Show simple item record

dc.contributor.advisorEyduran, Sadiye Peral
dc.contributor.advisorAslantaş, Rafet
dc.contributor.authorDere Şayran, Figen
dc.date.accessioned2021-05-08T06:32:46Z
dc.date.available2021-05-08T06:32:46Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623369
dc.description.abstractBu çalışma 2014-2015 yıllarında Iğdır yöresinde yetiştiriciliği yapılan Kırmızı Kişmişi, Haçabaş, Yezandayi, Kuzu Kuyruğu, Miskali, Askeri, Erkek Miskali ve İnek Emceği üzüm çeşitlerinin fenolojik dönemlerini gözlemlemek ve meyve özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda üzüm çeşitlerinde gözlenen farklı fenolojik safhalar çeşit ve yıllara göre farklılık göstermiştir. Çeşitlerde uyanma; 31 Mart – 21 Nisan, tam çiçeklenme; 25 Mayıs – 8 Haziran, tane tutumu; 28 Mayıs – 12 Haziran, ben düşme; 27 Haziran – 16 Temmuz ve olgunlaşma; 11 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşmiştir. En erken olgunlaşan çeşit Yezandayi, en geç olgunlaşan çeşitler İnek Emceği ve Erkek Miskali olmuştur. Erkenci ile geçci çeşitler arasında 9-10 günlük fark tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, salkım ağırlığı 184.7-520.7 g, tane ağırlığı 1.1-3.6 g, omca başına düşen ortalama verim 5.6-33 kg, SÇKM % 17.9-24,2 ve şıradaki asitin 3.3-4.6 g/l arasında değişim gösterdikleri gözlemlenmiştir. Anahtar kelimeler: Üzüm, Yerel çeşitler, Fenolojik özellik, Meyve özellikleri, Iğdır
dc.description.abstractThe objective of this study was to determine phenological periods and plant characteristics of Kırmızı Kişmişi, Haçabaş, Yezandayi, Kuzu Kuyruğu, Miskali, Askeri, Erkek Miskali, İnek Emceği grape cultivars grown in Igdır district conditions during 2014-2015 years. It was recorded that phenological periods varied according to cultivar and year. The period ranges of the phenological chararacteristics were as follow: bud break ; 31 March – 21 April, full bloom; 25 May – 8 June, berry set; 28 May – 12 June, veraison; 27 June – 16 July and ripening; 11 July – 5 August. The earliest ripening cultivar was Yezandayi, the latest ripening cultivars were İnek Emceği ve Erkek Miskali. The difference of 9-10 days was found between the earliest ripening and the latest ripening cultivars. At the end of the study, it was observed that cluster weight 184.7-520.7 g, berry weight 1.1-3.6 g, average yield per vine 5.6-33.0 kg, soluble solid content 17.9-24.2% and must acidity plant 3.3-4.6 g/l varied. Key words: Grape, Local cultivars, Phenology, Fruit characteristics, Iğdır.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleIğdır yöresinde yetiştirilen yerel üzüm çeşitlerinin fenolojik ve meyve özellikleri
dc.title.alternativePhenological and fruit characteristics of local grape cultivars grown in iğdir province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPhenological properties
dc.subject.ytmPhenology
dc.subject.ytmIğdır Plain
dc.identifier.yokid10182004
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityIĞDIR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid502636
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess