TEZLER: Recent submissions
Now showing items 201-220 of 225
-
Beta-glukan katkılı fonksiyonel kahvaltılık gevrek üretiminin yanıt yüzey metodu ile optimizasyonu
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-31)Mısır irmiği (%47,5), buğday irmiği (%47,5) ve mısır nişastası (%5) karışımına farklı oranlarda β-glukan (%3-7) ilave edilmiş ve sonra çift vidalı ekstrüder kullanılarak ekstrüde edilmiştir. Deney tasarımında vida hızı, ... -
Palmiye (Washingtonia robusta) meyvesinin gıda endüstrisinde kullanım olanaklarının araştırılması
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-26)Bu çalışmada, fan palmiyesi (Washington robusta) meyvelerinin, tohumlarının ve tohum kabuklarının bazı fiziksel, kimyasal özellikleri ve gıda endüstrisinde kullanım olanakları incelenmiştir. Meyve ve tohumlarının fiziksel ... -
Kumarin türevleri kullanılarak civa (II) ve demir (III) iyonlarına duyarlı yeni optik sensör geliştirilmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-18)Bu çalışmada, Fe3+ve Hg2+ gibi ağır metallerin florimetrik olarak tayinlerine yönelik floresans sensör geliştirilmiştir. Bu çalışma genel olarak iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, Fe3+ve Hg2+ tayini için kumarin türevi ... -
Sporopollenin yüzeyıne 2-hidroksi-1-naftaldehit`in ımmobılızasyonu ve atık sulardan Cr(VI) iyonlarının uzaklaştırılmasında kullanımı
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-29)Yapılan bu çalışmada Sporopollenin (Sp) yüzeyinin immobilizasyonu gerçekleştirilmiştir. İmmobilizasyon işlemi için ilk olarak sporopollenin yüzeyine Etilendiamin (En) bileşiği modifiye edilmiştir. İkinci olarak modifiye ... -
Sayılar ve işlemler ile bazı geometrik kavramların öğretiminde matematik tarihi kullanımının, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına etkisi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-18)Bu araştırmada, ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin sayılar ve işlemler alt öğrenme alanı ile geometrik kavramlar alt öğrenme alanlarının öğretiminde matematik tarihi kullanımın öğrencilerin akademik başarısı, hatırda tutma ... -
Karaman ışık kirliliği ölçümü ve haritalanması
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-29)Bu çalışmada Karaman ilinde ışık kirliliğinin hangi boyutlarda olduğu araştırılmış ve ölçülmüş ve bu araştırmalar neticesinde Karaman ilinin ışık kirliliği haritası oluşturulmuştur. Araştırma 2017 yılında başlamıştır. ... -
Tokokromanol ve sterol biyoaktif bileşenlerinin eş zamanlı tayinine yönelik kromatografik yöntemlerin geliştirilmesi ve tepki yüzey metodolojisi ile optimizasyonu
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-20)Sunulan tez çalışması ile; yenilebilir yağlarda minör biyoaktif bileşenler olarak tanımlanan ve sağlık açısından önemli etkileri olduğu pek çok çalışma ile kanıtlanan tokokromanol ve sterol biyoaktif bileşenlerinin eş ... -
Floresans özellik gösteren perilen türevlerinin sentezi ve sensöruygulamalarının araştırılması
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-29)Bu tez çalışması genel olarak 4 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, floresans özellik gösteren bir perilen türevi prob sentezlenmiş ve FT-IR, 1H NMR ve kütle spektroskopisi gibi spektroskopik yöntemler kullanılarak ... -
Kontakt geometrinin temelleri
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-17)Yapılan bu tez çalışması, Andrew Mclnerney 'in First Steps in Differential Geometry adlı kitabı temel alınarak hazırlanmıştır.Bu araştırmanın odak noktası, kontakt geometrinin fizik ve matematik disiplinleri ile ... -
Kompleks düzlemde Newton metodu
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-28)Newton metodu en eski kök bulma yöntemlerinden biridir. Bu yöntemin kompleks düzlemdeki polinomlara uygulanmasının bilimsel, eğitimsel ve sanatsal yönleri vardır. Bu anlamda bu metodun polinom kökleri ile ilgili elde edilen ... -
