IĞDIR ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 221-240 of 250
-
İndirgen atmosfer paketlemenin, kızartmalık patatesin kalitesi üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-04)Bu çalışmada yeni bir uygulama olan İndirgen Atmosfer Paketlemenin, kızartmalık patatesin kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Patates örnekleri; İAP MİKS 1; [%5CO2/%4H2/%91N2(SU)], İAPMİKS-2[%5CO2/%2O2/%4H2/%89N2(SU)], ... -
Iğdır ilinin tarımsal mekanizasyon durumu, sorunları ve çözüm önerileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Bu çalışmada Iğdır ilindeki mevcut tarımsal mekanizasyon durumu belirlenmiştir. Bölgenin coğrafi konumu, sosyal yaşam, ekonomik durum, vb. etkenlerin mekanizasyon durumu üzerindeki etkileri araştırılarak sorunlar ortaya ... -
Iğdır`da yetişen yerli kara erik (Prunus domestica L.) genotiplerinin fenolojik, pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-01)Bu çalışma 2017-2018 yılları arasında Iğdır ekolojik koşullarında doğal olarak yetişen karaerik genotiplerinin fenolojik, pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada ön seleksiyon ... -
Polifenol oksidaz enziminin Iğdır kırmızı kişmiş üzümünden (Vitis Vinifera L.) afinite kromotografisi ile saflaştırılması, karakterizasyonu ve inhibisyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-08)Bu çalışmada tarihi bir üzüm çeşidi olan Kırmızı Kişmiş üzümünden (Vitis vinifera L.) PFO enzimi aseton çöktürmesi ve takiben Sepharose-4B-L-tirosin-p-aminobenzoik asit afinite jeli kullanılarak, afinite kromatografisi ile ... -
Kağızman (Kars) yöresi cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-01)Bu araştırma Kars'ın Kağızman ilçesi merkez ve köylerinde 2015-2016 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada tohum orijinli yaklaşık 8000 sayılı ceviz populasyonu içerisinden, meyve, ağaç ve hastalık-zararlıya dayanıklılık ... -
Iğdır ilinde gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların gıda güvenirliği bilinç düzeyinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-04)Tez çalışması Iğdır ilinde gıda üreten ya da hizmeti veren ve tesadüfi olarak seçilen 140 işletmenin sahibi ya da yöneticileriyle yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ankete çalışmasına katılanların ... -
Iğdır ve çevre illerinde tahıl ekiliş alanlarındaki Eurygaster laporte, 1832 türleri (Hemiptera: Scutelleridae), zarar durumları ve doğal düşmanlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-29)Iğdır ve çevre illerinde tahıl ekiliş alanlarında 2015-2016 yıllarında yürütülen bu çalışmada Eurygater (Laporte, 1832) (Hemiptera: Scutelleridae) türleri, zarar durumları ve doğal düşmanları belirlenmiştir. Bu çalışma ... -
Iğdır koşullarında yetiştirilen pamuk bitkisinde (Gossypium hirsutum l.) çeşit ve fosfor dozlarının verim ve kalite üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-14)Bu çalışma, Iğdır koşullarda yetiştirilen farklı pamuk (Gossypium hirsitum L.) çeşitleri ve farklı fosfor dozlarının verim, verim unsurları ve bazı kalite kriterleriüzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2018 yılı yaz ... -
Solar yöntemlerle elde edilen sıcak suyun bazı yabancı otlar üzerindeki etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-30)Bu çalışma Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüs'ündeki sert zemin alanlarında sorun teşkil eden Plantago major L., Amaranthus blitoides (L.) S.Watson., Chenopodium botrys L., Heliotropium europaeum L., ... -
Iğdır ilindeki bitkisel ürün depolarının mevcut durumu, geliştirme olanakları ve planlanması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-19)Bu çalışmada, Iğdır ili, ilçe ve köylerindeki bitkisel ürün depoları ile ilgili anket çalışması yapılarak mevcut durumları araştırılmıştır. Mevcut durumda yapılmış olan depoların eksiklikleri göz önünde bulundurularak ... -
