Browsing TEZLER by Title
Now showing items 1-20 of 70
-
Akıllı bina: Bina içi ve akıllı yol bulma
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-11)Mobil cihazların hızla gelişmesine ve iç mekân tabanlı servislerin kapsamlı uygulanabilirliğine rağmen kapalı alan navigasyon sistemi hala bir zor görevdir. Ucuz ama yeterince hassas bir iç mekan navigasyon sistemi oluşturmak ... -
Akıllı şehirlerin su yönetim idarelerinde e-yönetim sürecinin modellenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüzde toplumlar bilgi toplumu hedefine ulaşmak amacıyla belirledikleri stratejiler, yeni kurumsal yapılanmalarla birlikte, teknolojinin daha etkin ve akıllı kullanımına yönelik çeşitli Bilgi ve İletişim teknolojik ... -
Akıllı yardımcı: Regression modeline dayalı stock tahminleme yapısı
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-30)Bu çalışmada makine öğrenme tekniklerinden lineer regresyon modeli kullanılarak stok altyapısı üzerinde ileriye yönelik tahminlemelerde bulunulmuştur. Akıllı Yardımcı isimli geliştirilen bir program ile yapay bir veri seti ... -
Balık ve tavuk etlerine uygulanan farklı pişirme yöntemlerinin vitamin B1, B2, B3, ve B6 düzeyleri üzerine etkisi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Etler, iyi bir B grubu vitamin kaynağı olarak kabul edilir. Gıdaların işlenmesi sırasında vitamin içeriğinde önemli kayıplar meydana gelir. Bu nedenle, mikro besinlerin pişirme kayıplarını ölçen araştırmalar, etlerdeki ... -
Bazı geleneksel gıdalarımızın b grubu vitamin kompozisyonunun belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-30)Tarihsel süreç içerisinde Türklerin yaşam şekilleri, yaşadıkları coğrafya ve etkileşim halinde oldukları medeniyetler, yemek kültürlerini ve yeme-içme alışkanlıklarını etkilemiştir. Türk mutfağı, Fransız ve Çin mutfakları ... -
Bazı meyveli toz içeceklerde tartrazin ve sunset yellow renklendiricilerinin HPLC/ DAD Yöntemi ile araştırılması
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-14)Tüketici beğenisini arttırmaya yönelik olarak üretim süreçlerinin farklı aşamalarında gıda ürünlerine katkı maddesi olarak renklendiriciler ilave edilmektedir. Gıdalarda kullanımına izin verilen renklendiricilere resmi ... -
Bazı sebzelerde farklı pişirme teknikleriyle suda çözünen vitamin kayıplarının incelenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)Vitaminler, insan vücudunda karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmalarında kullanılarak hayati önem taşıyan ve vücudumuz tarafından üretilemediği için besinlerle alınması gereken organik maddelerdir. Özellikle yeşil ... -
Besinlerde bulunan k1 ve k2 vitamininin pişirme kayıpları ve in vitro biyoerişilebilirliklerinin incelenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-03-08)Çalışmanın amacı, K vitamini kaynaklarının pişirme sırasında oluşabilecek vitamin kayıpları ile K vitaminlerinin biyoerişilebilirliklerinin karşılaştırılarak incelenmesidir. K vitamininin iki doğal formu olan; daha çok ... -
Beton bünyeli prefabrike panel sistemler ve düğüm noktalarının tasarım sorunları
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-05)Çalışmanın amacı, Endüstrileşmiş yapı üretim sistemlerden olan prefabrike sistemler, ülkemizde, tarihsel süreç içerisinde gelişim göstererek belli bir noktaya ulaşmıştır. Ancak sektörün geldiği bu noktanın, toplam inşaat ... -
Büyükşehirlerde gençlerin beden algısı ve dövme pratikleri
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-28)İnsan bedeni, tarihsel süreçte farklı biçimlerde algılanmış ve farklı biçimlerdetanımlanmıştır. İlk olarak beden sadece biyolojik bir nesne olarak ele alınmış,bedenin sosyo kültürel yönü, yaşantılara bağlı olan süreçte ... -
Derin öğrenme kullanarak iha ile hareketli bir hedefin otonom olarak yakalanması
