Burdur ve civarında yetişen sığır etlerinde bazı antibiyotik kalıntıları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında Burdur il merkezindeki mezbahalardan toplanan 88 adet sığır etinde florfenikol ve 86 adet sığır etinde sülfonamid kalıntı varlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 100 gr et örnekleri toplanarak ELISA yöntemi kullanılarak florfenikol ve sülfonamid kalıntı analizleri yapıldı. Ayrıca alınan tüm örneklerin hangi hayvanlara ait olduğu kayıt altına alındı. Sonuç olarak 3 adet örnekte florfenikol ve 3 adet örnekte ise sülfonamid kalıntısı tespit edildi. Kalıntı tespit edilen etlerdeki florfenikol ve sülfonamid konsantrasyonları izin verilen maksimum kalıntı limitlerinin altında olduğu tespit edildi. İncelenen diğer 85 adet florfenikol ve 83 adet sülfonamid numunesinde kalıntıya rastlanmadı. Dolayısıyla tüketime sunulan ve analizi yapılan örneklerde florfenikol ve sülfonamid kalıntılarının halk sağlığını tehdit edecek düzeyde olmadığı kanaatine varılmıştır. In this thesis, it was aimed to determine the presence of florfenicol in 88 beef meat samples and sulfonamide residue in 86 beef meat samples collected from slaughterhouses in Burdur province center. For this purpose, 100 g of meat samples were collected and florfenicol and sulphonamide residue analyzes were performed by ELISA. It was also recorded which sample belonged to particular animal from which the sample was taken. As a result, fluorfenicol was detected in 3 samples and sulfonamide residues in 3 samples analysed. Concentrations of florfenicol and sulfonamide in the residues detected were found to be below the maximum allowed residue limits. No residue were found in remaining 85 and 83 samples. Therefore, it was concluded that florfenicol and sulfonamide residues in samples were not at a level that would threaten public health.
Collections