FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 541-560 of 753
-
Samsun ili Terme ilçesi muşmula genotiplerinin kimyasal ve fiziksel karakterizasyonu
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-13)Samsun ilinin Terme ilçesi ve mahallelerinde 2017 ve 2018 yıllarında yürütülen bu çalışmada ümitvar muşmula genotiplerinin fiziksel ve kimyasal düzeyde karakterize edilmesi amaçlanmıştır. İki yıllık ortalama değerlere göre ... -
Ordu kenti parklarının peyzaj mimarlığı açısından irdelenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Günümüzde kent yaşamının monotonluğundan ve yoğun iş temposundan bunalan insanlar, günlük yaşam içerisinde rekreasyonel aktiviteler yapmalarına olanak sağlayacak açık ve yeşil alanlara ihtiyaç duymaktadırlar. Açık-yeşil ... -
Peyzaj tasarımında işitsel ve görsel kurgunun mekan algısı ve yönetimi üzerine etkileri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Doğal ve yapay çevre insanoğlu için yaşam alanı oluşturur. Bu yaşam alanı pek çok farklı olgu tarafından şekillendirilir ve farklı işlevleri insanların hizmetine sunar. Çevreyi şekillendiren tüm olgular insanların üzerine ... -
Ordu ili yaprak lahana ekim alanlarından izole edilen Rhizoctonia grubu fungusların anastomozis gruplarının, karakteristik özelliklerinin ve patojenisitelerinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)2017-2018 vejetasyon döneminde Ordu ilinin on bir ilçesinden hastalıklı yaprak lahana (Brassica oleracea var. acephala L.) bitkileri ve onların rizosfer toprağından toplam elli dört Rhizoctonia spp. izolatı elde edilmiştir. ... -
Gümüş balığı, Atherina hepsetus Linnaeus, 1758`in Marmara denizi popülasyonu üzerine morfometrik bir araştırma
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Bu çalışmada, Marmara Denizi Gemlik Körfezi‟nden Ocak-Mart 2017 tarihleri arasında yakalanan 213 adet Gümüş balığı (Atherina hepsetus Linnaeus, 1758) bireyinde boy ve ağırlık dağılımları, boy-ağırlık ilişkisi, kondisyon ... -
Farklı kurutma teknikleriyle kurutulan kivi dilimlerinin adsorpsiyon izotermlerinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Bu çalışmada farklı kurutma yöntemleri (sıcak hava kurutma, vakum kurutma, dondurarak kurutma) ile kurutulan kivi dilimlerinin 3 farklı sıcaklıkta (25, 35 ve 45°C) adsorpsiyon izotermleri elde edilmiştir. Altı farklı izoterm ... -
Hibrid yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı mobil sistem tasarımı
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Petrole dayalı enerji kaynaklarının bir gün ihtiyacı karşılayamayacak olması beklenen bir gerçektir. Aynı zamanda bu kaynaklar çevreyi kirletmekte ve küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Tüm bu olumsuzluklar yenilenebilir ... -
Kalsine marn katkılı çimentoya uygun kimyasal katkıların belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Beton üretimlerinde kimyasal katkı kullanımının kaçınılnaz oluşu nedeniyle katkının etkinlik düzeyi katkı maddesinin kendisine bağlı olmakla beraber çimentonun türüne de bağlıdır. Bu nedenle kimyasal katkı maddesi-çimento ... -
Samsun, Bayburt ve Mersin illerine kurulabilecek güneş enerjisi santrallerinin modellenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)İnsanlık tarihi boyunca birçok dönüm noktası olmuştur. Bunlara örnek tekerin icadı, ateşin bulunması, yazının icadı, barutun bulunması ve sanayi devrimi verilebilir. Her bir dönüm noktası ile insanoğlunun enerjiye ihtiyacı ... -
Ultrases ıslatma ve mikrodalga kurutma ön işleminin mercimek ununun bazı kalite ve antibesinsel özellikleri üzerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-24)Bu çalışmanın amacı, farklı ıslatma ve kurutma işlemlerinin, mercimek ununun fizikokimyasal, fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada yerel marketten temin edilmiş Türkiye'de ... -
