Browsing IĞDIR ÜNİVERSİTESİ by Subject "Agriculture"
Now showing items 1-20 of 115
-
Adıyaman ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarında bazı nohut (Cicer arietinum L.), çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-22)Bu araştırma, farklı ekim zamanlarında bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin vejetatif ve generatif gelişim durumlarını belirlemek amacıyla Adıyaman ekolojik koşullarında 2017 yılında üç tekerrür olarak yürütülmüştür. ... -
Ağrı Dağı`nda bulunan bazı Astragalus L. taksonlarının tespiti ve bu taksonlara ait besin madde içeriklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-04)Baklagiller çayır ve meralarda, hayvanlara kaliteli kaba yem sağlamının yanında, toprak ve su koruma, hayvan sağlığı, beslenme, biyolojik çeşitlilik, yaban hayatı gibi birçok ekolojik ve ekonomik öneme sahiptir. Bu çalışmada, ... -
Ağrı ili yonca ekim alanlarında görülen yabancı ot florasının, yoncanın yaşına bağlı olarak değişiminin incelenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Yonca (Medicago sativa L.), Ağrı ilinde hayvan yemi olarak kullanılan en eski ve önemli yem bitkisidir. Yabancı otlar yoncanın verim ve kalitesine etki eden bitki koruma problemlerinin başında gelmektedir. Ağrı ili yonca ... -
Armut (Pyrus communis L.) çeşitlerinde Erwinia amylovora enfeksiyonu sonrası katalaz ve askorbat peroksidaz enzim seviyelerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-29)Bu çalışmada iki farklı armut (Pyrus communis L.) çeşidinin Erwinia amylovora enfeksiyonuna karşı reaksiyonu katalaz (CAT) ve askorbat peroksidaz (APX) antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi ile değerlendirilmiştir. ... -
Bazı fasulye çeşitlerinin tarımsal karakterleri üzerine PGPR strainlerinin etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-10)Bu çalışmada PGPR strainlerinin fasulye verimine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Seyman ve Sarıkız isimleriyle Türkiye'de tescil edilen fasulye çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma petri ve saksı denemeleri şeklinde ... -
Bazı kanola (Brassica napus L.) çeşitlerinin in vitro şartlarda tuzluluğa toleransının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma `Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Deseni`ne göre üç tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Elvis ve ... -
Bazı patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinin in vitro şartlarda tuzluluğa toleransının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma `Tesadüf Parselleri Deneme Deseni`ne göre dört tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Van Gogh ve Granola patates ... -
Biçim sıklığı ve yüksekliğinin Bursa koşullarında sorgum-sudanotu melezinin verim ve kalitesine etkisi üzerine bir araştırma
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-17)Bu çalışma, sorgum x sudanotu melezinin Grazer çeşidine susuz koşullarda uygulanan farklı biçim seviyeleri ve biçim sıklıkları ile biçim sayılarının verim ve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bursa ... -
Bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin (pgpr) kıvırcık marul (Lactuca sativa var. crispa) yetiştiriciliğine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-10)Bu çalışmada PGPR strainlerinin fasulye verimine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Seyman ve Sarıkız isimleriyle Türkiye'de tescil edilen fasulye çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma petri ve saksı denemeleri şeklinde ... -
Çok değişkenli istatistik analiz yöntemler: Faktör analizi ve diskriminant analizinin Iğdır Üniversitesi öğrencileri üzerine uygulaması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ülkelerin gelişmişliği, sahip oldukları eğitim ve araştırma imkânlarıyla doğrudan alakalı bulunmaktadır. Üniversiteler hem eğitim hem de araştırma kurumları oldukları için gelişmişlik açısından büyük öneme sahiptirler. ... -
Destekleme politikalarının hayvancılık işletmeleri açısından değerlendirilmesi: Iğdır ili örneği
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tez çalışması Iğdır ili Merkez ilçe, Aralık, Karakoyunlu ve Tuzluca, ilçelerine bağlı köylerde, hayvan yetiştiriciliği yapan ve hayvancılık desteklemelerinden faydalanan tesadüfi olarak seçilen 397 işletmenin sahibiyle yüz ... -
Elma ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığına neden olan Erwinia amylovora`nın rizobakteriler ile biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bu çalışmada 130 PGPR strainin ateş yanıklığı etmeni Erwinia amylovora' nın gelişimi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Patojen olarak Iğdır ilinde hastalıklı elma ağaçlarından izole edilen 5 Erwinia amylovora straini ... -
Er-(Endoplazmik retikulum) stres sinyal yolağındaki bazı transkripsiyon faktörü genlerin yonca(medicago sativa L.)`da ifade analizi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Büyük verim kayıplarına neden olan biyotik ve abiyotik stres koşullarına yönelikbitkinin stresi algılaması ve strese karşı tolerans sağlaması verim kayıplarının önünegeçilebilmesi için hayati önem taşımaktadır. Stres ... -
Erciş (Van) ekolojik koşullarında bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-21)Araştırma, ticari anlamda tescili yapılmış dört fasulye çeşidi ( Zirve, Gina, Ekselans ve Cino) ile bölgede tarımı yapılan bir yerel genotipin Erciş (Van) ekolojik şartlarında verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla ... -
Farklı azot dozlarının ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, farklı azot dozlarının ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla, 2013 yılında Iğdır Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi ... -
Farklı illerden alınan bitkilerden izole edilen bakterilerin tanısı ve azot fikse etme, fosfor, potasyum ve kalsiyum çözme özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-24)Bu çalışmada farklı illerden 23 sağlıklı bitki örneği materyal olarak alınmıştır. Bitkilerden yapılan izolasyon sonucunda 246 bakteri straini elde edilmiştir. Tütünde yapılan HR testi ile bakteri strainlerinin patajen ... -
Farklı organik gübre kaynakları ve bitki ekstraktlarının mısırda sorun olan yabancı otların mücadelesinde kullanım olanakları
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-19)Bu çalışma, Iğdır ili mısır üretim alanlarında sorun olan yabancı otların kontrolünde bazı kültür bitkilerinin yeşil gübre olarak allelopatik potansiyellerini ortaya koymak amacıyla 2015 ve 2016 yılları arasında yürütülmüştür. ... -
Farklı sulama yöntemleri ve seviyelerinin ikinci ürün silajlık mısır (Zea mays L.)`ın verim ve verim öğelerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma, sonbaharda ekimi yapılan arpanın hasadından sonra ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısırda (Zea mays L.) farklı sulama yöntemleri ve sulama seviyelerinin etkilerini belirlemek için 2014 yılında Iğdır ... -
Farklı sıra üzeri ve aralıklarının kinoa (Chenopodium quinoa willd.) bitkisinde ot verimi ve kalitesine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-09-20)Bu çalışma farklı sıra arası (17.5, 35, 52.5 ve 70 cm) ve sıra üzeri (10, 20, 30 ve 40 cm) mesafelerinin sulu şartlarda yetiştirilen kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) bitkisinin bitki boyu, sap çapı, yaş ot verimi, kuru ... -
Farklı tekstüre sahip topraklarda erozyon oluşumuna toprak düzenleyicilerin etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu projede Aras havzasına ait eğimli arazilerden erozyona duyarlı dört farklı tekstür sınıfına ait toprak örneği su ile doygun hale getirilerek %6, 9 ve 15 eğim altında kontrol; 2,5 ve 5 kg/ha PAM uygulanarak 100 mm sa-1 ...