Browsing TEZLER by Author "Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı"
Now showing items 21-40 of 42
-
Geçmişten günümüze törensel bir yemek: Keşkek
Çekiç, İbrahim (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018-08-06)Sadece fiziksel ihtiyaçlarımızı gidermeye yönelik bir eylem olarak düşünemeyeceğimiz yemek olgusu, muhteviyat, pişirme teknikleri ve sunum gibi faktörler nedeniyle somut; etrafında şekillenen gelenek, görenek, örf, adet ... -
Hızla yaygınlaşan ve gelişen tüketim kültürünün geleneksel yemek kültürüne etkileri; Gaziantep mutfağı örneği
Yildiz, Fatih (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020-03-16)İnsan var oluşundan günümüze bütün canlılar gibi hayatta kalma çabası içinde olmuştur. Bu çabasını yerine getirebilmesi adına yapılan en önemli uğraşı beslenmedir. Beslenme sadece hayatta kalma ve çoğalma güdüsünü ... -
Kahvenin tarihteki serüveni
Eregiz, Merve (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-12-15)İnsanlar günlük yaşamlarında, gerek sosyal gerek de iş hayatlarından arkadaş, akraba, iş arkadaşı gibi kimselerle bir araya gelerek diyalog haline geçmektedir. İnsanların, bu bir araya gelerek kurmuş oldukları sohbet ... -
Kültür ve popüler kültürde çikolatanın yeri ve öneminin kültür, tüketim, sağlık ve lezzet bağlamlarında incelenmesi: Gaziantep örneği
Sarigül Yilmaz, Dila (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-04-22)Çikolata, dünyanın birçok yerinde üretilen ve küresel çapta büyük bir tüketim hacmine sahip bir yiyecektir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de insanların severek tükettiği çikolata, oldukça uzun bir geçmişe sahiptir. ... -
Kültürel kimlik bağlamında Sakarya mutfağı: Abhaz mutfağı incelemesi
Erbil, Kübra (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-04-12)Tarih boyunca kimlik meselesi daima sorun teşkil eden bir durum olmuştur ve kendini her dönem farklı şekillerde göstermiştir. 'Ben kimim' sorusuna verilen 'biz buyuz' tanımlaması kimliğin inşasında ... -
Kültürel miras olarak yöresel yiyeceklerin gastronomik varlık öğelerinin kültürel kimlik üzerinden incelenmesi: Mersin tantunisi örneği
Süt, Ali Esin (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-10-16)Gastronomik varlık öğeleri kuliner varlık öğeleri temelinde inşa edilen kültürel varlık öğeleridir. Gastronomi ve tarifler zaman içerisinde nesilden nesile aktarılmış olan paylaşılan kaynaklar ve kolektif yaratımlardır ve ... -
Mevlevi kültürü mutfak terimleri üzerine adbilimsel bir çalışma
Yildiz, İmren (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Mevlevi kültürü mutfak terimlerinin tespiti, anlamlarının açıklanması ve kullanım biçimlerinin ortaya çıkarılması konu edilmiştir. Tezin kuramsal çerçevesi bağlamında birinci bölümde konuya giriş yapılmış ve ... -
Pilton (pastinaca armena) katkılı beyaz peynirin duyusal ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi
Yaman, Meryem Delal (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-10-07)Peynir, ekmek kültüründen sonra en yaygın ve kadim yiyeceklerimizdendir. Bu çalışmamızın amacı: peynir katkı maddesi olarak yüksek değere sahip Pastinaca armena'nın (Pilton, Elbık, Piltan ) optimum katkı oranını tespit ... -
Sanat olarak gastronomi ve görsel sanatlarla ilişkisi
Arslan, İsa (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018-08-06)Niceliksel olarak önemini kaybedip niteliksel bir önem kazanan günümüz gastronomisinin sanatsal yönünün kabul edilirliği; Türk mutfağı ve dünya mutfağında önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Bilim, teknoloji ve ekonomik ... -
Savaş gastronomisi; Savaşa dayalı gastronomiye ilişkin teorik bir analiz ve Kurtuluş Savaşı`nda Antep Açlık Beyannamesi
Kürekci, Mine Nihan (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020-06-16)Bu çalışma 'Gastronomi' olarak anılan beslenme bilimleri ve sanatlarının, savaş ve çatışma süreçlerinden nasıl etkilendiği ve bu süreçlere nasıl bir etkide bulunduğuna dair kuramsal bir analizdir. Beslenme, ... -
