FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 181-200 of 1142
-
Bakı ve yüksekliği farklı mera vejetasyonlarında değişik üçgül türleri (Trifolium sp.)`nin kimi morfolojik ve yem niteliği özellikleri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma, mera vejetasyonlarındaki değişik üçgül türlerinin [tarla üçgülü (T. arvense L.), iri tarla üçgülü (T. campestre Schreb.), sarı küçük üçgül (T. dubium Sibth.), ortanca üçgül (T. medium L.) ve melez üçgül (T. ... -
İstanbul ili Marmara Denizi sahil şeridi deniz balıkçılığının sosyo-ekonomik yapısı ve deniz ürünleri pazarlanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma İstanbul İli Deniz Balıkçılığının sosyo-ekonomik durumunun ve ürünlerin pazarlama sisteminin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. İstanbul İlinde faaliyette bulunan 768 balıkçı teknesi, boylarına göre ... -
Betonarme binalarda uygulanan ısı yalıtım amaçlı duvar elemanlarının ısıl ve ekonomik yönden analizi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Enerji ihtiyacının çoğunu ithal eden ülkemizde enerjinin çok daha verimli olarak kullanılması ve maksimum enerji tasarrufunun sağlanması gerekir. Zira ülkemizde enerji kaynaklarının büyük bir oranı ısıtma için harcanmaktadır. ... -
Nötr gün çeşitlerinden (Fragaria × Ananassa) fern çeşidinin bazı vegetatif ve generatif gelişim kriterlerinin kısa gün çeşidi çilekler ile karşılaştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, Tekirdağ koşullarında yetiştirilen nötr gün Fern çilek çeşidi ile kısa gün çeşitleri olan Sweet Charlie ve Camarosa çilek çeşitlerinin bazı vegetatif ve generatif gelişme kriterleri karşılaştırılmıştır. ... -
Cabernet sauvignon (V. vinifera L.) üzüm çeşidinde farklı yönlerden uygulanan yaprak almanın kalite özellikleri üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma 2008 yılı vejetasyon döneminde Tekirdağ ilinde Umurbey Şarapçılığa ait üretim bağlarında gerçekleştirilmiştir.Deneme materyali olarak 5BB anacı üzerine aşılı Cabernet Sauvignon üzüm çeşidi kullanılmıştır. ... -
Farklı tekstür sınıfındaki toprakların toprak mekaniği ve mühendislik özelliklerinin değerlendirilmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma toprağın önemli fiziksel özelliklerinden biri olan tekstür sınıfının değişmesinin, toprağın karakteristik özelliklerinde yaratacağı ayrıcalıkların saptanmasını amaçlamıştır. Çalışmanın bulgular bölümünde 17 ... -
Bantlı götürücülerin optimizasyonu
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüzde enerji ve sanayi hammaddelerine olan yüksek talep, dünyada bu hammaddelerin üretiminin artmasına neden olmuştur. Bu üretim artışı beraberinde transport sorununun giderek yükselmesi, daha yüksek kapasiteli ve ... -
Tekirdağ ilinde yetiştirilen yapıncak üzüm çeşidinin yapraklarında salamura öncesi ve sonrası fungisit kalıntı miktarları
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tekirdağ ilinde yetiştirilen Yapıncak üzüm çeşidinin yaprakları taze ve salamura şeklinde 'sarma (geleneksel Akdeniz yemeği)' yapımında kullanılmaktadır. Yapraklar, toplanma dönemine kadar külleme, mildiyö ve ölü ... -
Kültür asmasında ağırlık- alan ilişkisinden yararlanarak gerçek yaprak alanının bulunmasında yöntemlerin karşılaştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma , tarama (G), en x boy (H) ve ağırlık-alan ilişkisinden (A) yararlanılarak yaprak alanını bulmak ve alan katsayısını saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 6 sofralık (Hafızali, İtalia, Tekirdağ Çekirdeksizi, ... -
Trakya koşullarında farklı sulama yöntemleri altında ikinci ürün silajlık mısırın su üretim fonksiyonlarının belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tekirdağ koşullarında 2007-2008 yıllarında ikinci ürün silajlık mısır yetiştiriciliğinde, sulama yöntemlerinin ve farklı düzeylerdeki sulama suyu uygulamalarının verim, verim öğeleri, su ? üretim fonksiyonları ve ekonomik ... -
