FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 81-100 of 184
-
Dilovası (Kocaeli) endüstriyel bölgesinde gözlenen toprak kirliliğinin mekânsal ve zamansal değişiminin metaller açısından incelenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-07)Günümüzde endüstriyel faaliyetlerin gelişmesi, motorlu taşıt sayısının artması ve hızlı nüfus artışıyla birlikte topraktaki ağır metal kirliliği önemli çevresel sorunlardan biri haline gelmiştir. Bu çalışmada özellikle ... -
Türkiye`de yetiştirilen fasulye genotiplerinin bazı kalite özellikleri bakımından değerlendirilmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-07)Bu çalışmada, Türkiye'nin 17 farklı ilinden (Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hakkari, Malatya, Muş, Sivas, Tokat, Tunceli, Van, Yalova) toplanan, ve daha önceki yıllarda yapılan ... -
In vitro propagation of einkorn (Triticum monococcum ssp. Monococcum) wheat
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-05)Siyez buğdayı (Triticum monococcum ssp. monococcum) gıda endüstrisi, biyoteknolojik yaklaşım ve genetik transformasyon çalışmaları için gelecek vaadeden bir değere sahip olmanın yanı sıra arzulanan genetik karakterleri ve ... -
Pişirme işlemi sırasında tavuk dönerin lipit fraksiyonunda meydana gelen bazı değişimlerin incelenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-28)Bu çalışmada, tavuk dönerin üretimi sırasında uygulanan ısıl işleme bağlı olarak lipit fraksiyonunda meydana gelen değişim araştırılmıştır. Isıl işlem öncesi ve pişirme sırasında alınan numunelerden ekstrakte edilen lipit ... -
Hayvansal yağ oranı azaltılan tavuk dönerin kalite karakteristikleri
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-08)Döner hammaddesi olan et ve üretiminde kullanılan hayvansal yağlar nedeni ile yapısında fazla miktarda doymuş yağ asidi bulundurmaktadır. Doymuş yağ asidi içeriği fazla olan gıdaların tüketimi ise kanser, kardiyovasküler ... -
Yerli kavuzsuz arpanın (Özen cv.) spagetti makarna üretiminde kullanımı ve bazı kalite özelliklerinin incelenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-17)Yerli kavuzsuz arpanın (Özen cv.) spagetti makarna üretiminde kullanılabilme durumu ilk kez bu araştırmada incelenmiştir. Bu amaçla, yerli Durum buğdayı (Eminbey cv.) irmiği (Eİ), rafine kavuzsuz arpa unu (RKA) veya tam ... -
Spatial monitoring of gaseous pollutants in the city center of Bolu by passive sampling method
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-24)Bu çalışmada, inorganik gaz fazı (NO2, SO2 ve O3) ve organik kirleticilerin, BTEX (Benzene, toluene, ethylbenzene and xylene) mekansal değerlendirmeleri Bolu'daki üç farlı bölgede (yüksek rakımlı köyler, yol kenarı ... -
Synthesis of some nano disperse dyes and their dyeing characteristics on polyester fabrics
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-25)Dispers boya molekülleri üzerlerindeki polar gruplarla birlikte, küçük, düzlemsel ve noniyoniklerdir, bu nedenle zayıf-orta kuvvette moleküllerarası çekimlerle polimerlerle etkileşirken suda düşük çözünürlükleri vardır. ... -
Karabuğday unları ve ıslak öğütme fraksiyonlarının bazı besinsel, termal ve çirişlenme özellikleri
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-28)Bu araştırmada, yerli kavuzlu karabuğday çeşitlerinin (Aktaş cv. ve Güneş cv.) ıslak öğütme tekniği ile tane bileşenlerine ayrılması ve daha sonra bu bileşenlerin bazı fiziksel, kimyasal, besinsel (enzime dirençli nişasta, ... -
Fotovoltaik bir modülün farklı modeller kullanarak elektriksel modellenmesi ve deneysel doğrulanması
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-16)Güneş enerjisinin kaynağı, güneş sistemimizin merkezinde bulunan yıldızın çekirdeğinde meydana gelen füzyon reaksiyonları sonucunda açığa çıkan elektromanyetik ve ısıl enerjidir. Güneşten gelen bu enerjinin atmosfer dışı ... -
Synthesis, structural characterization and optical properties of magnesium pyroborate nanoparticles
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-22)Bu çalışmada, saf Mg2B2O5, farklı türdeki organik yakıtlar (karbohidrazid, sitrik asit, glisin, HMDA, HMTA, tartarik asit ve üre) kullanılarak Çözeltide Yanma Sentez (SCS) yöntemi kullanılarak başarılı bir şekilde sentezlendi. ... -
Farklı ısıl koşulların yüksek yoğunluklu polietilen malzemelerin mekanik performans ve yapısal özellikleri üzerine etkileri
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-25)Günümüzde polietilenden elde edilen malzemeler önemli bir yer tutmaktadır. Birçok alanda kullanılan polietilen malzemeler özellikle içme suyu borularının yapımında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada polietilen boru ... -
Synthesis, structural characterization and optical properties of Ce, Eu and Tb doped strontium pyroborate nanoparticles
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-25)Bu çalışmada, katkısız ve Ce, Eu ve Tb elementleri katkılı Sr2B2O5 nanoparçacıkları, Çözeltide Yanma Sentez Yöntemi kullanılarak başarılı bir şekilde sentezlendi ve yapısal ve optik özellikleri Kızılötesi spektroskopisi ... -
Geleneksel hardaliye içeceğinin yenilikçi proses teknolojileri ile pastörizasyonu
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-23)Bu çalışmanın amacı, sadece besinsel bileşimi ile değil insan sağlığı üzerine olan olumlu etkileri yönünden de kıymetli olan geleneksel hardaliye içeceğini yüksek hidrostatik basınç (YHB) ve ultrasonikasyon (US) gibi ... -
Boundary of the general linear group over the rationals and p-adic continued fractions
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-24)Rasyoneller üzerindeki genel lineer grup PGL2(Q) aritmetik olarak önemli sonsuztemsile sahip bir gruptur. Bu tezdeki amacımız rasyoneller üzerindeki genel lineer grubunsınırını keşfetmek amacıyla bu sınırın elemanlarını ... -
Synthesis and characterization of some garnet materials using sol-gel processing
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)Bu çalışmanın birinci bölümünde, katkısız ve metal iyonları (Eu3+, Mn3+, Fe3+ ve Cr3+) katkılı Ho3Al5O12 garnetleri farklı molar konsantrasyonlarda 0.10, 0.25, 0.50, 0.75, 1.00 olarak sol-gel tekniği ile sentezlendi. ... -
Düz camın delinmesinde kesici takımlarının mikroyapısının incelenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-26)Günümüz endüstrisinde birçok alanda cam tercih edilmektedir. Camın kullanım alanları günden güne genişlemektedir, bu yüzden çok yüksek miktarda camın işlenmesine gereksinim duyulmaktadır. Cam delme işleminde matkapların ... -
Yeşil biber ve brokoli tozları ile fermente sucuk üretiminde kullanılan sentetik nitrit miktarının azaltılabilme imkanlarının yanıt yüzey yöntemi ile modellenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-27)Bu çalışma geleneksel yöntemle üretilmiş olan fermente sucuğun çeşitli teknolojik, kimyasal ve fiziksel özellikleri üzerinde brokoli tozu, yeşil biber tozu ve sodyum nitritin etkisinin belirlenmesi ve sentetik nitrit ... -
Makarna endüstrisi artığı razmol kepeğinden protein konsantresi üretimi ve bazı fonksiyonel özelliklerinin incelenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-11)Bu araştırmada, makarna endüstrisi artığı iki farklı razmol (ince kepek) örneğinden (RZM-1 ve RZM-2), ham yağı uzaklaştırıldıktan sonra, distile su veya 0,15 M NaCl kullanılarak pH 10'da ekstrakte edilen ve sonra ... -
Tabakalı kompozit kirişlerin titreşim analizi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-26)Bu çalışmada fiber malzemesi cam-elyaf, matris malzemesi ise epoksi olan bir ucu ankastre diğer ucu serbest 8 katmanlı ve farklı dizilim açılarına sahip 9 adet U profil kiriş üretilmiştir. Bu kirişlerin deneysel ortamda ...