Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yeminde aspir küspesinin kullanım olanaklarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, farklı oranlarda (% 10, 15 ve 20) aspir küspesi içeren yemlerin, gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) büyüme performansı, besin maddelerinin sindirim oranları ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada, ortalama ağırlıkları 132.70±0.75 g olan gökkuşağı alabalıkları için, % 0 (Kontrol grubu), % 10 (Aspir 1 grubu), % 15 (Aspir 2 grubu) ve % 20 (Aspir 3 grubu) oranında aspir küspesi içerecek şekilde dört farklı deneme yemi hazırlanmış ve 70 gün boyunca balıklar bu yemlerle doyana kadar yemlenmişlerdir.Deneme sonunda, yemde aspir küspesi kullanımının gökkuşağı alabalıklarında oransal büyüme oranı (OBO, %), spesifik büyüme oranı (SBO, %) ve yem değerlendirme sayısı (YDS) üzerine her hangi bir olumsuz etkisi olmadığı saptanmıştır. En yüksek OBO Aspir 1 grubunda (% 165.82) elde edilmiştir. En yüksek SBO Aspir 1 (% 1.40) ve Aspir 2 (% 1.40) gruplarında elde edilirken, en iyi YDS, Aspir 2 (1.08) ve Aspir 3 (1.08) gruplarında elde edilmiştir.Deneme sonunda, ham protein sindirilme oranları Kontrol, Aspir 1, Aspir 2 ve Aspir 3 gruplarında sırasıyla % 84.25±0.58, % 83.74±0.56, % 83.54±0.77 ve % 85.44±0.28, ham yağ sindirilme oranları % 93.02±0.25, % 94.93±0.62, % 93.14±0.53 ve % 95.05±0.30, toplam sindirilme oranları % 78.49±0.78, % 75.25±0.51, % 74.75±0.63 ve % 76.02±0.49 olarak tespit edilmiştir. İstatistiksel analizler ham protein ve ham yağ sindirilme oranları bakımından gruplar arasındaki farkın önemsiz olduğunu göstermiştir (p>0.05).Bu çalışma; aspir küspesinin, büyüme performansı, besin maddelerinin sindirimi ve vücut kompozisyonu üzerine herhangi bir olumsuz etki yapmaksızın, gökkuşağı alabalığı yeminde % 20 oranına kadar kullanılabileceğini göstermiştir. In this study, the effects of different levels of dietary safflower meal on growth performance, body composition and nutrient digestion rate of rainbow trout (Oncorhynchu smykiss Walbaum, 1792) were investigated. Four different diets containing 0 % (Group control), 10 % (Group safflower 1), 15 % (Group safflower 2) and 20 % (Group safflower 3) safflower meal were formulated for rainbow trout with mean weight of 132.70±0.75 g and fed for 70 days.At the end of experiment, proportional growth rate (PGR, %), specific growth rate (SGR, %) and feed conversion ratio (FCR) in rainbow trout were not effected by the use of safflower meal. The highest PGR were obtained from group safflower 1 (165.82 %). The highest SGR were obtained from group safflower 1 (1.40 %) and safflower 2(1.40 %). The best FCR were obtained from group safflower 2 (1.08) and safflower 3 (1.08).At the end of experiment, crude protein digestibilityrates of groupcontrol, safflower 1, safflower 2 and safflower 3 were determined 84.25±0.58 %, 83.74±0.56 %, 83.54±0.77 % and 85.44±0.28 %, respectively. Crude lipid digestibility rates were determined 93.02±0.25 %, 94.93±0.62 %, 93.14±0.53 % and 95.05±0.30 % respectively. Total digestibility rates were determined 78.49±0.78 %, 75.25±0.51 %, 74.75±0.63 % and 76.02±0.49 % respectively. The results of the statistical analysis indicate that differences between crude protein and crude lipid digestibility rates of the groups were not significant (p>0.05).This study showed that safflower meal can be used 20 % in rainbow trout diet without any negative effect on growth performance, nutrient digestibility and body composition of rainbow trout.
Collections