FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 101-120 of 184
-
Havuç ve kiraz sapı tozları ile fermente sucuk üretiminde kullanılan sentetik nitrit miktarının azaltılabilme imkanlarının yanıt yüzey yöntemi ile modellenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-26)Yapılan çalışmada, sodyum nitrit, havuç ve kiraz sapı tozlarının geleneksel yöntemle üretilen fermente sucukların bazı özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu etkilerin Merkezi Birleşik Desenler (Central Composite ... -
Effect of surfactant alkyl chain length on uniaxial to biaxial cholesteric phase transitions in lyotropic mixtures
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-25)Bu çalışmada, kolesterik faz veren bazı sürfaktant temelli karışımlar, sürfaktant alkil zinciri uzunluğunun (a) tek eksenli-çift eksenli faz geçişleri ve (b) farklı kolesterik fazların stabilizasyonu üzerine etkisinin ... -
Beyaz eşya sanayiinde kullanılan paslanmaz metal saclarda direnç nokta kaynak kalitesinin arttırılması
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-26)Bu çalışmada, 0,6 mm kalınlığa sahip, beyaz eşya sanayiinde kullanılan AISI 304 kalite östenitik paslanmaz çelik saclar, iki farklı elektrot malzemesi ve üç farklı kaynak parametresi (zaman, akım ve elektrot kuvveti) ... -
Domates ve pırasa tozları ile fermente sucuk üretiminde kullanılan sentetik nitrit miktarının azaltılabilme imkanlarının yanıt yüzey yöntemi ile modellenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-26)Bu çalışma; geleneksel yöntemlerle üretilen fermente sucuktaki sentetik nitrit miktarını azaltmak için, pırasa ve domates tozunun dolaylı bir kaynak olarak kullanımının fiziksel, kimyasal ve teknolojik özellikler üzerindeki ... -
Farklı sütlerden yapılan kefirlerin buzdolabı sıcaklığında ve dondurarak depolanması esnasında meydana gelen değişmeler
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-22)Bu çalışma, inek (İK) ve keçi (KK) sütü kullanılarak üretilen kefir örneklerinin gerek buzdolabında ve gerekse dondurarak muhafaza esnasında meydana gelen değişmeleri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. İlk aşamada, kefir ... -
Determination of Rebaudioside-a content of in vitro propagated stevia (Stevia rebaudiana Bertoni)
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-24)Stevia rebaudiana Bertoni, yapraklarda sıfır kalorili diterpeneglikozitler üreten çok yıllık bir çalı formunda olan bir bitkidir. Bu çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır; (i) tohum çimlenmesi için en uygun ışık miktarının, ... -
Isıl işlemin konvansiyonel camın mekanik davranışı üzerine etkileri
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-22)Cam günümüzde, inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya, gıda, meşrubat, ilaç, kozmetik, turizm, mobilya, boru, elektrik ve elektronik gibi birçok sektöre giren önemli bir yapı malzemesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Camın ... -
Düz cam üretiminde temper parametrelerin düzlemselliğe etkisinin araştırılması
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-25)Temperli cam, sunduğu üstün özelliklerden dolayı bugün birçok uygulamada vazgeçilmez bir malzeme haline gelmiştir. Temperli camın beyaz eşya sektöründe de önemli oranda kullanımı vardır. Cam temperleme işleminde, ısıl ... -
Flora of Çaltepe and Çeletepe (Bolu)
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-29)Bu çalışma Çaltepe ve Çeletepe'nin bitki çeşitliliğinin ortaya çıkarılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. 2015-2018 yılları arasında araştırma alanından 2340 örnek toplanmış, 81 familyaya ait 363 cins ve 768 takson ... -
Development of a skin cream with coenzyme Q and milled rice basıis and investigation of its certain chemical, physical and microbiological properties
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)İlk olarak Roma halk banyolarında hijyen amaçlı kullanılan kozmetik ürünleri, gelişen kozmetik endüstrisinin bir parçası olmuştur. Günümüzde, kimyasal madde içeren kozmetik ürünlerinin yanı sıra cilt dostu doğal kozmetik ... -
Farklı kurutma tekniklerinin kara dut (M. nigra) ve beyaz dut (M. alba) meyvelerinin bazı beslenme değerleri üzerine etkileri
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Yapılan bu araştırmada, beyaz dut (M. alba) ve kara dut (M. nigra) meyveleri üç farklı şekilde kurutma işlemine tabi tutulmuştur. Bu yöntemler, güneşte kurutma, etüvde kurutma (70, 90 ve 110 °C) ve mikrodalgada (450, 600 ... -
Effect of salt stress on alkaloid content (galanthamine and lycorine) and antioxidant activities (enzymatic and non-enzymatic) of snowflake (Leucojum aestivum L.)
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-21)Göl soğanı (Leucojum aestivum L.) Amaryllidaceae familyasına ait soğanlı bir bitkidir. L. aestivum bir Avrupa-Akdeniz bölgesi bitkisidir ve farmakolojik olarak iyi bilinen alkaloidlerin kaynağıdır. Galantamin yaygın olarak ... -
Fabrication and characterization of doped metal-oxide thin film gas sensors
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-23)Kalay oksit bazlı ince film gaz sensörleri Elektron Demeti Buharlaştırma (e-beam) yöntemi ile üretildi ve 600oC de tavlandı. SnO2/SiO2 ince filmlerin yapısal, morfolojik, kimyasal ve elektriksel özellikleri detaylı bir ... -
Patates yapraklarında Phytophthora infestans`ın oospor üretimi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-07)Phytophthora infestans'ın neden olduğu geç yanıklık hastalığı patatesin en önemli ve yıkıcı hastalıklarından birisidir. Önemli patates üretim alanlarından biri olan Bolu ilinde yürütülen bu çalışmada, patojenin oospor ... -
Investigating phylogeographic structure of the oakgall wasp Andricus tomentosus in Turkey using CYT Bgene and ITS2 region sequences
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-14)Pek çok tür bitkilerde gal adı verilen yapıların oluşumunu sağlayarakgallerden besin temin ederek ve korunaklı bir yerde gelişimini sürdürme yeteneğikazanmıştır. Meşelere zorunlu parazit bir tür olarak kabul edilen ... -
Investigation of physiological roles of strigolactones in sugar beet (Beta vulgaris L.) under in vitro tissue culture and ex vitro abiotic stress conditions
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-21)Karotenoidlerden kökenlenen ve yeni nesil hormonlar olarak bilinen strigolaktonlar (SL), kök ve gövde oluşumunu düzenleyici, Striga, Orobanche ve Phelipanche gibi kök paraziti bitkilerin çimlenmesini uyarıcı, besin stresine ... -
Synthesis and structural identification of some new benzothiadiazine-related derivatives
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-23)Bu tez çalışmasının amacı, bazı yeni 4H-1,2,4-benzotiadiazin 1,1-dioksit türevlerini yeni bir yaklaşımla sentezlemek ve yapılarını spektral ve fiziksel verilerle tanımlamaktır.Bu araştırma çalışması, temel olarak bazı ... -
Aktif çamur ünitelerinde işletim problemleri ve çözüm önerileri: Batı Karadeniz havzası
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-22)Batı Karadeniz Havzası'nda işletilmekte olan kapasitesi 10.000 m3/gün üzerindeki kentsel nitelikli atıksu arıtma tesislerinde sıklıkla karşılaşılan işletme problemleri incelenmiştir. Çalışmada ele alınan tesisler ön ... -
Güneş paneli verilerinin dc enerji hattı üzerinden uzaktan izlenmesi ve verimliliğe etkileri
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-11)Güneş ve rüzgâr gibi etkenlerden elde edilen enerjilerin üretimleri zamana ve dış faktörlere göre değişim göstermektedir. Stabil bir enerji üretimi için üreteçlerin devamlı olarak izlenmesi, yönetilebilmesi ve şehir şebekesi ... -
FPGA ile zaman - sayısal dönüştürücü tasarımı
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-23)Zaman-Sayısal Dönüştürücü, başlangıç ve bitiş olarak adlandırılan iki darbe işareti arasında geçen süreyi sayısal koda dönüştürmektedir. Özellikle medikal tarama cihazları, x-rayler, radarlar, sensörler ve nükleer fizik ...