Show simple item record

dc.contributor.advisorUstaoğlu Tırıl, Serap
dc.contributor.authorKerim, Murat
dc.date.accessioned2021-05-08T11:10:18Z
dc.date.available2021-05-08T11:10:18Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/679686
dc.description.abstractBu araştırmada, farklı oranlarda (% 10, 15 ve 20) aspir küspesi içeren yemlerin, gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) büyüme performansı, besin maddelerinin sindirim oranları ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada, ortalama ağırlıkları 132.70±0.75 g olan gökkuşağı alabalıkları için, % 0 (Kontrol grubu), % 10 (Aspir 1 grubu), % 15 (Aspir 2 grubu) ve % 20 (Aspir 3 grubu) oranında aspir küspesi içerecek şekilde dört farklı deneme yemi hazırlanmış ve 70 gün boyunca balıklar bu yemlerle doyana kadar yemlenmişlerdir.Deneme sonunda, yemde aspir küspesi kullanımının gökkuşağı alabalıklarında oransal büyüme oranı (OBO, %), spesifik büyüme oranı (SBO, %) ve yem değerlendirme sayısı (YDS) üzerine her hangi bir olumsuz etkisi olmadığı saptanmıştır. En yüksek OBO Aspir 1 grubunda (% 165.82) elde edilmiştir. En yüksek SBO Aspir 1 (% 1.40) ve Aspir 2 (% 1.40) gruplarında elde edilirken, en iyi YDS, Aspir 2 (1.08) ve Aspir 3 (1.08) gruplarında elde edilmiştir.Deneme sonunda, ham protein sindirilme oranları Kontrol, Aspir 1, Aspir 2 ve Aspir 3 gruplarında sırasıyla % 84.25±0.58, % 83.74±0.56, % 83.54±0.77 ve % 85.44±0.28, ham yağ sindirilme oranları % 93.02±0.25, % 94.93±0.62, % 93.14±0.53 ve % 95.05±0.30, toplam sindirilme oranları % 78.49±0.78, % 75.25±0.51, % 74.75±0.63 ve % 76.02±0.49 olarak tespit edilmiştir. İstatistiksel analizler ham protein ve ham yağ sindirilme oranları bakımından gruplar arasındaki farkın önemsiz olduğunu göstermiştir (p>0.05).Bu çalışma; aspir küspesinin, büyüme performansı, besin maddelerinin sindirimi ve vücut kompozisyonu üzerine herhangi bir olumsuz etki yapmaksızın, gökkuşağı alabalığı yeminde % 20 oranına kadar kullanılabileceğini göstermiştir.
dc.description.abstractIn this study, the effects of different levels of dietary safflower meal on growth performance, body composition and nutrient digestion rate of rainbow trout (Oncorhynchu smykiss Walbaum, 1792) were investigated. Four different diets containing 0 % (Group control), 10 % (Group safflower 1), 15 % (Group safflower 2) and 20 % (Group safflower 3) safflower meal were formulated for rainbow trout with mean weight of 132.70±0.75 g and fed for 70 days.At the end of experiment, proportional growth rate (PGR, %), specific growth rate (SGR, %) and feed conversion ratio (FCR) in rainbow trout were not effected by the use of safflower meal. The highest PGR were obtained from group safflower 1 (165.82 %). The highest SGR were obtained from group safflower 1 (1.40 %) and safflower 2(1.40 %). The best FCR were obtained from group safflower 2 (1.08) and safflower 3 (1.08).At the end of experiment, crude protein digestibilityrates of groupcontrol, safflower 1, safflower 2 and safflower 3 were determined 84.25±0.58 %, 83.74±0.56 %, 83.54±0.77 % and 85.44±0.28 %, respectively. Crude lipid digestibility rates were determined 93.02±0.25 %, 94.93±0.62 %, 93.14±0.53 % and 95.05±0.30 % respectively. Total digestibility rates were determined 78.49±0.78 %, 75.25±0.51 %, 74.75±0.63 % and 76.02±0.49 % respectively. The results of the statistical analysis indicate that differences between crude protein and crude lipid digestibility rates of the groups were not significant (p>0.05).This study showed that safflower meal can be used 20 % in rainbow trout diet without any negative effect on growth performance, nutrient digestibility and body composition of rainbow trout.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleGökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yeminde aspir küspesinin kullanım olanaklarının araştırılması
dc.title.alternativeThe investigation possibilities of using safflower meal in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) diet
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmRainbow trout
dc.subject.ytmSafflower
dc.subject.ytmGrowth performance
dc.identifier.yokid410199
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİNOP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid299291
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess