Savaş gastronomisi; Savaşa dayalı gastronomiye ilişkin teorik bir analiz ve Kurtuluş Savaşı`nda Antep Açlık Beyannamesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 'Gastronomi' olarak anılan beslenme bilimleri ve sanatlarının, savaş ve çatışma süreçlerinden nasıl etkilendiği ve bu süreçlere nasıl bir etkide bulunduğuna dair kuramsal bir analizdir. Beslenme, Gastronomi ve Savaş kuramsal biçimde işlevselci yöntem ile incelenmektedir. Beslenme ve gastronomi, Homo sapiens'in tarım devrimiyle başlayan beslenme biçimini, insan beslenmesinin temel durakları olarak ortaya koyduğu ; `Toprak, Mutfak ve Sofra` kavramlarını 'Açlık ve Kıtlık' yaratan İklim Değişimine etkilerini de içererek, değerlendirmektedir. Savaş'ın nedeni olan gıda ve gıda üretimine engel olan savaşların ilişkisinde, gastronominin açlık ve kıtlık çalışmalarına sağladığı yöntemler ve uygulanmış tekniklere ilişkin savaş ve gıda ilişkisinin örnekleri incelenmektedir. Savaş'ın kuramsal analiz örneklerine yer veren çalışma, gastronominin savaş süreçlerinde temel kullanım biçimlerine, '4 Nesil Savaş Kuramı' çerçevesi içinde yaşanmış savaşların kayıt altına alınmış gıda ve gastronomi faaliyetlerinin örneklerine kaynak, iaşe ve ganimet kavramları ile odaklanmıştır. Napolyon Savaşlarında taşınabilir gıda üretimine, Birinci Dünya Savaşı'nda Almanya'nın gıda ulaşımını engellediği ada; İngiltere'nin kuşatma altında gıda üretimi ve yönetimine, İkinci Dünya Savaşı'nda Leningrad kuşatmasında pişirilen Rus Reçetelerine, Minnesota Deneyleri ve Alman kuşatması altında aç kalan Hollanda'nın Açlık Kışına 'Savaşa Dayalı Kıtlık ve Açlık Çalışmaları' içinde gastronominin örnekleri olarak yer vermiştir. Günümüz savaşlarının ve çatışmalarının gıda ve gastronomi ile kurduğu ilişkiye, Birleşmiş Milletlerin son durum raporları ile yorum getirilmiştir. Bu bağlamda elde edilen 'Savaş Gastronomisi' kavramı ve araçları açıklanmıştır. Kurtuluş Savaşı, Antep Kuşatmasında ilan edilen Açlık Beyannamesi `Savaş Gastronomisi` çerçevesinde incelenmiştir.Anahtar kelimeler: Savaş Gastronomisi, İaşe, Kaynak, Kıtlık ve Açlık Çalışmaları, Çatışma ve Gıda Güvenliği, Savaş Mutfağı, Gıda Yönetimi, Fonksiyonel Gıda, Savaşta Besinve Beslenme, Antep Açlık Beyannamesi This study is a theoretical analysis, focusing on how `gastronomy`, science and arts of nutrition, is affected by war and conflict and its effects on the processes. Nutrition, Gastronomy and War are theoretically examined by using the functionalist method. Nutrition and gastronomy assess the nutrition control started with agricultural revolution of Homo sapiens, the `Land, Kitchen and Table` concepts and climate change due to `hunger and starvation`. In the relation between the reason of war being the food and food production being hindered by wars, the examples of war and food relations aided by techniques are examined. This study, considering the theoretical analysis of war, focuses on the use of gastronomy in war processes, food and gastronomy actions recorded in wars with `4th Generation War Theory` in the perspective of source, food and spoils. `War Dependent Scarcity and Starvation` examples, such as portable food production during Napoleonic wars, the prevention of food transportation to the island by Germany during World War I, food production and management under siege in England, Russian recipes that were cooked under Leningard siege during World War II, Minnesota experiments and starvation in Holland under German siege are discussed. The relation between present wars and conflicts with food and gastronomy are also interpreted. In this perspective, `War Gastronomy` concept and its means are explained. Liberty war, Starvation Declaration in Antep siege is examined by `War Gastronomy`.KEYWORDS: Gastronomy of War, Malnutrition, Hunger Declaration, Conflict, Food, Cuisine, Subsistence, Resource Management, Food & Nutrition inConflict, Siege of Gaziantep
Collections