Kıyı alanları yönetimi ve kıyı yapılarında örnek alan Tekirdağ Limanı
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Kıyı alanları, sahip oldukları doğal özelliklerinden dolayı her zaman insanların yoğun ilgisini çekmektedir. Kıyılarımız kentleşme, sanayileşme, turizm, ticaret, doğal kaynaklar, atık boşaltım, gıda gibi alanların gelişmesinden ... -
Çevre şartlarının kış-erken ilkbahar döneminde serada yetiştirilen marulda uç yanıklığı oluşumuna etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma, çevre koşullarının ve hasat zamanının, N seviyesi ve amonyum yüzdesi ile beraber marulda verim ve kalite üzerine etkisini belirlemek amacıyla, 2008-2009 kış-erken ilkbahar yetiştirme periyodunda soğuk serada ... -
Mısır silajında enzim-inokulant kullanımının fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma ile inokulant hazırlama süresi ve dozunun mısır silajının fermantasyon gelişimi üzerine etkilerinin laboratuar koşularında saptanması amacı ile düzenlenmiştir Mısır, hamur olum döneminde hasat edilmiştir. ... -
Trakya`da bazı üzüm işleme ve şarapçılık tesislerinde mekanizasyon uygulamaları
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı; bağcılık yapılan alan ve üretim miktarı açısından yurdumuzda ilk sıralarda yer alan Trakya Bölgesi, Tekirdağ ili Şarköy ilçesinde faaliyet gösteren üzüm işleme tesislerinin yapısını ve mekanizasyon ... -
Tekirdağ koşullarında kışlık ekim zamanlarının bazı keten (Linum ussitatissimum L.) çeşitlerinin verim ve verim özelliklerine etkisinin araştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma 2006-2007 ve 2007-2008 yıllarında Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında yürütülmüştür. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. ... -
Peyzaj mimarlığında kullanılan sulama sistemleri, teknolojileri ve rekreasyon alanlarının projelendirilmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, farklı peyzaj alanlarında kullanılabilecek uygun sulama yöntem, sistem ve tekniğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ön araştırma olarak sulama yöntemleri ve özellikleri, sulama sistemleri ve nitelikleri, sulama ... -
Üzüm posası silajlarında farklı katkı maddesi kullanımının silaj kalitesi üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma üzüm posası silajının yem değerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Tekirdağ şarap fabrikasından alınan üzüm posası cam kavanozlara doldurulmuş ve değişik katkı maddeleri ilavesiyle elde silajların ... -
Türkiye`de ekolojik ürünlerin pazarlama süreci ve turizm boyutu
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Dünyada ekolojik, organik ya da biyolojik olarak adlandırılan ürünlere olan talep, insan ve çevre sağlığına yönelik kaygıların etkisiyle gün geçtikçe artmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki iç pazar talebi, gelişmekte olan ... -
Saf kıvırcık koyunlarının alyuvar içi potasyum ve glutatyon tipleri bakımından genetik yapısının belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada saf Kıvırcık ırkının alyuvar içi potasyum ve glutatyon tipleri bakımından genetik yapısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Kırklareli ilinde bulunan ve özel olarak koruma altına alınmış 50 başlık Kıvırcık ... -
Postmodern pazarlama sürecinin işleyişi ve sistemin yapılandırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Zaman ve toplumdaki değişimler, tüketicilerin de algılamalarını etkilemekte ve beklentilerini farklılaştırmaktadır. Çok hızlı ve sürekli bir değişimin her alanda kendini gösterdiği günümüzde bu değişime ve gelişime ayak ...