TEZLER: Recent submissions
Now showing items 41-60 of 70
-
Farklı nişasta kaynaklarından enzimle dirençli nişasta üretimi ve düşük glisemil indeskli fonksiyonel atıştırmalık formülasyonların geliştirimesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-26)Bu çalışmada, farklı nişasta kaynaklarından enzimle dirençli nişasta üreterek ve düşük glisemik indeksli fonksiyonel atıştırmalık formülasyonların geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, sade galeta ve krakere, %10, ... -
Sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından tüketilen protein tozlarının kalitesinin amino asit profili ve sindirilebilirlik yönünden incelenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-01)Çalışmanın amacı, Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde spor ile ilgilenenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle gençler spor yaparlarken aynı zamanda vücut gelişimini ve kas kütlesini arttırmaya çalışmaktadırlar. ... -
Eminönü Yeni Caminin restorasyon sürecinde yapının özgün malzeme tespiti ve yeni malzeme kullanım önerileri
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-15)Tez çalışması kapsamında ele alınan Yeni Cami, XVII. yy.'ın ikinci yarısında yapılmış olup klasik dönem Osmanlı Mimarisinin görüldüğü son anıt eserlerdendir. 355 yıllık tarihe sahip olan Yeni Cami, günümüze ulaşıncaya ... -
İstanbul`da bazı gıda işletmelerinde hijyenik kalitenin saptanması
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-10)İnsan yaşamında gıda kökenli hastalıklar her geçen gün artmakta ve sağlık açısından önemini korumaktadır. Gıda işletmelerinde gıda güvenliği açısından yapılan denetim ve kontroller halk sağlığı açısından önemli bir yer ... -
Pastörize ve UHT sütten starter kültür kullanılarak üretilen yoğurtların fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-22)Yoğurt insan beslenmesinde önem taşıyan ve sevilerek tüketilen fermente bir süt ürünüdür. İnek, koyun, keçi, manda veya bunların karışımlarından oluşan süte starter kültür katılarak üretilen ve laktik asit fermantasyonu ... -
Ülkemizde bebek ve küçük çocuk gıdalarına takviye edilmiş folik asitin biyoerişilebilirliğinin in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-05)Bebeklerin ve çocukların büyüme ve gelişiminde yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Bebek maması temel olarak süt ve süt ürünleri ile formüle edilmektedir. Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmesi için bebek gıdalarına ... -
Su ve atıksu şebekelerinde maliyet analizi İSKİ Asya Yakası örneği
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-07)Suyun hayatımızdaki önemi kadar kullanılan suyun çevreye zarar vermeden sağlıklı bir şekilde uzaklaştırılması da o kadar önem arz etmektedir. Bu çalışma İSKİ Kurumu tarafından farklı tarihlerde ve farklı bölgelerde benzer ... -
Lactobacillus brevis e25 suşlarından elde edilen ekzopolisakkaritlerin bazı gıda tozlarının yapışma özellikleri üzerine etkisi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-21)Bu çalışmada, bir laktik asit bakterisi olan Lactobacillus brevis E25'ten elde edilen ekzopolisakkaritlerin (EPS), farklı gıda tozlarının katı yüzeylere yapışmasına etkisi araştırılmıştır. Mısır cipsi ve ahşap pul ... -
Ülkemizde tüketilen kahvaltılık gevrek ürünlerinin glisemik indeks ve protein sindirilebilirliklerinin in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-05)Bu çalışmanın amacı; kahvaltılık gevrek içeriklerinin glisemik indeks ve protein sindirilebilirliklerine olan etkisinin incelenmesidir. Analiz edilen farklı marka ve içerikteki 12 kahvaltılık gevrek; İstanbul'daki ... -
Bazı geleneksel gıdalarımızın b grubu vitamin kompozisyonunun belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-30)Tarihsel süreç içerisinde Türklerin yaşam şekilleri, yaşadıkları coğrafya ve etkileşim halinde oldukları medeniyetler, yemek kültürlerini ve yeme-içme alışkanlıklarını etkilemiştir. Türk mutfağı, Fransız ve Çin mutfakları ... -
Geleneksel gıdalarımızın in vitro glisemik indeks tayini ve beslenme açısından değerlendirilmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-09)Bu çalışma, beslenmemizde sıklıkla tükettiğimiz geleneksel gıdalarımızın İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ArGe laboratuarında analiz edilerek glisemik indekslerini belirlemek ve beslenme üzerine etkilerini değerlendirmek ... -
Egzersiz yapan bireylere yönelik fonksiyonel dondurma formülasyonunun geliştirilmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-30)Çalışmanın amacı, egzersiz yapan bireylere yönelik yüksek protein içerikli fonksiyonel dondurma formülasyonu geliştirilmesidir. Bu kapsamda dondurmaya fonksiyonel özellikler kazandırarak egzersiz yapan bireyler için, ... -
Protein jeliyle zenginleştirilmiş yaban mersini ilaveli fonksiyonel dondurmanın biyoerişebilirliğinin incelenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-07)Dondurma, süt ve ürünlerinin (süt, koyulaştırılmış süt, krema, tereyağı, süt tozu), içerisine stabilizatör, emülgatör, tatlandırıcı (sakkaroz, glikoz vb.), renk, aroma ve çeşni maddeleri ilave edilerek oluşan karışımın, ... -
Vücut kinematiği izleme verilerinin analitiği
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-01)İnsan etkinlikleri tanıma konusu; bilgisayar-insan etkileşimi, robotik, kablosuz sensör ağları gibi birçok konuları içermekte ve çok aktif bir araştırma konusu olmaktadır. Aktivitelerin tanınması üzerine araştırmalar ... -
Soğuk preslenmiş çörek otu posalarından protein hidrolizatlarının üretilmesi ve hidrolizatların biyoaktif özelliklerinin değerlendirilmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-10-08)Çörek otu (Nigella sativa L.), birçok kültürde geleneksel halk tıbbında özellikleyağının ve içindeki çözünür bileşenlerin biyoaktif özelliklerinden dolayı kullanıldığıbir tohumdur. Bu çalışmanın amacı, gıda sanayi yan ürünü ... -
Besinlerde bulunan k1 ve k2 vitamininin pişirme kayıpları ve in vitro biyoerişilebilirliklerinin incelenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-03-08)Çalışmanın amacı, K vitamini kaynaklarının pişirme sırasında oluşabilecek vitamin kayıpları ile K vitaminlerinin biyoerişilebilirliklerinin karşılaştırılarak incelenmesidir. K vitamininin iki doğal formu olan; daha çok ... -
Teknoloji transfer ofislerinin proje yönetimine etkilerinin incelenmesi İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi örneği
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-13)Yapılan bu çalışmada, proje yönetiminin sağlanması için önemli bir arayüz mekanizması olan teknoloji transfer ofislerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla üniversitelerde yeni kurulmaya başlanan teknoloji transfer ... -
Derin öğrenme kullanarak iha ile hareketli bir hedefin otonom olarak yakalanması
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-09)İnsansız hava araçları yüksek manevra kabiliyeti ve havada asılı kalma yeteneği ile yaygın olarak kullanılır hale gelmiştir. Günümüzde askeri alanda sıklıkla kullanılır hale gelmiş olan İHA'lar yardımıyla kamikaze ... -
Halep şehrinde bulunan Osmanlı eserlerinin incelenmesi ve savaşın etkileri
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Tez çalışmamda, dünyanın en eski şehirlerinden olan Halep'in İslami dönemlerin başından günümüze kadar olan genel özellikleri ve mimari unsurları anlatılmıştır. Bu çalışma referanslar ve uzman danışmanlığı sayesinde ... -
Derin öğrenmeye dayalı güçlü yüz tanıma sistemi için gan ile veri çoğaltma
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Yüz tanıma sistemi, kişiyi dijital bir görüntüden doğrulamak veya tanımlamak için kullanılan biyometrik sistem türüdür. Yüz tanıma sistemleri güvenlik amaçlı kullanılmalarının yani sıra eğitim, sağlık ve buna benzer birçok ...