Show simple item record

dc.contributor.advisorEyduran, Sadiye Peral
dc.contributor.advisorErcişli, Sezai
dc.contributor.authorBağcı, Figen
dc.date.accessioned2023-09-22T12:27:58Z
dc.date.available2023-09-22T12:27:58Z
dc.date.submitted2022-08-24
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/740685
dc.description.abstractAydın merkez ve merkeze bağlı Çiflik, Ovaköy ve Davutlar köylerinden alınmış olan bazı üzümsü meyve örneklerinde, polifenol oksidaz (PFO) aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmış olan bu çalışmada; dağ çileği, maviyemiş ve beyaz dut meyvelerinde enzim aktivitesi tespit edilmediği için böğürtlen ve karadut meyveleri ile devam edilmiştir. Polifenol oksidaz enzimi doğada birçok meyve ve sebzede bulunmakta olup, bu meyve ve sebzelerin zarar gören kısımlarının esmerleşmesine neden olur. Bitki türüne bağlı olarak PFO aktivitesi farklılık göstermektedir. Bu çalışmada, enzim çözeltisindeki enzim aktivitesi spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Aslında, aynı bitki türlerindeki PFO enziminin özellikleri, büyüme koşulları ve olgunluk evresine göre de farklılık göstermektedir. Bu çalışmada, PFO aktivitesinin karadut ve böğürtlen meyvelerinde farklılık gösterdiği, bununla birlikte bu meyvelerin toplandığı yıla ve döneme göre de değiştiği tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine polyphenol oxidase (PFO) activities of some berry speciesnative to Çiflik, Ovaköy and Davutlar villages of Aydın province. Since wild strawberries, bilberries and white mulberries didn't show any enzyme activity, we proceeded our study with blackberries and black mulberries. Polyphenol oxidase enzyme is available in many fruits and vegetables in the nature, and cause browning on damaged sites of fruits and vegetables. PFO activity differs depending on plant species. Enzyme activity of enzyme solution was detected spectrophotometrically in this study. In fact, PFO activity of the same plant species differs depending on growth conditions and maturity stage. The results of this research demostrated that PFO activity differed in blackberries and black mulberries, as well as differed according to berry collection year and period.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMühendislik Bilimleritr_TR
dc.subjectEngineering Sciencesen_US
dc.titleAydın ilinde doğal olarak yetişen böğürtlen ve karadut meyvelerinde polifenol oksidaz (PFO) enziminin dönemsel değişimi
dc.title.alternativePeriodic change of the polyphenol oxidase enzyme in blackberry and black mulberry berries growing naturally in Aydin povince
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-08-24
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10335764
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid665930
dc.description.pages38
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess