FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 301-320 of 753
-
Karadeniz bölgesinde üretilen kestane (Castanea sativa Mill.)ballarının biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bal insanlığın bilinen en eski gıda ürünlerinden biridir. İnsanlık tarihinin kaydedilebilen başlangıcından bu yana, bal sadece beslenme için değil, aynı zamanda terapötik uygulamalarda da kullanılmıştır. Kestane balı en ... -
Metil-sübstitüe metoksi konduritollerin sentezi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-19)Bu çalışma, 2-metilbenzo-1,4-kinondan çıkarak biyolojik aktiflik gösterebilecek metil-dimetoksi konduritol ve metil-monometoksi konduritol bileşiklerinin sentezlerini kapsamaktadır.2-Metilbenzo-1,4-kinonun brominasyon ... -
Organik materyal ilavesi ve azotlu gübre uygulamalarının ıspanak bitkisinin (Spinacia oleracea L.) gelişimi ve nitrat akümülasyonuna etkileri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, sera koşulları altında farklı organik materyal ilave edilen ve azotlu gübre uygulanan topraklarda yetiştirilen ıspanak bitkisinin (Spinacia oleracea L.) gelişimi ve nitrat birikimi üzerine etkileri araştırılmıştır. ... -
Kayseri ilinde yetişen iğde (Elaeagnus angustifolia L.) genotiplerinin moleküler karakterizasyonu
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma 2013-2014 yılları arasında Kayseri İli Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Araştırma Birimi Laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada Kayseri ilinin değişik yörelerinden toplanan 56 adet iğde genotipinin ... -
Glutensiz tarhana üretiminde hidrokolloid kullanımının kalite üzerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada tarhana üretiminde buğday unu yerine mısır unu kullanılarak çölyak hastalarının tüketimine uygun glutensiz tarhana üretilmesi ve tarhanada hidrokolloid kullanımıyla bazı fizikokimyasal özelliklerin geliştirilmesi ... -
Ordu ve çevresinde farklı yüksekliklerde yayılış gösteren Alnus glutinosa (L.) Gaertner subsp. barbata (C. A. Meyer) yalt. alttürü üzerinde morfolojik, anatomik ve mikromorfolojik bir araştırma
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, Ordu ve çevresinde farklı yüksekliklerden toplanan Alnus L. (Betulaceae) cinsinin Alnus glutinosa (L.) Gaertner subsp. barbata (C. A. Meyer) Yalt. alttürü morfolojik, anatomik ve mikromorfolojik olarak ... -
Tombul, palaz ve kalınkara fındık çeşitlerinde elle ve patozla ayıklanmış örneklerde depolama süresince meydana gelen kalite değişimleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)2014 ve 2015 yıllarında yürütülen bu çalışmada, Tombul, Palaz ve Kalınkara fındık çeşitlerinde meyvelerin zuruftan elle ve patozla ayıklanmasının, kurutmadan önce, kurutmadan sonra ve 9 aylık depolama sürecinde bazı kalite ... -
Beyaz peynir üretiminde kullanılan farklı baharat türlerinin olgunlaşmaya etkilerinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, biri kontrol örneği olmak üzere altı çeşit beyaz peynir üretilmiştir. Kontrol grubu peynir örneklerine baharat ilave edilmemiş, diğer beş peynir pıhtısına kullanılan süte göre % 0.3 olacak şekilde çörekotu, ... -
Şeker pancarı baş ve yapraklarının farklı katkı maddeleri ilavesiyle peletlenmesinin kaba yem kalitesi üzerine üzerine etkileri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, farklı katkı maddeleri ilavesiyle peletlenen şeker pancarı baş veyapraklarının (ŞPBY) hayvan beslemede kullanım olanaklarının belirlenmesiamacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 2 farklı yem formu (pelet - toz) ... -
Biyokömür ve vermikompostun mısır bitkisinin (Zea Mays L.) kök bölgesindeki enzim aktiviteleri üzerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, biokömür ve vermikompostun mısır bitkisinin kök bölgesindeki enzim aktiviteleri üzerine etkisi araştırılmıştır. İki ayrı deneme olarak planlanan çalışmadaki her bir deneme tesadüf blokları deneme desenine ... -
Kokulu kara üzüm (Vitis labrusca L.) posası katkılı yoğurtların depolama süresince bazı fizikokimyasal özelliklerinin incelenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, farklı kurutma yöntemlerinin (40, 60, 80, 100°C fanlı kurutma kabini ve -85 °C liyofilizatör) kokulu kara üzüm (Vitis labrusca L.) posasının fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkisi ile bu yöntemlerle ... -
Ordu ili fasulye genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-24)Bu çalışma, Ordu ilinin farklı ilçelerinden toplanan 33 fasulye genotipinin ve 5 ticari fasulye çeşidin moleküler ve morfolojik karakterizasyonu ile genetik ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Genotiplerde ... -
Bertrand eğri çiftine ait Frenet çatısına göre Smarandache eğrileri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma altı bölüm halinde düzenlenmiştir. Giriş Bölümünde çalışmanın amacı ve konunun ele alınma nedeni tartışıldı. Önceki Çalışmalar Bölümünde Smarandache eğrileri ile ilgili çalışmalara yer verildi. Genel Bilgiler ... -
Bazı propolis özütlerinin meyveli yoğurtların biyokimyasal, fizikokimyasal ve raf ömrü üzerine etkilerinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-26)Bu çalışmada farklı oranlarda (P1= % 0.01, P2= % 0.03, P3= % 0.10, P4= % 0.20 vekontrol=propolis ilavesiz) propolis katılarak üretilmiş olan meyveli yoğurtlarındepolama süresince kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri ... -
Fındık zurufu kompostunun toprakların ve fındık bitkisi yapraklarının besin maddesi içerikleri üzerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada; biyoteknolojik yöntemlerle elde edilen fındık zurufu kompostunun iki farklı tekstüre sahip fındık bahçesinde toprakların ve fındık bitkisi yapraklarının bazı besin maddesi içeriklerindeki değişimler ... -
Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonica) yem katkı maddesi olarak kullanılan deniz yosununun (Ulva spp.) büyüme parametresi ve bağırsak mikrobiyal florasına etkisinin incelenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, bıldırcın rasyonlarına ilave edilen bir deniz yosununun (Ulva spp.)büyüme performansı, karkas özellikleri ve bakteriyal florası üzerine etkilerinibelirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada toplam 81 adet ... -
Ga-konveks ve harmonik konveks fonksiyonlar için yeni integral eşitsizlikleri ve uygulamaları
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu tezde diferansiyellenebilir konveks fonksiyonlar için yeni kesirli integral eşitsizlikleriverildi. Çalışmanın ilk bölümünde, konveks fonksiyonların tarihi gelişimi,kesirli integrallerin tarihi gelişimi ve literatür ... -
Türkiye`de su ürünleri bilgi sistemi (SÜBİS)
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-29)Bu çalışma da Türkiye'de Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SÜBİS)'nin işleyiş ve çalışma prensibinin incelenmesi ve tartışılması amaçlanmıştır. Balıkçılıkla ilgili verilerin toplandığı bu sistem, avcılıktan satışa kadar ... -
Hilbert uzayında simetrik bir operatörün sınır değer şartları altında genişlemeleri ve spektral yapısı
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-30)Bu tezde, soyut simetrik operatörlerin genişleme teorisinden bahsedilmiştir. Fakat burada geleneksel durumdan farklı bir yaklaşım yapılmış ve sınır değer problemleri teorisine adapte edilmiştir. Genişlemelerin bazı ... -
Ordu ili kivi bahçelerinde görülen yabancı ot türlerinin ve yoğunluklarının belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Çalışma, Ordu ili kivi bahçelerinde görülen yabancı ot türlerinin, rastlama sıklıkları (%), kaplama alanları (%) ve yoğunlukları (adet/m²) belirlenmesi amacı ile 2015 yılında Ordu ilinde yürütülmüştür. İl 4 bölgeye ayrılarak ...