Samsun ili Terme ilçesi muşmula genotiplerinin kimyasal ve fiziksel karakterizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Samsun ilinin Terme ilçesi ve mahallelerinde 2017 ve 2018 yıllarında yürütülen bu çalışmada ümitvar muşmula genotiplerinin fiziksel ve kimyasal düzeyde karakterize edilmesi amaçlanmıştır. İki yıllık ortalama değerlere göre meyve ağırlığı 20 g'ın üzerinde olan genotipler değerlendirilmiştir. Bu genotiplerde, meyve ağırlığı 20.1 g-35.4 g, meyve eti oranı % 85.3-% 93.8, toplam kuru madde oranı % 25.7-% 30.6, suda çözünür kuru madde oranı % 7.3-% 10.6, C vitamini 24.6 mg/100 g-30.1 mg/100 g, antioksidan kapasite 45.44 mmol/100 g-618.27 mmol/100 g, organik asit içeriği (sitrik, malik, süksinik) sırasıyla 2.4 mg/100 g-13.0 mg/100 g, 576.6 mg/100 g-707.4 mg/100 g, 112.8 mg/100 g-188.5 mg/100 g, şeker içerikleri (sükroz, glikoz, fruktoz) sırasıyla 111.9 mg/100 g-227.4 mg/100 g, 2226.9 mg/100 g-2955.5 mg/100 g, 3827.6 mg/100 g-4740.8 mg/100 g ve toplam fenol içeriği 24.0 mg/100 g-107.4 mg/100 g arasında değişmiştir. Ayrıca genotiplerde meyve ağırlığı, meyve eti oranı, suda çözünür kuru madde oranı ve ağaçların verim potansiyeli özellikleri bakımından tartılı derecelendirme yapılmış ve ümitvar genotipler seçilmiştir.Anahtar Kelimeler: Fiziksel, Genotip, Kimyasal, Mespilus germanica, Muşmula This study was carried out to characterize the physical and chemical traits of promising medlar genotypes grown in Terme district and surroundings of Samsun province of Turkey in 2017 and 2018. Genotypes with fruit weight of more than 20 g were evaluated according to the two-year average values. In these genotypes, the fruit weight was 20.1 g-35.4 g, the rate of fruit flesh 85.3 %-93.8 %, the total dry matter rate 25.7 %-30.6 %, the total soluble solids content 7.3-10.6 %, the vitamin C 24.6 mg/100 g-30.1 mg/100 g, antioxidant capacity 45.44 mmol/100 g-618.27 mmol/100 g, organic acid contents (citric, malic, succinic) respectively, 2.4 mg/100 mg-13.0 mg/100 mg, 576.6 mg/100 mg-707.4 mg/100 mg, 112.8 mg/100 mg-188.5 mg/100 mg, sugar contents (sucrose, glucose, fructose) respectively, 111.9 mg/100 g-227.4 mg/100 g, 2226.9 mg/100 g-2955.5 mg/100 g, 3827.6 mg/100 g-4740.8 mg/100 g and the total phenol content 24.0 mg/100 g to 107.4 mg/100 g. In addition, the weighted-rankit method was made for fruit weight, fruit flesh rate, total soluble solids content and yield potential of the trees traits, and promising genotypes were selected. Keywords: Chemical, Genotype, Medlar, Mespilus germanica, Physical
Collections