Türk mutfak kültürümüzde aşurenin tarihsel süreci
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Toplumları bir arada tutan bazı gün ve geceler, yeryüzünde bulunan din, inanç ve ideolojiler diğer zamanlardan farklı olarak daha kutsal saymıştır. Buna bağlı olarak, toplumların hayatında inanç ve gelenekten kaynaklanan önemli günler, geceler ve aylar vardır. Bu özel zaman dilimlerinde meydana gelmiş olan bazı olaylar nedeniyle kutlamalar ve törenler düzenlenir. Birlik ve beraberlik içinde kutlanan özel günler insanların sosyal ve kültürel hayatlarını diri tutmuştur. Bu özel gün ve geceler İslam'da da vardır. Müslümanlar arasındaki kutlamalarda bir takım farklar olsa da özel günlerden biri de aşure günüdür ve bu özel günde yapılan tatlıyada aşure denir. Arap, İsrail ve Fars toplumları tarafından da özel günlerden biri kabul edilen aşure günü, Hicri takvimin birinci ayı olan Muharremin onuncu gününe denk gelmektedir. Tarihi kaynaklardan edinilen bilgiye göre aşure günü birçok peygamberin mucizelerinin yaşandığı gün olarak anılmaktadır. Bu çalışmada, Türk mutfak kültürü ve Türk mutfak kültürü içerisinde aşurenin yeri ve önemi yapılan literatür çalışmalarıyla irdelenmiş ve sunulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Aşure, Aşure Günü, İnanç, Türk Mutfak Kültürü Religions, beliefs and ideologies on earth accepts some days or nights which holds societies together-apart from the other periods of time- as more sacred. Accordingly there are some important days, nights and months in the life of society that stems from the faith and tradition. Due to a number of incidents that occurred in these time periods celebrations and ceremonies are held. Special days celebrated in unity has kept social and cultural lives of people alive. Islam has these special days and nights,too. Although there are some differences in celebrations, one of the special days for muslims is Ashura Day and the dessert made on this day is called Ashura. Ashura Day which is considered sacred by ,Arab, Israeli and Persian nations is on the tenth day of the first month of the Hijri calendar. In light of the information from historical sources, it is believed that many prophets worked miracles on this day. In this study, Turkish cuisine culture and the role and importance of Ashura in Turkish cuisine were examined.Keywords: Ashura, Ashura Day, Faith, Turkish Cuisine Culture
Collections