Browsing TEZLER by Author "Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı"
Now showing items 1-13 of 13
-
Balık ve tavuk etlerine uygulanan farklı pişirme yöntemlerinin vitamin B1, B2, B3, ve B6 düzeyleri üzerine etkisi
Çaman, Reyhan (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Etler, iyi bir B grubu vitamin kaynağı olarak kabul edilir. Gıdaların işlenmesi sırasında vitamin içeriğinde önemli kayıplar meydana gelir. Bu nedenle, mikro besinlerin pişirme kayıplarını ölçen araştırmalar, etlerdeki ... -
Bazı geleneksel gıdalarımızın b grubu vitamin kompozisyonunun belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi
Özkan, Kübra (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-30)Tarihsel süreç içerisinde Türklerin yaşam şekilleri, yaşadıkları coğrafya ve etkileşim halinde oldukları medeniyetler, yemek kültürlerini ve yeme-içme alışkanlıklarını etkilemiştir. Türk mutfağı, Fransız ve Çin mutfakları ... -
Bazı sebzelerde farklı pişirme teknikleriyle suda çözünen vitamin kayıplarının incelenmesi
Çetin, Ferhan (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)Vitaminler, insan vücudunda karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmalarında kullanılarak hayati önem taşıyan ve vücudumuz tarafından üretilemediği için besinlerle alınması gereken organik maddelerdir. Özellikle yeşil ... -
Besinlerde bulunan k1 ve k2 vitamininin pişirme kayıpları ve in vitro biyoerişilebilirliklerinin incelenmesi
Meral, Ahmet Nabi (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-03-08)Çalışmanın amacı, K vitamini kaynaklarının pişirme sırasında oluşabilecek vitamin kayıpları ile K vitaminlerinin biyoerişilebilirliklerinin karşılaştırılarak incelenmesidir. K vitamininin iki doğal formu olan; daha çok ... -
Egzersiz yapan bireylere yönelik fonksiyonel dondurma formülasyonunun geliştirilmesi
Belli, İsmail (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-30)Çalışmanın amacı, egzersiz yapan bireylere yönelik yüksek protein içerikli fonksiyonel dondurma formülasyonu geliştirilmesidir. Bu kapsamda dondurmaya fonksiyonel özellikler kazandırarak egzersiz yapan bireyler için, ... -
Farklı nişasta kaynaklarından enzimle dirençli nişasta üretimi ve düşük glisemil indeskli fonksiyonel atıştırmalık formülasyonların geliştirimesi
Nargül, Mehmet Tevfik (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-26)Bu çalışmada, farklı nişasta kaynaklarından enzimle dirençli nişasta üreterek ve düşük glisemik indeksli fonksiyonel atıştırmalık formülasyonların geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, sade galeta ve krakere, %10, ... -
Geleneksel gıdalarımızın in vitro glisemik indeks tayini ve beslenme açısından değerlendirilmesi
Çelikel, Seda (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-09)Bu çalışma, beslenmemizde sıklıkla tükettiğimiz geleneksel gıdalarımızın İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ArGe laboratuarında analiz edilerek glisemik indekslerini belirlemek ve beslenme üzerine etkilerini değerlendirmek ... -
Süt ile tüketilen kahvaltılık gevreklerdeki suda çözünen B1, B2 ve B3 vitaminlerinin biyoerişilebilirliklerinin in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
Sürücü, Büşra (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)B 1 , B 2 ve B 3 vitaminleri, tahıl bazlı olan kahvaltılık gevreklerin önemli besinbileşenleridir. Günümüzde kahvaltılık gevrekler genellikle süt ile hazırlanıptüketilmektedir. Bu tezin amacı günümüzde sıkça tüketilen ... -
Ülkemizde bebek ve küçük çocuk gıdalarına takviye edilmiş folik asitin biyoerişilebilirliğinin in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
Mizrak, Ömer Faruk (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-05)Bebeklerin ve çocukların büyüme ve gelişiminde yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Bebek maması temel olarak süt ve süt ürünleri ile formüle edilmektedir. Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmesi için bebek gıdalarına ... -
Ülkemizde süt çocuğu beslenmesinde kullanılan bazı cam kavanoz mamalarındaki suda çözünen vitaminlerin biyoerişilebilirliklerinin in vitro olarak gastrointestinal sistem ile incelenmesi
Çalişkan, Hatice Büşra (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-04-21)Bebeklerin ve çocukların büyüme ve gelişiminde sağlıklı beslenme önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı; ülkemizde süt çocuğu beslenmesinde sıklıkla kullanılan sebze ve meyve kaynaklı cam kavanoz mamalarındaki suda ... -
Ülkemizde tüketilen bazı fermente gıdalarımızın in vitro ortamda probiyotik-prebiyotik etkileşmesinin incelenmesi
Tikici, Tuba (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Probiyotik mikroorganizmalar gıdalarla veya direk olarak alındıkları zaman insan sağlığı üzerinde olumlu sonuçlar oluşturan canlı mikroorganizma kültürleri, olarak tanımlanmaktadır. Yapmış olduğumuz bu çalışmada, geleneksel ... -
Ülkemizde tüketilen kahvaltılık gevrek ürünlerinin glisemik indeks ve protein sindirilebilirliklerinin in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
Sargin, Hafsa Sena (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-05)Bu çalışmanın amacı; kahvaltılık gevrek içeriklerinin glisemik indeks ve protein sindirilebilirliklerine olan etkisinin incelenmesidir. Analiz edilen farklı marka ve içerikteki 12 kahvaltılık gevrek; İstanbul'daki ... -
Üniversite öğrencilerinde tahmini `ileri glikasyon son ürünleri (AGE)` alım düzeylerinin belirlenmesi
Erim, Burak (İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-10)Çalışmanın amacı, Üniversite Öğrencileri tarafından '' İleri Glikasyon Son Ürünleri '' alım seviyelerinin belirlenmesidir. Çalışma 2018 yılı Mayıs-Temmuz ayları arasında İstanbul Sabahattin Zaim ...