Bulgur altı unun ekstrüde çerez gıda üretiminde kullanımı
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-24)Bu çalışmada, tahıl sanayisinin yan/artık ürünü olan bulgur altı ununun (düğürcük) mısır irmiğine farklı oranlarda katkılanarak ekstrüzyon pişirme yöntemi yardımıyla ekstrüde çerez ürünlerinin üretimi amaçlanmıştır. Ön ... -
Ortaöğretim öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi düzeyleri ile öğretmen öz yeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-23)Bu çalışmanın amacı ortaöğretim öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi düzeyleri ile öğretmen öz yeterlik algılarını çeşitli değişkenlere göre incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışma tarama ... -
Bazı yenilebilir mantar türlerinin biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-11)Mevcut tez çalışmasında, önemli biyoaktif bileşenleri yapısında bulunduran yenilebilir mantarlardan Rhizopogon luteolus Fr., Rhizopogon roseolus (Corda) Th. Fr. ve Suillus collinitus (Fr.) Kuntze türlerinden elde edilen ... -
İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının matematiğe yönelik tutumlarının ve bilgilerinin incelenmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-02)İlköğretim matematik öğretmen adaylarının matematiğe yönelik tutumlarının ve pedagojik alan bilgilerinin incelendiği bu çalışmada; şehir, yaş, cinsiyet, evdeki kitap sayısı, evdeki araç-gereçler, anne ve baba eğitim düzeyi, ... -
Ekmeklik buğdayda kuraklığa tolerans bakımından markör destekli seleksiyon
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-02)Artan dünya nüfusu nedeniyle insan beslenmesinde temel besin maddelerinin başında gelen buğdaya olan gereksinim hızlı bir şekilde artmaktadır. Ancak buğday üretimi verim kayıpları nedeniyle yeterli miktarda olmamaktadır. ... -
Sülfonamit temelli suda çözünebilen bazı kaliks[N]aren bileşiklerinin sentezi ve antikarsinojenik etkilerinin incelenmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-11)Sunulan bu çalışmada; N,N-dimetil etilendiamin (B7, B8 ve B9) ve etilendiamin (B13, B14 ve B15) grupları içeren farklı halka boşluk çapına sahip bazı kaliks[n]arenlerin (n: 4, 6 veya 8) sentezi ve bu bileşiklerin MCF-7, ... -
Pastörize ve çiğ sütlerde bacillus cereus`un moleküler tespiti
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-02)Süt insan beslenmesinde en önemli temel gıda kaynaklarından biridir. Ancak hijyenik koşullar sağlanmadan üretilmesi, saklanması, işlenmesi ve gerekli kontrollerin yapılmaması durumunda insan sağlığına zararlı maddeler ... -
Varyant UnaG proteinlerinin geliştirilmesine yönelik protein mühendisliği uygulamaları
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-06-15)Floresan proteinler, biyomühendislik, biyoloji ve biyoteknoloji alanında hücredeki olayları ve molekülleri görselleştirme, takip etme ve nicellendirme için işaretleyici ajan olarak yaygın bir şekilde kullanılan genetik ... -
Bazı iletken polimerlerin gaz sensörü olarak teorik modellenmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-06-24)İletken polimer sınıfının bir üyesi dithieno(3,2-b:2',3'-d)pyrrole (DTP) molekülü ile yaptığımız çalışmada, SOx (SO2 ve SO3) Kükürt oksitler ile etkileşimlerinin sensör mekanizmalarının aydınlatılması için Yoğunluk ... -
Küresel ve yaygın güneş radyasyonunun tahmini için farklı modellerin karşılaştırılması
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-20)Küresel güneş radyasyonu ve bileşenlerinin doğru belirlenmesi herhangi bir bölgedeki güneş sistemlerinin analizi için çok önemlidir. Doğrudan ve yaygın güneş radyasyonu olarak tanımlanmış küresel güneş radyasyonunun ...