Iğdır Üniversitesi deneme arazisi topraklarının ısısal özelliklerinin pedotransfer fonksiyonlarla belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-25)Toprakta oluşan çeşitli fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçler, toprak sıcaklığından direk ya da dolaylı olarak etkilenmektedir. Bitkisel üretimdeki verimlilik, toprak sıcaklığı ile yakından ilişkilidir. Toprak sıcaklığının, ... -
Iğdır ili pamuk üretim alanlarında görülen yabancı ot türlerinin belirlenmesi ve bazı herbisitlerin yabancı otlanma ile pamuk verimine olan etkilerinin araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-29)Bu çalışma Iğdır ili pamuk (Gossypium hirsutum L.) ekim alanlarındaki yabancı ot türlerini belirlemek ve bazı herbisitlerin pamuk verimi ve lif kalitesine olan etkilerini araştırmak amacıyla 2017 yılında Iğdır Üniversitesi ... -
Iğdır yöresinde yetişen alıçların tür teşhisi ve bitkisel özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-29)Bu araştırma, Iğdır yöresinde doğal olarak yetişen alıç genotiplerinin belirlenmesi ve bölgedeki genetik çeşitliliğin tespiti amacıyla, 2015 ve 2016 yıllarında yürütülmüştür. Yöredeki mevcut alıçlar fenolojikve pomolojik ... -
Elma ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığına neden olan Erwinia amylovora`nın rizobakteriler ile biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bu çalışmada 130 PGPR strainin ateş yanıklığı etmeni Erwinia amylovora' nın gelişimi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Patojen olarak Iğdır ilinde hastalıklı elma ağaçlarından izole edilen 5 Erwinia amylovora straini ... -
Armut (Pyrus communis L.) çeşitlerinde Erwinia amylovora enfeksiyonu sonrası katalaz ve askorbat peroksidaz enzim seviyelerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-29)Bu çalışmada iki farklı armut (Pyrus communis L.) çeşidinin Erwinia amylovora enfeksiyonuna karşı reaksiyonu katalaz (CAT) ve askorbat peroksidaz (APX) antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi ile değerlendirilmiştir. ... -
Iğdır koşullarında farklı pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-30)Çalışma 10 adet pamuk çeşidinin verim ve kalite özelliklerini belirlemekamacıyla 2016 yılında Iğdır ili Aralık ilçesi sınırları içerisinde bulunan KazımKarabekir Tarım işletmesi arazisinde olarak yürütülmüştür. Çalışmada ... -
Iğdır`da yonca tohum kalsidi, Bruchophagus roddi gussakovskıy, 1933 (Hymenoptera: eurytomıdae)`nin yoncadaki zararı, popülasyon değişimi ve alternatif konukçularının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bruchophagus roddi Gussakovskiy, 1933 (Hymenoptera: Eurytomidae) önemli bir yonca tohum zararlısıdır. Bu tez çalışmasında, B. roddi'nin Iğdır ilinde doğada bazı biyo-ekolojik özellikleri, popülasyon değişimi, konukçuları ... -
Salvia L. (Lamıaceae) türlerine ait uçucu yağların bazı depolanmış ürün zararlılarına karşı fumigant etkilerinin araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-03)Bu çalışmada, Iğdır ilinden toplanmış Lamiaceae familyasına ait Salvia hydrangea DC. ex Bentham, Salvia verticillata L. subsp. amasiaca (Freyn. & Bornm.) Bornm. ve Salvia nemorosa L. bitkilerinin toprak üstü aksamlarından ... -
Kimyasal gübre ve bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin (PGPR) domates yetiştiriciliğine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-10)Yapılan bu çalışmada sera üretim sisteminde bakteri I (Bacillus licheniformis HK13, Pseudomonas putida NK12, Stenotrophomonas maltophilia BY44), bakteri II (Bacillus subtilis SK26, Rhizobium radiobacter SK63, Pseudomonas ... -
Bazı fasulye çeşitlerinin tarımsal karakterleri üzerine PGPR strainlerinin etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-10)Bu çalışmada PGPR strainlerinin fasulye verimine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Seyman ve Sarıkız isimleriyle Türkiye'de tescil edilen fasulye çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma petri ve saksı denemeleri şeklinde ...