Show simple item record

dc.contributor.advisorDoğaroğlu, Muhsin
dc.contributor.authorKartal, Tamer
dc.date.accessioned2020-12-30T09:04:44Z
dc.date.available2020-12-30T09:04:44Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506903
dc.description.abstractÖZET Rize ve çevresinde üretilen balların fiziksel ve kimyasal özelliklerini saptamak ve bu özellikler bakımın dan sözkonusu balların GMT, TS 3036 ve AT Ülkeleri Bal Standardlarına uygun olup olmadıklarını belirlemek, bu araştırmanın başlıca amaçlarını oluşturmuştur. Araştırma özdeğini Rize ve çevresindeki il, ilçe ve köylerden alınan değişik bitki kaynaklı 20 bal örneği oluşturmuştur. Analizlerde istenilen özellikleri belirlemek ama cıyla olanaklar ölçüsünde doğru sonuçlar verecek en son yöntemler kullanmıştır. Yapılan analizlerde, araştırma özdeği bal örnekle rinde nem, invert, şeker, sakkaroz, asitlik, diyastas sa yısı, HMF, kül, albumin ve suda çözünmeyen katı maddeler gibi özellikler saptanmıştır. Araştırmada, nem oranı % 12.6 - 18.7; invert şeker oranı % 66.5-79.54; sakkaroz oranı % 0.50-8.70; asitlik 1.3-1.76; diyastas sayısı 16.34 - 26.40; HMF 2.35 - 10.56 mg/kg; kül % 0.2 - 0.4; albumin (LUND tüpünde) 0.8 - 1.1 ml ve suda çözünmeyen katı maddelerin oranı ise % 0.01 - 0.03 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, araştırma özdeğini oluşturan bal örneklerinin tümünde üzerinde durulan özel likler bakımından GMT, TS 3036 ve AT Ülkeleri Bal Stan- dard'larında belirtilen sınırlar arasında saptanmıştır. Ayrıca elde edilen sonuçların literatür bildirişleri ile de uygunluk içinde olduğu belirlenmiştir..
dc.description.abstractII ABSTRACT Investigations on the physical and chemical characteristics of the honev of- Rize region. The physical and chemical characteristics of honeys of Rize region were investigated. Characteristics were found as, moisture content 12.6 - 18.7 %; invert sugar 66.45 - 79.54 %; sucrose 0.50 8.70 %; acidity l.,3 - 1.76; (N NaOH / 100 g) ; Diastase activity 16.34 - 26.40; HMF 2.35 - 10.56 mg/kg; ash 0.2- 0.4 %; albumin (Lund's method) 0.8 - 1.1 ml and colloids 0.01 - 0.03 %.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleRize ve çevresi ballarının fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine araştırmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmHoney
dc.subject.ytmChemical properties
dc.subject.ytmRize
dc.subject.ytmPhysical properties
dc.identifier.yokid39018
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid39018
dc.description.pages148
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess