TEZLER: Recent submissions
Now showing items 141-160 of 572
-
Bağımsız iki örnek ortalama farkına ilişkin hipotezlerin T ve Mann-whitney U testi ile kontrolünde, verilen kararların doğruluk dereceleri
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)'rv- ÖZET Dağılım şeklinin normal olduğu bilinen yada bilinmeyen dağılımlar için, hangi testin seçileceğine, örneklem büyüklüğüne ve verilerin dağılımına bakarak karar verilmektedir. Dağılımı normal ancak örneklerdeki ... -
Soya fasulyesi küspesi yerine tam yağlı soya fasulyesinin broyler rasyonlarında kullanılması
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Araştırmada broyler rasyonlarında protein ve enerji kaynağı olarak kullanılan soya küspesi ve soya yağı yerine tam yağlı soyanın kullanılma olanakları incelenmiştir. Araştırmada 200 adet günlük Hybro civciv kullanılmıştır. ... -
Hastalıklı ve sağlıklı buzağılardan izole edilen escherichia coli suşlarının biyolojik ve patojenite özelliklerinin incelenmesi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada sağlıklı ve ishalli buzağılardan alınan 125 adet dışkı örneğinden 80 adet Escherichia coli (E.coli) suşu izole edildi. İzole edilen suşların, biyokimyasal, patojenik, enterotoksijenik özellikleri ve antibiyotiklere ... -
Arpa ve buğday ağırlıklı rasyonlara katılan (Beta) B-glukanaz ve arabinoksilanaz enzimlerinin etlik piliçlerin performansları ile bazı kan parametrelerine etkileri
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, mısır yerine arpa veya buğday ağırlıklı olarak hazırlanan rasyonlara farklı karma enzim preparatlan katılmasının etlik piliçlerin performansı, barsak içeriği viskozitesi, yapışkan dışkı oranı ve bazı kan ... -
Edincik Bölgesinde kafeste yetiştirilen ticari hibrit yumurtacı sürülerde görülen üretim azalmalarının nedenleri
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)SUMMARY The Causes of Production Losses Seen on the Commercial Layers Bred in Cages in Edincik Region The study was carried out on commercial layers bred in cages in Edincik/Bandirma region and ite convenions between ... -
Konsantre yemlere farklı düzeylerde flavomisin katılmasının besi kuzularında canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma ve besi maddelerinin sindirilebilirliği üzerine etkileri
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)İki deneme halinde yürütülen bu çalışmada, flavomisinin kuzularda besi performansı, bazı rumen parametreleri ve besin maddelerinin rumen yıkunlanabilirlikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Birinci denemede ortalama 2.5 ... -
Bursa il merkezine yakın çevre yumurtacı ve broyler işletmelerinde farklı genotiplerin üretim parametreleri ve ekonomik verimlilik
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışma Bursa ili ve yakın çevresi yumurta ve broyler üretim işletmelerinde genotiplerin teknik ve ekonomik verimliliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada işletmelerin ortalama büyüklükleri; Isa Brown, ... -
Bursa-Yenişehir ilçesi sığır yetiştiriciliğinin genel yapısı ve pazar için üretim yapan değişik kapasiteli süt ve besi işletmelerinde teknik üretim parametreleri ve ekonomik verimlilik
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışma Bursa ili Yenişehir ilçesi süt (irelim ve besi işletmelerinin teknik ve ekonomik verimliliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Yenişehir geneli süt tirelim işletmelerinin. 1-5. 5-10. 10-20 ve ... -
Kurt ve kangal ırkı köpeklerin taze ve sulandırılmış spermalarının spermatolojik özellikleri ve vaibilitesi üzerinde araştırmalar
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışmada Kangal ve Kurt (Alman Çoban Köpeği- German Shepherd Doğ) ırkı köpeklerin spermatoiojik özelliklerinin ve sulandırılmış spermanın viabilitesinin karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlandı. Bu amaçla ... -
Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı`nda yetiştirilen Türk çoban köpeği ve Alman çoban köpeğinin başlıca morfolojik özellikleri ile bu genotiplerin karşılaştırmalı eğitim performansları
