Fındık zurufu kompostunun toprakların ve fındık bitkisi yapraklarının besin maddesi içerikleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; biyoteknolojik yöntemlerle elde edilen fındık zurufu kompostunun iki farklı tekstüre sahip fındık bahçesinde toprakların ve fındık bitkisi yapraklarının bazı besin maddesi içeriklerindeki değişimler araştırılmıştır. Çalışmada fındık zuruf kompostu iki farklı fındık bahçesinde, toprakların organik madde kapsamını 0, % 0.5 (1.25 ton/da), % 1 (2.5 ton/da), % 2 (5 ton/da), % 3 ( 7.5 ton/da) ve % 4 (10 ton/da) oranında artıracak şekilde uygulanmış ve 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada 3 ay aralıklarla uygulamaların yapıldığı her bir ocaktaki dalların taç iz düşümünden 4 kez toprak örnekleri alınarak toprakların bazı kimyasal özellikleri ile iki dönemde alınan yaprak örneklerinin kimi bitki besin maddesi içerikleri belirlenmiştir.Fındık zuruf kompostu, kumlu-tın bünyeye sahip toprakta pH ve değişebilir Ca içeriğini sınırlı miktarda artırırken, killi-tın bünyeye sahip toprakta ise azalmasına neden olmuştur. Artan düzeylerde uygulanan fındık zuruf kompostu deneme bahçesi topraklarının organik madde miktarı, toplam azot, bitkiye yarayışlı P, Fe, Cu, Zn, Mn içerikleri ile değişebilir K, Mg içeriklerini genellikle kontrolün üzerinde arttırmıştır. Deneme bahçelerinin toprak özellikleri bakımından Cu içeriği hariç diğer tüm özellikleri arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir. Örnekleme dönemlerine göre; toprakların organik madde, toplam N, değişebilir K ve Ca ile bitkiye yarayışlı Zn içeriklerinin genellikle azaldığı, Fe ve Mn içeriklerinin genellikle arttığı saptanmıştır.Artan düzeylerde fındık zurufu kompostu uygulaması ile fındık bitkisi yapraklarının toplam N, P, K, Ca, Cu, Zn ve Mn içeriklerinin kontrole göre arttığı, toplam Fe içeriğinin ise azaldığı tespit edilmiştir. Bitkilerin toplam Fe içeriği hariç lokasyonlar arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Yine yaprakların toplam P, Ca, Mg, Cu ve Mn içeriklerinin örnekleme dönemine göre arttığı; yaprakların toplam N, K, Fe ve Zn içeriklerinin ise azaldığı belirlenmiştir. This study was investigated the hazelnut husk compost prepared by biotechnologic on the seasonal variations in nutrient contens of soil and hazelnut leaves in different two soil textures. Hazelnut husk compost was applied to increase of soil organic matter content as 0, 0.5 % (1.25 ton / da), 1 % (2.5 ton /da), 2 % (5 ton / da), 3 % (7,5 ton /da) ve 4 % (10 ton /da) with three replications. Soil samples were collected from at four times per three months and leaf samples were taken at the two different time and analysed some soil and plant chemical properties.While the soil pH and exchangeble Ca contents were increased slowly by hazelnut husk compost applications in sandy loam textures, decreased in clay loam textures. The soil organic matter, total N, available P, Fe, Cu, Zn, Mn and exchangable K and Mg contents of soil were increased as a control by increased levels of hazelnut husk compost. There were significat differences on soil properties both hazelnut orchards, except for cupper. The soil organic matter, total N, exchangable K and Ca, available Zn decreased as a sampling periods, but available Fe and Mn contents of soil increased generally.Applications of hazelnut husk compost increased the concentrations of total N, P, K, Ca, Cu, Zn and Mn in hazelnut leaves, but decreased total Fe, as a control. Nutrient concentrations leaf of hazelnut plants significantly varied by orchards, except for iron. Total P, Ca, Mg, Cu and Mn concentrations increased in the leaves, where as that of N, K, Fe and Zn decreased throughout the sampling periods.
Collections