Slow food`a ilişkin turist motivasyonlarının tekrar ziyaret etme niyetine etkisi: Germiyan Köyü örneği
Özer, Nesrin (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-11-05)Türkçe'ye yavaş yeme hareketi olarak çevrilebilecek 'Slow Food' akımı 1986 yılında İtalya'da fast food akımına bir tepki olarak Carlo Petrini tarafından başlatılmıştır. İyi, temiz ve adil gıdaları savunan ... -
Sosyal medyanın günümüz tüketim toplumlarında insanların yeme içme alışkanlıklarını ve kültürlerini biçimlendirme yöntemleri
Hökelekli, Neslihan Aybike (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020-10-21)Teknoloji çağı da diyebileceğimiz günümüz; hemen her alanda büyük değişim ve dönüşümlerin yaşandığı, hayatın her alanına teknolojinin çeşitli boyutlarıyla eklemlendiği, tarihsel bir kırılma dönemidir. Gastronomi tüketicilerinin ... -
Tüketicilerin küyerel ürünlerin performansına ilişkin algıları üzerine tercih tutumlarının ve imaj algılarının etkisi: Gaziantep Domino`s pizza örneği
Özer, Eda Duygu (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-10-16)Küresel şirketler yerel ve küresel yaklaşımların birleşimi olan küyerel stratejileri kullanarak, ürünlerini ya da hizmetlerini faaliyet gösterdikleri ülkelerin veya bölgelerin kültürel yapısına uygun hale getirmeyi ve ... -
Tüketim kültürü ve değişen törensel yemek algısına etkisi: Gaziantep örneği
Arslan, Narin (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-10-22)Toplumların yemekle ilgili algısı sadece biyolojik bir ihtiyacı karşılamaya odaklı değildir. Yemek yemek her ne kadar biyolojik bir gereksinim olsa da toplumların bunu tüketme biçimleri birbirinden farklıdır ve içinde ... -
Türk mutfak kültürümüzde aşurenin tarihsel süreci
Saçikarali, Mehmet (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-01-28)Toplumları bir arada tutan bazı gün ve geceler, yeryüzünde bulunan din, inanç ve ideolojiler diğer zamanlardan farklı olarak daha kutsal saymıştır. Buna bağlı olarak, toplumların hayatında inanç ve gelenekten kaynaklanan ... -
Türkiye`deki tatlı tüketim alışkanlıkları: Y kuşağının (18-25 yaş arası) incelenmesine yönelik bir araştırma
Sevimli, Yaşar (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-04-03)Mutfak kültürü, yeme içme ve toplumun düzeni, yiyeceklerin diğer kültür elemanlarıyla ilişkisi, yemeklerin içine konan gıdalar gibi alt başlıkları kapsayan bir tanım olmakla birlikte, toplumu oluşturan bireyler tarafından ... -
Türklerde ölü aşı
Doğmuş, Neslihan (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-01-28)Türkler gelenek ve göreneklerine bağlı bir millettir. Bu çalışmamızda ölüm gibi büyük ve acı bir olay karşısında Türk insanının hayatının nasıl etkilendiği ve uyguladıkları farklı adetler araştırılmıştır. Türklerde ölüm ... -
Yeme içme kültürünün sosyal medya aracılığıyla yeniden üretimi üzerine bir araştırma: Gaziantep ili örneği
Tuç, Zeynep (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018-08-06)Sosyal medya en genel anlamıyla yeni nesil web teknolojilerinin getirdiği kullanıcı kolaylığı ve iletişim hızıyla yakalanan eş zamanlı bilgi paylaşımının takip edildiği dijital platformdur. Birçok insanın mobil ve çevrimiçi ... -
Yerli göçmenlerin yemek kültürlerindeki değişimin incelenmesi: Gaziantep örneği
Turğut, Muhterem (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-10-18)Bu çalışmanın temel amacı, iç göç ile Gaziantep'e gelen insanların yemek kültürlerindeki değişimin, etkileşimin ne boyutta olduğunun saptanabilmesi, Gaziantep'in Unesco Yaratıcı Şehirler Ağına girerek bir Gastronomi ... -
Yerli turistlerin yöresel restoranları tercih etme nedenleri: Gaziantep ili örneği
Ertopcu, İsmail (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-09-06)Günümüzde, insanlar boş zamanların artmasıyla birlikte, yeme içme faaliyetlerini sadece beslenme ihtiyaçlarını karşılamaktan ziyade birlikte zaman geçirmek, yeni insanlarla tanışmak gibi ihtiyaçlarını da karşılamak için ...