FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 521-540 of 753
-
Bazı silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde agronomik ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-06)Bu çalışma, 10 farklı silajlık mısır çeşitlerinde (Zea mays L.) agronomik ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2018 yılında yapılmıştır. Deneme Tesadüf Blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak ... -
Doğu Akdeniz`de yuvalayan yeşil deniz kaplumbağası`nın (Chelonia mydas L., 1758) ekolojik niş modellemesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Bu tezde ekolojik niş modellemesi kullanılarak Doğu Akdeniz'de yuvalayan Chelonia mydas (Yeşil Deniz Kaplumbağası)'ın geçmiş, günümüz ve gelecek iklim senaryolarına göre yuvalama kumsallarındaki dağılımının olası ... -
Poli(3-aminofenilboronik asit)/çok duvarlı karbon nanotüp kaplı nanoelektrotların biyomedikal uygulamaları
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-26)Bu tez çalışmasında, poli(3-aminofenilboronik asit) (PAPBA) monomeri olan 3-aminofenilboronik asit (APBA)'ten karbon nanotüp gibi elverişli ve iyi özelliklere sahip bir nanomalzeme ile katkılanarak tek basamakta ... -
Esnek kafes yapıları
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-05)Bu tezin amacı, bazı esnek kafes yapılarını vermek, bu yapılara ait temel özellikleri araştırmak ve elde edilen sonuçları ortaya koymaktır.Bu çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çalışmamızda temel olan ... -
Farklı depolama koşullarının Karayemiş (Laurocerasus officinalis L.) pekmezinin fitokimyasal stabilitesi ve fiziksel özellikleri üzerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-14)Bu araştırmada Kiraz ve Fındık karayemiş çeşidi (Laurocerasus officinalis L.) pekmeze işlenmiş, cam kavanozlar içerisinde 3 farklı sıcaklık (50-60-70 0C) derecesinde 6-168 saat depolanmıştır. Depolama sonrası örneklerin ... -
Fındık sütünün c vitamince zengin meyve pulpları ile zenginleştirilmesi, bileşimi ve raf ömrü üzerine araştırma
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-14)Bu araştırmada kavrulmuş Tombul fındık çeşidinden üretilen fındık sütü, Vit C kaynağı olarak % 20, % 40 ve % 60 oranlarında kuşburnu (Rosa canina L.) ve çilek meyve (Albion (Fragaria sp.)) pulpları ve % 6 kristal toz şeker ... -
Farklı ıslatma koşullarının nohut, fasulye ve soya fasulyesinin belirli fiziksel özellikleri ve antibesinsel faktörleri üzerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-24)Bu çalışmanın amacı nohut, fasulye ve soya fasulyesinin bazı fizikokimyasal ve besinsel özellikleri üzerine farklı ıslatma işlemlerinin etkisini araştırmaktır. Bu çalışmada Türkiye'de yetişen, yerel marketten temin ... -
Yeşil kahve ekstraktı ile katkılanmış fındık ezmelerinin raf ömrünün belirlenmesi.
