik olmayan bakterilerdir. Bazı Lactobacillus türleri yoğurt, peynir, bira, şarap, turşu ve konserve gibi yiyeceklerde starter kültürü veya probiyotik olarak ... -
Gıda kaynaklı salmonella izolatlarında biyofilm varlığının araştırılması
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Ankara'da süt fabrikasından temin edilen 50 çiğ süt örneği ve Ankara'da tüketime sunulan 160 tavuk örneği (25 boyun, 45 karaciğer, 45 kalp ve 45 taşlık) çalışılmıştır. Araştırma sonucunda 2 Salmonella ... -
Gıda kaynaklı slime üreten gram negatif ve gram pozitif bakteri izolatlarındaki antibiyotik direncinin araştırılması
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-01)Araştırmamızda Mart 2013-Ocak 2014 tarihleri arasında Ankara'da tüketime sunulan 52 adet balık örneği ve Ankara'nın çeşitli marketlerinden toplanan 20 sucuk, 20 sosis, 20 salam ve 20 pastırma örneği olmak üzere ... -
Gıda örneklerinden izole edilen staphylococcus`larda biyofilm oluşumu ve antibiyotik dirençliliğinin araştırılması
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Ankara'daki çeşitli süpermarketlerden toplanan 56 dana kıyma, 56 tavuk but, 56 beyaz peynir örneği, süt fabrikasından temin edilen 56 çiğ süt örneği ve çeşitli semtlerdeki pastanelerden temin edilen 56 ... -
Gıda sanayii biyokütle atıklarının enerji potansiyeli ve geri kazanımı
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüzde enerji üretiminin güçlüğü ve ekonomik sıkıntıları nedeniyle endüstriyel tesislerde kullanılan fosil yakıtların, doğalgazın, LPG gibi ürünlerin yerine olabildiğince tesislerde oluşan biyokütlelerin değerlendirilmesi ... -
Gıda sektöründe dayanıklı ve bozulabilir ürünler için bütünleşik tedarik zinciri ağı tasarımı ve bir uygulama
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüzde müşteri memnuniyetine gereken önemi vermek, hizmet veya mal üretimi için temin ve teslim süresini azaltmak, stok veya yok satma gibi maliyetlerini azaltmak ve verimliliği arttırmak isteyen işletmeler tedarik ... -
Gıda sektöründe enerji verimliliği ve enerji yönetimi: Şeker fabrikası örneği
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada öncelikle gıda sektörlerine genel bir bakış ile enerjinin önemi vurgulanmıştır. Gıda sektöründeki enerji verimliliği için termodinamik kanun verimlilikleri incelenmiştir. Enerji verimliliği ve enerji yönetimi ... -
Gıda sektöründe HACCP uygulaması ve çevreyle etkileşimi
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)GIDA SEKTÖRÜNDE HACCP UYGULAMASIVE ÇEVREYLE ETKİLEŞİMİ(Yüksek Lisans Tezi)Zeliha YASANGAZİ ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜOcak 2007ÖZETGıda güvencesi kavramı, gıda kaynaklarının sürdürülebilir kullanımınısağlayarak ... -
Gıda teknolojisinde üretim hatlarının modernizasyonu
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Gıda endüstrisinde geleneksel üretim yöntemlerinin kullanımı gıda sağlığı, üretim performansı ve iş güvenliği açısından uygun olmayan bir takım sonuçları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca ürünlerin depolama ortamlarının ... -
Gıda ve klinik örneklerden izole edilen Enterococcus`ların virulans faktörleri ve antibiyotik dirençliliklaeri
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Ankara'nın çeşitli marketlerinden toplanan 125 gıda örneği (25 tavuk, 25 kıyma, 25 çiğ süt, 25 dondurma ve 25 peynir) ve çeşitli hastanelerden toplanan 125 klinik örnek (kan ve idrar) materyal olarak ... -
Gıda ve klinik örneklerden izole edilen koagülaz pozitif ve koagülaz negatif stafilokokların bazı virulens özellikleri ve antibiyotik dirençliliklerinin karşılaştırılması
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Ankara'nın çeşitli market, mandıra ve pastanelerinden alınan toplam 80 dana kıyma, tavuk but, beyaz peynir, dondurma örneği ve sokak satıcılarından alınan 20 çiğ süt örneği olmak üzere toplam 100 gıda ... -
Gıdalarda mikrobal bozulma kinetiğine mekanistik bir yaklaşım
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-17)Gıdaların bozulması mikrobal aktiviteden kaynaklanmaktadır. Gıdalarda mikrobal bozulma kinetiği pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Bu çalışmanın konusunu balıklar oluşturmaktadır. Balıklarda mikrobal bozulma ... -
Gıdalarda stafilokokal enterotoksin varlığının ve antibiyotik dirençliliğinin araştırılması
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-11)Stafilokokal gıda zehirlenmesi (SFP), stafilokokal enterotoksin içeren gıdaların tüketimi sonucu ortaya çıkan bir zehirlenme türüdür. Bu çalışmada Ocak 2012 tarihinden 2013 yılına kadar bir yıllık süre içerisinde; Kayseri, ... -
Gıdalardan izole edilen enterobacteriaceae türlerinde genişletilmiş spektrumlu beta laktamaz üretimi ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Ankara tüketime sunulan 90 gıda örneği (15 süt, 15 peynir, 15 dondurma, 15 kıyma, 15 tavuk ve 15 balık) materyal olarak kullanılmıştır. Örneklerin toplam aerobik mezofilik ve toplam koliform bakteri sayıları ... -
Gıdalardan izole edilen enterobacterıaceae türlerinin amino asit dekarboksilaz aktivitesi, biyofilm oluşumu ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, Ankara'da çeşitli marketlerde satışa sunulan 112 gıda örneğinden izole edilmiş olan 206 adet Enterobacteriaceae izolatı kullanılmıştır. Bu izolatların; amino asit dekarboksilaz aktiviteleri, biyojen ... -
Gıdalardan izole edilen gram pozitif bakterilerde biyosit ve antibiyotik direnç profilinin araştırılması
(GAZİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-26)Günümüzde hayvan yetiştiriciliğinde gerek hastalıkların tedavisi ve önlenmesi, gerekse hayvansal gıdaların verimini arttırmak amacıyla antibiyotik ve biyositlerin kullanımının oldukça yaygın olması ekonomi ve halk sağlığı ...