Tekirdağ ilinde yetiştirilen yapıncak üzüm çeşidinin yapraklarında salamura öncesi ve sonrası fungisit kalıntı miktarları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tekirdağ ilinde yetiştirilen Yapıncak üzüm çeşidinin yaprakları taze ve salamura şeklinde 'sarma (geleneksel Akdeniz yemeği)' yapımında kullanılmaktadır. Yapraklar, toplanma dönemine kadar külleme, mildiyö ve ölü kol hastalıklarına karşı kullanılan myclobutanil, triadimenol, triadimefon captan, dichlofluanid fenarimol ve folpet etkili maddeli fungisitlere maruz kalmaktadırlar. Bu çalışmada Tekirdağ ilinin Merkez ve Şarköy ilçelerindeki üretici bağlarından alınan taze ve salamura yapılmış Yapıncak üzüm çeşidi yapraklarında bu fungisitlerin kalıntı miktarları tespit edilmiştir. Salamura yaprak elde etmek için yaprak örnekleri % 10 oranında tuz (NaCl) içeren suya yerleştirilmiş ve oda sıcaklığında üç ay süre fermentasyona tabii tutulmuştur. Taze yaprak örneklerinin çoğunluğunda Triadimenol kalıntısı bulunmuştur. Az sayıda yaprak örneğinde Dichlofluanid ve Folpet'e rastlanmıştır. Salamura yapılmış yapraklarda söz konusu fungisitlerin kalıntı miktarları büyük oranda azalmıştır. Bununla birlikte bazı salamura yapraklardaki triadimenol kalıntısı maksimum kalıntı sınırının üzerinde olmuştur. Bu çalışma Yapıncak üzüm çeşidinde külleme hastalığına karşı savaşımda triadimenol etkili maddeli fungisitlerin kullanımında dikkatli olunması gerektiğini göstermiştir.Anahtar kelimeler: Yemeklik asma yaprağı, fungisit kalıntısı, salamura The fresh and pickled leaves of grape (cv. Yapıncak), which was grown in Tekirdağ province, have been using for making 'dolma (traditional Mediterranean food)'. These leaves have been subjected to the fungicides with active ingredients with myclobutanil, triadimenol, triadimefon captan, dichlofluanid fenarimol and folpet to control downy mildew, powdery mildew and Phomopsis cane and leaf spot until their harvest time. In this study, the residues of these fungicides were determined in the fresh and pickling leaves of the cv. Yapıncak collected from vineyards of the growers at Central and Şarköy distinct of Tekirdağ province. To make pickling leaves, leaf samples were put in the water containing salt (NaCl) of 10% and they were subjected to fermentation at room temperature for 3 months. The residue of triadimenol was present in most of the fresh leaf samples. The residues of Dichlofluanid and Folpet were observed in few of the samples. The residues of these fungicides were decreased in the samples pickled leaves. However, the residue of triadimenol in some of pickled leaves was higher than maximum residue limits (MRL). This study showed that growers must be careful for the use of triadimenol during control of powdery mildew in the cv. Yapıncak.Key words: Edible grape leave, fungicide residue, pickling
Collections