Gıda örneklerinden izole edilen staphylococcus`larda biyofilm oluşumu ve antibiyotik dirençliliğinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Ankara'daki çeşitli süpermarketlerden toplanan 56 dana kıyma, 56 tavuk but, 56 beyaz peynir örneği, süt fabrikasından temin edilen 56 çiğ süt örneği ve çeşitli semtlerdeki pastanelerden temin edilen 56 dondurma örneği materyal olarak kullanılmıştır. Çalışılan 280 gıda örneğinden izole edilen 209 Stafilokok suşunun tanımlamaları yapılarak, mikrotitre plak ve kongo kırmızılı agar yöntemleriyle biyofilm oluşumu ve Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemine göre çeşitli antibiyotik dirençlilikleri araştırılmıştır.Tanımlanan Stafilokok suşlarının; %16,3'ü koagülaz pozitif Stafilokok, %83,7'si koagülaz negatif Stafilokok olarak tespit edilmiştir. Koagülaz pozitif Stafilokok suşlarının; %8,1'i S.aureus, %1,9'u S.hyicus ve %6,2'si S.intermedius, koagülaz negatif Stafilokok suşlarının; %22'si S.cohnii, %16,3'ü S.hominis, %17,2'si S.xylosus, %9,5'i S.simülans, %6,2'si S.capitis, %4,3'ü S.haemolyticus, %3,3'ü S.epidermidis, %2,8'i S.auricularis, %1,4'ü S.warneri ve %0,5'i S.saprophyticus olarak tespit edilmiştir. Suşların %77,5`inin mikrotitreplak yöntemiyle, %40,2'sinin kongo kırmızılı agar yöntemiyle biyofilm oluşumları pozitif olarak saptanmıştır. Suşların; %32,1 i ampisilin'e, %29,2'si tetrasiklin'e, %21,1'i eritromisin'e, %19,1'i metisilin'e, %7,7'si amikasin'e, %7,7'si kloromfenikol'e, %6,7'si gentamisin'e ve %4,8'i klindamisin'e dirençli bulunmuştur. Çalışılan suşlarda vankomisin'e direnç tespit edilmemiştir.Çalışmamızda kullanılan çeşitli gıda örneklerinde birden fazla Stafilokok türünün tespit edilmesi, gıda hazırlanmasında gerekli hijyenik kurallara uyulmadığının bir göstergesidir. Çalışma sonuçlarımızda birden fazla antibiyotiğe direnç ile karşılaşılması halk sağlığı açısındanda önemli bir risk taşımaktadır. Sonuçlarımız antibiyotiklere yüksek oranda direnç göstermesede biyofilm üreten suşlardai üretmeyen suşlara oranla azda olsa daha yüksek dirence rastlanmıştır. In this study, 112 meat samples (minced meat and chicken drumstick) from various supermarkets in Ankara, 56 soft white cheese samples, 56 raw milk samples from milk facilities and 56 icecream samples from bakeries at different localities are collected and are examined as materials. The 209 Staphylococcus isolates are identified from 280 food samples, and the biofilm production of them studied by Congo red agar methods and microtiter plate, and the antibiotic resistances are examined by Kirby-bauer diffusion method.The 16.3% of identified Staphylococcus strains are determined as coagulase positive, 83.7% of are determined as coagulase negative. The distribution of coagulase positive Staphylococcus strains in species are assigned as 8.1% S.aureus, 1.9% S.hyicus and 6.2%S.intermedius. On the other hand, the distribution of coagulase negative Staphylococcus strains in species are assigned as 22% for S.cohnii, 16.3% for S.hominis, 17.2% for S.xylosus, 9.5% for S.simulans, 6.2% for S.capitis, 4.3% for S.haemolyticus, 3.3% for S.epidermidis, 2.8% for S.auricularis, 1.4% for S.warneri and 0.5% for S.saprophyticus . In this study, 77.5% and 40.2% of the straina are determined as positive by microtiter plate methods and congo red agar methods, respectively. According to the result of tested antibiotics, the 32.1%of isolates are resistant toampicillin, the 29.2% of isolates are resistant to tetracycline, 21.1% of isolates are resistant to erythromycin, 19.1% isolates are resistant to meticillin, 7.7% of isolates are resistant to amikacin, 7.7% of isolates are resistant to chloramphenicol, 6.7% of isolates are resistant to gentamycin and 4.8% of isolates are resistant to clindamycin. Among studied stain there is no strain results; any is determined as resistant to vancomycin.The detection of more than one strain of Staphylococcus in examined food samples demonstrates that the required hygine practices in food preparations are not obeyed. The recorded resistance in examined samples for more than one antibiotic indicates that it poses an important risk for public health. Although the results of study do not give resistance to antibiotics in high levels, the resistance n observed in biofilm producing strains in higher degrees relative ton on producing strains.
Collections