Rize ve çevresi ballarının fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Rize ve çevresinde üretilen balların fiziksel ve kimyasal özelliklerini saptamak ve bu özellikler bakımın dan sözkonusu balların GMT, TS 3036 ve AT Ülkeleri Bal Standardlarına uygun olup olmadıklarını belirlemek, bu araştırmanın başlıca amaçlarını oluşturmuştur. Araştırma özdeğini Rize ve çevresindeki il, ilçe ve köylerden alınan değişik bitki kaynaklı 20 bal örneği oluşturmuştur. Analizlerde istenilen özellikleri belirlemek ama cıyla olanaklar ölçüsünde doğru sonuçlar verecek en son yöntemler kullanmıştır. Yapılan analizlerde, araştırma özdeği bal örnekle rinde nem, invert, şeker, sakkaroz, asitlik, diyastas sa yısı, HMF, kül, albumin ve suda çözünmeyen katı maddeler gibi özellikler saptanmıştır. Araştırmada, nem oranı % 12.6 - 18.7; invert şeker oranı % 66.5-79.54; sakkaroz oranı % 0.50-8.70; asitlik 1.3-1.76; diyastas sayısı 16.34 - 26.40; HMF 2.35 - 10.56 mg/kg; kül % 0.2 - 0.4; albumin (LUND tüpünde) 0.8 - 1.1 ml ve suda çözünmeyen katı maddelerin oranı ise % 0.01 - 0.03 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, araştırma özdeğini oluşturan bal örneklerinin tümünde üzerinde durulan özel likler bakımından GMT, TS 3036 ve AT Ülkeleri Bal Stan- dard'larında belirtilen sınırlar arasında saptanmıştır. Ayrıca elde edilen sonuçların literatür bildirişleri ile de uygunluk içinde olduğu belirlenmiştir.. II ABSTRACT Investigations on the physical and chemical characteristics of the honev of- Rize region. The physical and chemical characteristics of honeys of Rize region were investigated. Characteristics were found as, moisture content 12.6 - 18.7 %; invert sugar 66.45 - 79.54 %; sucrose 0.50 8.70 %; acidity l.,3 - 1.76; (N NaOH / 100 g) ; Diastase activity 16.34 - 26.40; HMF 2.35 - 10.56 mg/kg; ash 0.2- 0.4 %; albumin (Lund's method) 0.8 - 1.1 ml and colloids 0.01 - 0.03 %.
Collections