Fındık yağı kimyasal kompozisyonu, antioksidan kapasitesi ve kalite parametreleri üzerine fındık hasat zamanı ve rakımın etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Bu tez çalışmasında, önemli bir ihraç ürünü olan, zengin besin içeriğine sahip fındığın farklı rakım ve hasat zamanına bağlı olarak kimyasal ve biyoaktif özelliklerindeki değişimler araştırılmıştır. Bunun için, Giresun ili ... -
Golot peynirinin olgunlaşma kriterlerine farklı starter kültürlerin etkisinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-30)Bu çalışmada, biri kontrol peyniri olmak üzere altı tane Golot peyniri üretilmiştir. Kontrol grubu peynirine starter kültür ilave edilmemiş, diğer peynir örneklerine beş farklı starter kültür değişik kombinasyonlarda (GS1: ... -
Bazı bitkilerde uçucu yağların biyoaktif ve antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Bu tez çalışmasında, Doğu Karadeniz yaylalarının doğal florasında yaygın bulunan, bölge halkı tarafından bazı enfeksiyon hastalıklarına iyi geldiği düşünülerek kullanılan bazı bitki türlerinin (Cynara syriaca, kekik (Thymus ... -
Sulama amaçlı kurulan 2.2 kW fotovoltaik sistemin uzaktan denetimi ve veriminin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-27)Bu araştırmada, sulama amaçlı kurulumu yapılan 5 kW fotovoltaik sistemin uzaktan denetimi ve veriminin belirlenmesi gerçekleştirilmiştir. Sulama amaçlı kurulumu yapılan PV sistemde üretilen enerji doğrudan kullanılabilmekte, ... -
Samsun ili Çarşamba ilçesi muşmula genotiplerinin kimyasal ve fiziksel karakterizasyonu
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-20)Bu araştırma 2017 ve 2018 yıllarında Samsun ili Çarşamba ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen muşmula (Mespilus germanica L.) populasyonu ile üreticiler tarafından yetiştiştirilen, isimsiz ve kaynağı bilinmeyen genotipler ... -
Giresun ili Bulancak ilçesinde yetişen kocayemiş (Arbutusssp.) genotiplerinin meyvelerinde bazı biyokimyasal parametrelerin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Giresun İli Bulancak ilçesinde doğal olarak yayılım gösteren kocayemiş (Arbutus spp.) tiplerinin, pomolojik, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri incelenmiştir. Tespit edilen 20 adet genotip üzerinde yapılan incelemeler ... -
Giresun ili Bulancak ilçesi`nde yetiştirilen bazı maviyemiş (Vaccinium corymbosum L.) çeşitlerinin pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Bu çalışma 2015 ve 2016 yılları arasında Giresun ili Bulancak ilçesine bağlı Eriklik köyünde yetiştirilmekte olan maviyemiş (Vaccinium corymbosum L.) çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan Berkeley, Bluecrop, ... -
Hünnap meyvesinin (Ziziphus jujuba mill.) çatlaması üzerine farklı uygulamaların etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Bu çalışma yağmur koruyucu örtünün (RPC) Parka ve gibberellik asit (GA3) uygulamaları ile birlikte hünnap meyvelerinin çatlama oranları ve kalite özellikleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Örtü ... -
Fındık zurufu kompostunun mısır bitkisinin kök bölgesi ve toprağın mikrobiyal aktivitesi üzerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Bu çalışmada, fındık zurufu kompostu ve hayvan altlığının mısır bitkisinin rizosfer bölgesindeki toprağın bazı biyolojik ve kimyasal özelliklerine olan etkileri araştırılmıştır. İki ayrı deneme olarak planlanan çalışmadaki ... -
Yalova ili sera alanlarında yetiştirilen kesme çiçeklerde zararlı bitki paraziti nematodların tespiti, morfolojik ve moleküler özelliklerinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-13)Bu araştırma, Yalova ili sera alanlarında yetiştiriciliği yapılan kesme çiçeklerde görülen zararlı bitki paraziti nematodların tespit edilmesi ve tespit edilen nematodların morfolojik, morfometrik ve moleküler karakteriz ...