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-09)İnsansız hava araçları yüksek manevra kabiliyeti ve havada asılı kalma yeteneği ile yaygın olarak kullanılır hale gelmiştir. Günümüzde askeri alanda sıklıkla kullanılır hale gelmiş olan İHA'lar yardımıyla kamikaze ... -
Derin öğrenmeye dayalı güçlü yüz tanıma sistemi için gan ile veri çoğaltma
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Yüz tanıma sistemi, kişiyi dijital bir görüntüden doğrulamak veya tanımlamak için kullanılan biyometrik sistem türüdür. Yüz tanıma sistemleri güvenlik amaçlı kullanılmalarının yani sıra eğitim, sağlık ve buna benzer birçok ... -
Designing a framework for WSN and IoT based applications by state machines
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-10)Bu tez, durum algılayıcıya bağlı olarak Kablosuz Algılayıcı Ağlar (KAA) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) aygıtları gibi özerk sistemler için mantık birimini sağlayan bir çerçeve (Framework) tanımlamaktadır. Önerilen bu çerçeveye ... -
Dünya`da su yönetimi özelleştirmeleri ve Türkiye`ye uygulanabilirliği
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-28)Su, yaratılışın ve yaşamın kaynağıdır…Vazgeçilemez, ikame edilemez… Bu değerli kaynağın kullanımında ve yönetiminde gerekli özen gösterilmediği taktirde, suyun gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarılmasından söz edilemez. ... -
Egzersiz yapan bireylere yönelik fonksiyonel dondurma formülasyonunun geliştirilmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-30)Çalışmanın amacı, egzersiz yapan bireylere yönelik yüksek protein içerikli fonksiyonel dondurma formülasyonu geliştirilmesidir. Bu kapsamda dondurmaya fonksiyonel özellikler kazandırarak egzersiz yapan bireyler için, ... -
Eminönü Yeni Caminin restorasyon sürecinde yapının özgün malzeme tespiti ve yeni malzeme kullanım önerileri
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-15)Tez çalışması kapsamında ele alınan Yeni Cami, XVII. yy.'ın ikinci yarısında yapılmış olup klasik dönem Osmanlı Mimarisinin görüldüğü son anıt eserlerdendir. 355 yıllık tarihe sahip olan Yeni Cami, günümüze ulaşıncaya ... -
Evsel su kullanımında bireylerin su tüketim ve tasarruf eğilimlerini etkileyen faktörler: İstanbul ili örneği
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-02)Bilindiği üzere su sektörel anlamda tarımsal sulama, sanayi sektörü(endüstriyel kullanım) ve evsel kullanım olmak üzere başlıca üç alanda kullanılmaktadır. Dünya genelinde en fazla su tarımsal sulamada, sonra sanayi ... -
Farklı nişasta kaynaklarından enzimle dirençli nişasta üretimi ve düşük glisemil indeskli fonksiyonel atıştırmalık formülasyonların geliştirimesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-26)Bu çalışmada, farklı nişasta kaynaklarından enzimle dirençli nişasta üreterek ve düşük glisemik indeksli fonksiyonel atıştırmalık formülasyonların geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, sade galeta ve krakere, %10, ... -
Franchising sistemli fırın-kafe tasarımlarının kullanıcının mekan algısına etkisinin araştırılması
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-01)Franchising sistemi; bir ürün veya hizmetin onu keşfeden veya geliştiren kişiyi başarıya ulaştıran tüm prensip, şart ve sırlarına bağlı kalarak başkaları tarafından aynı isimle ve defalarca yinelenmesiyle oluşan bir ticari ... -
Fındık hammaddesinden püskürtmeli kurutma ve dondurarak kurutma yöntemleri ile fındık sütü tozu eldesi ve karakterizasyonu
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-27)Bu çalışma ile ülkemizde önemli miktarlarda üretilen fındık hammaddesi kullanılarak katma değeri yüksek, bitkisel kaynaklı süt tozu üretimi ve karakterizasyonu amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle kabuğu ayrılmış kavrulmamış ...