Ülkemizde tüketilen kahvaltılık gevrek ürünlerinin glisemik indeks ve protein sindirilebilirliklerinin in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı; kahvaltılık gevrek içeriklerinin glisemik indeks ve protein sindirilebilirliklerine olan etkisinin incelenmesidir. Analiz edilen farklı marka ve içerikteki 12 kahvaltılık gevrek; İstanbul'daki farklı marketlerden alınmıştır. Kahvaltılık gevreklerin glisemik indeksleri ve protein sindirilebilirlikleri; insan sindirim sistemi model alınarak hazırlanan in vitro gastrointestinal sindirim metotları ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Ar-Ge Labaratuarı'nda analiz edilmiştir. Etikette yazan protein miktarları 7.1-10.9 g/100g arasında iken toplam protein tayini ile hesapladığımız protein miktarları 4.8-11.4 g/100g arasında değişmektedir. Glisemik indekste referans aldığımız beyaz ekmeğin glisemik indeksi 66 iken; kahvaltılık gevreklerin glisemik indeksleri 58-72 aralığında değiştiği gözlenmiştir. Numunelerin protein sindirilebilirlikleri ise %65-95 arasında bulunmuştur. Yapılan analizler üç paralel olarak çalışılmıştır ve verilerin istatistiksel analizleri için TUKEY testinden yararlanılmıştır. The aim of this study is; The aim of this study was to investigate the effect of breakfast cereal contents on glycemic index and protein digestibility. 12 breakfast cereals of different brands and contents analyzed; It is taken from different markets in Istanbul. Glycemic indices and protein digestibility of breakfast cereals; The human digestive system was prepared by in vitro gastrointestinal digestion methods and analyzed at Istanbul Sabahattin Zaim University R & D Laboratory. While the protein content of the label is between 7.1-10.9 g / 100g, the amount of protein we calculate with total protein determination varies between 4.8-11.4 g / 100g. The glycemic index of the white bread we refer to in the glycemic index was 66; The glycemic indices of breakfast cereals varied between 58-72. Protein digestibility of the samples was found between 65-95%. The analyzes were performed in three parallel and TUKEY test was used for statistical analysis of the data.
Collections