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışmada Türk Çoban Köpeği (TÇK) ve Alman Çoban Köpeği (AÇK) ırk gruplarının eş çevre koşullarında yapısal ve fizyolojik özellikleri ile eğitime uyumululukları incelenmiştir. Her iki grubunda tüm aylara dağılan ... -
Bursa yöresi elit masa tenisçilerinin somatotiplerinin çabukluk ve dayanıklılıkla olan ilişkisinin araştırılması
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışmada, Bursa yöresinde elit düzeyde (1. Lig, Süper Lig, yıldız ve genç milli) masa tenisi oynayan sporcuların somatotiplerini belirledik. Çalışmamıza kulüp ve okullarda masa tenisi oynayan 21 erkek masa tenisçi ... -
Köpeklerde ince ve kalın barsak arasındaki anastomozlarda mekanik ve mikrobiyolojik reflüyü önleyen invagine nipple valve uygulaması
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET İleosekal valfin gastrointestinal sistem içerisindeki fizyolojik fonksiyonu çok önemlidir. Valfin varlığı nedeni ile ince ve kalın barsak arasında büyük oranda kalitatif ve kantitatif mikro- biyel farklılıklar vardır. ... -
Sağlıklı ve hastalıklı tavuklardan izole edilen E. coli suşlarının biyolojik ve patojenite özelliklerinin incelenmesi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışmada sağlıklı tavuklardan (I. grup) 26 ve hastalıklılardan (II. grup) 42 Escherichia coli (E.coli) susu izole edildi ve biyolojik ve antijenik özellikleri incelendi. İnsan `O` grubu, tavuk, kobay ve tavşan ... -
Stretching uygulamanın 30 metre sürat üzerindeki etkisi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET `Esnetme Uygulamanın 30 Metre Sürat Üzerindeki Etkisi` Performansı etkileyen bir çok faktör arasında esnetme hareketlerinin uygu lanmasının, antreman süreci içinde çok önemli bir yere sahip olduğu bilinmekte dir. ... -
Bursa ilinde ortaöğretim kurumlarında 14-17 yaş grubunda bireysel spor ve grup sporu yapanlarla hiç spor yapmayan öğrencilerin kişilik özelliklerinin karşılaştırılması
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu araştırma için eğitim türlerine göre farklılıkları olan ve öğrencilerin sosyal kültürel, sportif etkinliklerine gereken değeri verip onları bu yönde de katılıma yönlendiren okullardan dört ayrı okul seçilmiştir. ... -
Marinat hamsi üretimi sırasında kullanılan asit-tuz oranlarının ürünün mikrobiyolojik ve organoleptik kalitesi üzerine etkileri ve raf ömrünün belirlenmesi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Araştırmadaki hedefimiz, marinasyon işlemi sırasında, meydana gelebilecek asit-tuz oranlarındaki değişikliklerin, ürünün mikrobiyolojik, kimyasal, fiziksel ve duyusal kalitesi üzerine etkilerini araştırarak, bu sonuçlara ... -
Tavuk, yerli ördek ve güvercinlerde Plexus Brachialis`in oluşumu ve plexus oluşumuna katılan Temel Rami Ventrales`teki Sinir Fasciculus`larının sayı, çap, yerleşim ve dağılımlarının makroanatomik ve subgros ...
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu araştırma, kanatlı sinirleri üzerinde yapılacak çalışmalara temel oluşturması ve türler arasında fonksiyonel değişikliğe bağlı olarak plexus brachialis'in gerek morfolojik gerekse morfometrik benzerlik ve ... -
İntraserebroventriküler yolla verilen opioid peptidlerin simpato-adrenal sistem aktivitesine etkileri
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışmada serebral yan ventriküle verilen opioid peptidlerin simpato-adrenal sistem üzerindeki uyarıcı etkileri, paravertebral simpatetik ganglionlar ve adrenal bez tirozin hidroksilaz aktivitesi indeks alınarak ... -
Yüksek ısı uygulaması ile üretilen `Türk sucuklarında` starter kültür kullanımı üzerine araştırmalar
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu araştırma, işletme düzeyinde kontrollü koşullarda Türk fermente sucuk üretiminde starter kültür kullanarak, ısıl işlem uygulaması ile olgunlaşma süresini kısaltıp, mikrobiyolojik kaliteyi kontrol altına alarak ... -
Vitamin-C ile zenginleştirilmiş yoğurtlar üzerinde araştırmalar
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu araştırma; tüketimi oldukça yüksek olan yoğurdun, L- askorbik asit ile zenginleştirilerek bireylerin C Vitamini gereksinimini karşılamada bir kaynak olarak kullanılmasını saptamak amacıyla yapıldı. Besinlerin ...