Browsing BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ by Issue Date
Now showing items 1-20 of 482
-
Kampus tasarımında sürdürülebilirlik ilkeleri ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yerleşkesi örneği
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-25)Günümüzde modern yapılaşma ve mimari devrimin bir getirisi olarak ortaya çıkan birçok çevresel sorun sadece kendi başına değil aynı zamanda hem ekonomik hem de sosyo-kültürel alanlarda da sorunlar teşkil etmektedir. Bu ... -
Alışveriş merkezlerinin hazır giyim mekanlarında sergileme elemanları ve tüketici davranışlarına etkileri: Antalya kenti örneği
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-02)Günümüzde hazır giyim sektöründe firmaların artık en iyi ürünü üretmeleri yeterli görülmemektedir. Bu yüzden kendilerine avantaj sağlamak isteyen firmalar yeni arayışlara yönelmek zorunda kalmışlardır. Bu yeni arayışlara ... -
Kontrollü ilaç salınımı yapan, lüminesans özellikli M2MoO5:Eu3+-MCM-41 (M: Ca2+, Sr2+, Ba2+) nanoyapıların sentezi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-02)Bortezomib ((1R)-3-metil-1-({(2S)-3-fenil-2-[(pirazin-2-ilkarbonil) amino] propanoil} amino) bütil] boronik asit) multiple miyeloma ve mantle hücreli lenfomanın klinik tedavisi için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (US FDA) ... -
Karışık piridin türevli metal halojen kompleksleriyle modifiye edilmiş antibakteriyel mikro/nanoliflerin elektroeğirme yöntemiyle eldesi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-06)Nozokomiyal enfeksiyonlarında en sık karşılaşılan, hastane mikrobu olarak da bilinen organizmalardan olan çoklu antibiyotik dirençli Escherichia coli ve Staphylococcus a-ureus bakteriyemisidir. Özellikle de metisilin ... -
Raket sporu ile uğraşan sporcuların sporun sosyal yönden pazarlanmasına ilişkin tutumlarının araştırılması
(MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)Dünyadaki her şeyin hızla gelişip değiştiği bu günlerde Spor ve Pazarlama alanlarındaki gelişimin ve değişimin çok hızlı olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. Özellikle toplumdaki her bireye hitap edebilen bir çeşitliliğe ... -
Göksu (Silifke) ve Seyhan (Tarsus) nehirlerinin Acısu Bölgesi Cyprinidae (Teleostei) komünite yapısının incelenmesi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-01)Bu çalışmada; Göksu ve Seyhan nehirlerinin acısu bölgesinde Cyprinidae komünite yapısı incelenmiştir. Bu çalışma Kasım 2014-Haziran 2017 tarihleri arasında 11 farklı dönemde her bir nehirde 3 istasyon olmak üzere toplam 6 ... -
Bazı ağır metallerin mtDNA Hasarı ve mtDNA kopya sayısı üzerine etkilerinin incelenmesi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-04)Bu çalışmanın amacı bazı ağır metallerin Drosophila melanogaster türündeki mtDNA hasarı ve kopya sayısı üzerine etkilerini incelemektir. Ağır metaller günlük yaşantımızda ve sanayide sıkça kullanılmaktadır. Bunun dışında ... -
Bulanık mantık ile arı kovanlarının uzaktan takip ve kontrol sistemi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-04)Tez çalışmasında, ardunio ile bulanık mantık kullanılarak arı kovanlarının uzaktan takip ve kontrolü için bir sistem tasarlanmıştır. Sistemde, kovan içindeki sıcaklık ile nemin takip ve kontrolü sağlanmaktadır. Tez ... -
İnsuyu mağarasının bakteriyel biyoçeşitliliğinin, enzimatik ve antibiyotik direnç profillerinin belirlenmesi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-04)Bu tez çalışmasında İnsuyu Mağarası'nın bakteriyolojik çeşitliliği ve izolatların antibiyotik direnç profilleri kültür temelli yöntemler ve moleküler biyoloji yöntemleriyle belirlenmiştir. Çalışma kapsamında İnsuyu ... -
Ultrasonikasyon destekli UV-C ışık işleminin yumurta sarısında salmonella typhimurium inaktivasyonu üzerine etkisi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-05)İnsan vücudu için gerekli besin öğelerini içeren yumurta ve ürünlerinin muhafazası için pastörizasyon, soğutma, dondurma, kurutma ve koruyucu madde ilavesi gibi farklı uygulamalar mevcuttur. Gıda endüstrisinde ultraviyole ... -
Broyler göğüs etlerinin marine edilmesinde ultrasonikasyon eşliğinde vakum emdirme yönteminin kullanılması
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-05)Bu tez çalışmasında, broyler göğüs etleri 78kPa basınç altında vakum impregnasyon (Vİ) ve ultrasonikasyon destekli vakum impregnasyon (USVİ) ön işlemlerine 0, 15, 30 ve 45 dakika boyunca uygulanarak marine edilmiştir. ... -
Magnezyum alaşımlarının işlenmesinde takım yolu stratejisinin incelenmesi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-05)Talaşlı işleme endüstrisinde artan verimlilik talebi, farklı takım yolu stratejileri kullanarak cep frezelemesinde hızlı talaş kaldırma tekniğini beraberinde getirmektedir. Bu tez çalışmasıyla, AZ91 magnezyum alaşımının ... -
Kaşar peynirinin olgunlaşmasının hızlandırılmasında otolitik özellikli Lactococcus lactis Subsp. Cremoris`in kullanımı
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-06)Peynir olgunlaşması zaman alıcı ve pahalı bir süreçtir. Peynir üretiminde starterve/veya destek kültür olarak kullanılan laktik asit bakterileri, peynir olgunlaşması sırasındalezzet gelişmesinde önemli rol oynamaktadırlar. ... -
Holştayn ırkı sığırlarda sağrı bölgesi yağ kalınlığının döl verimi, süt verimi özellikleri ile hayvan sağlığına olan etkisinin araştırılması
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-09)Araştırma, Holştayn ırkı sığırlarda sağrı bölgesi yağ kalınlığına göre belirlenen kondüsyon durumunun süt verimi, dölverimi ile bazı sağlık parametrelerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma Burdur ... -
İki farklı süt işletmesinden elde edilen endüstriyel bir atık olan süzme yoğurt suyunun bazı özelliklerinin belirlenmesi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-09)Bu çalışmada, Burdur ilinde farklı yöntemle süzme yoğurt üreten iki farklı işletmeden temin edilen yoğurt sularında toplam kurumadde, yağ, protein, laktoz, kül, titrasyon asitliği, mineral madde içeriği, aroma bileşenleri, ... -
Devşirme sporcuların türk atletizmine olan etkilerinin incelenmesi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-09)Bu araştırmanın amacı; son yıllarda ülkemizde sıkça uygulanmakta olan, uluslararası müsabakalarda milli forma adı altında yarışan devşirme sporcuların Türk atletizmine etkilerini ve olumlu, olumsuz yönlerini incelemektir. ... -
Burdur İli merkezde 65-85 yaş grubu insanlarda bilinçli non steroid antiinflamatuvar ilaç kullanım düzeyinin belirlenmesi
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-09)Bu çalışmada, Burdur il merkezinde bulunan 65 yaş üstü bireylerde Non Steroid Antiinflamatuvar ilaçların bilinçli kullanım farkındalık düzeyleri araştırılmıştır. Araştırma Non Steroid Antiinflamatuvar ilaç kullanan 428 ... -
Burdur ve civarında yetişen sığır etlerinde bazı antibiyotik kalıntıları
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-15)Bu tez çalışmasında Burdur il merkezindeki mezbahalardan toplanan 88 adet sığır etinde florfenikol ve 86 adet sığır etinde sülfonamid kalıntı varlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 100 gr et örnekleri toplanarak ... -
Çiğ, pastörize ve uht sütlerde aflatoksin m1 ile okratoksin a varlığının araştırılması
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-15)Süt tüm memeli canlılar için önemli bir protein kaynağıdır. Maya ve mantarlar tarafından üretilen mikotoksinlerin insan ve hayvan sağlığı üzerine toksik etkileri bulunmaktadır. Fusarium, Aspergillus ve Penicillium gibi ... -
Farelerde nodularinle indüklenen oksidatif stres üzerine tangeretinin koruyucu etkisinin araştırılması
(BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-16)Bu araştırma ile farelerde nodularinle (NOD) oluşturulan oksidatif hasara karşı tangeretinin (TAN) koruyucu etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada kontrol, TAN, NOD ve TAN+NOD'un birlikte verildiği grup olmak ...