FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 561-580 of 753
-
Yeni 4-aminoantipirin türevli Schiff bazları ile komplekslerinin spektroskopik, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin incelenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-27)Çalışmamız, üç bölümden oluşmaktadır. Sentez kısmından oluşan ilk bölümde; 4-aminoantipirin ile biyolojik açıdan aktivitesi tescillenmiş hetero atomlu halkalar içeren(tiyazol, imidazol, indol, benzimidazol vb.) aldehit ... -
Domates fidelerinde paclobutrazol etkilerini azaltmada salisilik asit ve giberellik asit kullanımı
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-24)Bu çalışma, 2018 yılı bahar üretim döneminde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait ısıtmasız plastik örtülü araştırma serası ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada domates tohumlarına ... -
Farklı oranlarda kullanılan yağı azaltılmış badem posasının tarhananın fizikokimyasal ve reolojik özelliklerine etkisinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-11)Bu çalışmada soğuk pres yöntemi ile yağı azaltılmış badem, tarhana üretiminde kullanılarak yeni bir tarhana çeşidi elde edilmesi, beslenme ve duyusal özellikler yönünden daha zengin bir tarhana çeşidinin geliştirilmesi ... -
(α,m)-konveks fonksiyonlar için hermite-hadamardtipli bazı integral eşitsizlikleri üzerine
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-30)Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde eşitsizlikler teorisinin tarihsel gelişimini veren bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde tezde kullanılan bazı tanım ve teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde ... -
Çeşitli güçlü konveks fonksiyonlar için integral eşitsizlikleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-25)Eşitsizlik teorisi, matematiksel analizin merkezi alanlarından biri olarak kabul edilmiş ve birçok bilimsel alanda giderek artan uygulamalarla hızla büyüyen bir disiplin haline gelmiştir. Son yıllarda bu konu birçok ... -
Kaşar peynir üretiminde kullanılan farklı ot türlerinin olgunlaşmaya etkilerinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-05)Bu çalışmada, altı çeşit kaşar peyniri üretilmiş olup bu peynirlerden beş tanesi ot katkılı olup, bir tanesi ot ilavesiz (kontrol) peynir olarak belirlenmiştir. Isırgan, maydanoz, mendek, nane ve roka otları kurutularak ... -
Marulda (Lactuca sativa l. var. crispa) organik gübrelerin verim ve kaliteye etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-25)Bu çalışma, 2013-2014 sonbahar üretim sezonunda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait ısıtmasız plastik sera ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada Fırtına, Olenka ve Campania marul ... -
Dik İzdüşüm Matrisleri için Bazı Rank Eşitlikleri ve Çeşitli Uygulamaları
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-03)daha sonra doldurulacaktır -
Evsel katı atıklardan atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi ve sanayi tesislerinde kullanımının enerji tasarrufuna etkileri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY), katı atıklardan uygun yöntemlerle elde edilen ve ısıl değeri olan bir atık türüdür. Katı atıkların özellikle ısıl değere sahip olan fraksiyonu hacimsel olarak yüksek oranda yer tuttuğundan, ... -
Ordu ilinde yumurta tüketim bilincinin ve tüketici davranışlarının belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-27)Bu çalışma, Ordu ilindeki tüketicilerin yumurta tüketim davranışlarının, eğilimlerinin, tüketimi etkileyen faktörlerin ve tüketicilerin bilinç düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 2017 yılında Ordu ... -
BULANIK ESNEK KÜMELERİN GRAF GÖSTERİMLERİ
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-24)Bu yüksek lisans tezinde, öncelikle bulanık esnek kümeleri graf yapısı üzerinde ele alacağız ve bulanık esnek graf kavramını vereceğiz ve bazı temel özelliklerini inceleyeceğiz. Daha sonra aralık değerli bulanık esnek ... -
Kristallenmiş çiçek balı erime hızının mekanik olarak artırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-05)FAO verilerine göre dünya bal üretiminde Türkiye Çin'in ardından ikinci ülke olarak sektörde söz sahibi konumundadır. Üretilen ballar hasat edildikten sonra mekanizasyonla süzme bal olarak teneke kutu veya fıçılarda ... -
Rasyonel kübiklerle pozitif verilerin korunması ve sınırlı verilerin görselleştirilmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-05)Bu çalışma, veriler pozitif olduğunda grafiklerin gösterilmesine katkı sağlar. Burada verilerin görsel görüntüsünün düzgün ve tatmin edici görünmesini sağlayacak şekilde temsil edilmesi gerekir. Görsel Görüntünün pozitifliği ... -
Karadeniz Bölgesi`ndeki sivriburun karagöz balığının (Diplodus puntazzo Walbaum, 1792) bazı biyolojik parametreleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-20)Sparidae familyasının bir üyesi olan sivriburun karagöz balığı (Diplodus puntazzo Walbaum, 1792) demersal bir balık türüdür. Bu araştırmada Güney Karadeniz Bölgesi (Sinop-Hopa arasında) kıyılarındaki sivriburun karagöz ... -
Matrislerin grup inversleri ve parçalı matrislerde grup invers
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-27)Bu tez dört bölüm halinde düzenlenmiştir. Birinci bölümde çalışmanın amacından bahsedilerek bir giriş verilmiştir. İkinci bölümde çalışmamızda gerekli olacak temel tanım ve teoremler ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde Grup ... -
Çiya tohum (Salvia hispanica L.)tozlarının dondurma üretiminde stabilizatör olarak kullanımının araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-03)Bu çalışmada dondurma üretiminde ortamdaki serbest suyu bağlayan, dondurma miksini jelimsi yapıya dönüştüren ve dondurmanın yapı tekstürünü geliştiren literatürde temel adları stabilizatör olan maddelerden ülkemizde yaygın ... -
Salkowski eğrisi ve anti-Salkowski eğrisinin Frenet vektörlerinden elde edilen Smarandache eğrileri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-26)Bu çalışma altı bölüm halinde düzenlenmiştir. Giriş bölümünde çalışmanın amacı ve konunun ele alınma nedeni tartışıldı. Önceki Çalışmalar bölümünde Salkowski ve anti-Salkowski eğrileri, Smarandache eğrileriyle ilgili ... -
İç Anadolu bölgesindeki bazı su ürünleri kooperatiflerinin yapısı ve av araçları ile balıkçı teknelerinin teknik özellikleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-05)Bu çalışma, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Sivas ve Yozgat illeri ve ilçelerinde yürütülmüştür. Bu illerin sınırları içerisinde yer alan kooperatifler, kuruluş yılı, avlak sahaları, ... -
Fındık sütünün C vitamince zengin meyve pulpları ile zenginleştirilmesi, bileşimi ve raf ömrü üzerine araştırma
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-11)Bu araştırmada kavrulmuş Tombul fındık çeşidinden üretilen fındık sütü, Vit C kaynağı olarak % 20, % 40 ve % 60 oranlarında kuşburnu (Rosa canina L.) ve çilek meyve (Albion (Fragaria sp.)) pulpları ve % 6 kristal toz şeker ... -
Farklı tekstürlere sahip topraklarda biyokömürün buğday (Triticum aestivum L.) bitkisinin rizosfer bölgesindeki mikrobiyal aktiviteye olan etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-05)Bu çalışma ile günümüzde ısınma amaçlı ve mobilyacılıkta dolgu malzemesi olarak kullanılan fındıkkabuğu, bir organik materyal olan biyokömüre dönüştürülerek farklı topraklardaki özellikle rizosfer bölgesindeki mikrobiyal ...