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Bu çalışmada kavrulmuş Tombul fındık çeşidinden üretilen fındık ezmesi (FE), antioksidan kaynağı olarak yeşil kahve ekstraktı (YKE) ile %0 (kontrol), %0.5 ve %0.75 oranlarında katkılanmıştır. Homojenize edilmiş karışımlar ... -
Yaygın olarak kullanılan büyüme modellerinin genelleştirilmesi üzerine bir çalışma
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-10)Bu tezde yaygın olarak kullanılan büyüme modellerinin genelleştirilmesi sunulmuştur. hız-durum adi diferansiyel denkleminin daha genel bir çözümü olarak Koya-Goshu biyolojik büyüme modeli tanıtılmaktadır. Koya-Goshu modeli, ... -
Karanfil`in (Dianthus caryophyllus L.) vazo ömrü üzerine hasat öncesi aminoetoksivinilglisin (AVG) uygulamalarının etkisinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)Süs bitkileri yetiştiriciliği tarımsal üretim içinde önemli bir paya sahiptir. Özellikle yurtdışına pazarlanan süs bitkileri ülkemize yüksek miktarda döviz girdisi sağlamaktadır. Süs bitkilerinin pazarlama aşamasında soğuk ... -
Farklı NaCl konsantrasyonlarının bazı börülce (Vignaunguiculata L.) çeşitlerinde bitki gelişimine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-05)Bu çalışma, Karagöz ve Ülkem börülce çeşitlerinde farklı tuz konsantrasyonlarının (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200 mM) bitki gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Deneme Tesadüf Parsellerinde ... -
Seçmeli bilim uygulamalı dersine ilişkin öğretmenlerin öz-yeterlik inançlarının incelenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-12)Bu çalışmanın amacı, ortaokul bilim uygulamaları dersine ilişkin öğretmenlerin öz-yeterlik inanç düzeylerini belirlemek ve bu öz-yeterlik inançlarını cinsiyet, öğrenim durumu, mesleki kıdem, mezun oldukları fakülte/yüksekokul ... -
Ünye ve Fatsa ilçelerinde yetişen kocayemiş (Arbutus spp.) genotiplerinin bazı pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-03)2017-2018 yıllarında yürütülen bu araştırmada, Ünye ve Fatsa ilçelerinde doğal olarak yayılım gösteren kocayemişlerin (Arbutus spp.) pomolojik ve morfolojik özelliklerini belirlemek ve ümitvar genotipler seçmek hedeflenmiştir. ... -
Hidrojen transfer kopolimerizasyonu ile yeni bir poli(ester-amit) sentezi ve karakterizasyonu
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-25)Günümüzde mevcut doğal ve sentetik polimerik biyomalzemelerin modifikasyonu ve yeni sentetik polimerik malzemelerin tasarımı çok ilgi çeken konulardır. Spesifik uygulamalar için istenilen mekanik özellikler ve biyolojik ... -
Zaman-sıcaklık indikatörü olarak kırmızı pancardan (Beta vulgaris L.) elde edilen betalainler ile akıllı paket oluşturulması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-10)Akıllı paket sistemlerine uygulanabilen zaman-sıcaklık indikatörleri, basit, uygun maliyetli ve kullanıcı dostu sistemler olarak tüketiciye içerisinde bulunan gıdanın kalite ve güvenilirliği konusunda bilgi vermektedir. ... -
Zargana, Belone belone (Linnaeus, 1760)`nin Karadeniz ve Marmara Denizi Popülasyonlarında Otolit Özelliklerinin Belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-06)Daha sonra doldurulacaktır. -
Farklı potasyum ve kükürt dozlarının şeker mısırın (Zea mays saccharata Sturt.) agronomik ve teknolojik özelliklerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-09)Bu çalışma şeker mısırda uygulanan farklı potasyum (0, 10, 20 kg/da) ve kükürt (0, 10, 20 kg/da) dozlarının agronomik ve teknolojik özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi ... -
Pioglitazon`un insan mesane hücrelerinde hücre canlılığına etkisinin ve neoplastik transformasyon potansiyelinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-05)Glikoz metabolizmasının bozulması sonucu oluşan tip 2 diyabet hastalığının tedavisinden kullanılan etken maddelerden biri olan pioglitazon (PIO) çağımızda en çok tercih edilen diyabet ilaçlarının başında gelmektedir. PIO ... -
Kayseri Talas tarihi kent dokusunun peyzaj mimarlığı açısından incelenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-05)Tarihi kentler ve tarihi dokuların korunması kavramları günümüzde çok büyük önem kazanmıştır. Tarihi yapıları tek başlarına korumanın ötesinde, etrafında var olan tüm öğelerle birlikte varlığını devam ettirebilmesini ... -
Seçilmiş bazı muşmula genotiplerinin (Mespilus germanica L.) fitokimyasal ve antioksidan özellikleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-13)Bu çalışma 2017 ve 2018 yıllarında Trabzon ilinin Tonya ve Sürmene ilçelerinde doğada kendiliğinden yetişen ve seleksiyon ıslahı yöntemiyle seçilmiş olan muşmula genotiplerinin fitokimyasal ve antioksidan özelliklerinin ...