Buğday (Triticum aestivum) &(alfa)-amilazının bazı biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve enzim aktivitesi üzerine endosülfanın etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada, ilk olarak tohum çimlenmesinde önemli bir role sahip olan a-amilaz enziminin, buğday tohumlarındaki bazı biyokimyasal özellikleri belirlenmiş, daha sonra da buğday tarımında yaygın olarak kullanılan bir organoklorlu insektisitin (endosülfan) enzim aktivitesi ve total protein miktarı üzerine etkileri araştırılmıştır. Triticum aestivum L. Pehlivan çeşidinin a-amilaz enzimi aktivitesinin, çimlenmenin 2.-5. günleri arasında en yüksek düzeyde olduğu ve enzim aktivitesi için optimum koşulların: pH 5.2, inkübasyon sıcaklığı 30 °C ve inkübasyon süresi 3 dakika olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın II. aşamasında endosülfanın gerek toz gerek sıvı her iki formununda doza bağlı olarak, enzim aktivitesini inhibe ettiği ve total protein miktarlarında da azalma meydana getirdiği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Endosülfan, a-amilaz, Triticum aestivum L SUMMARY In this study, some of the biochemical properties of a-amylase enzyme, which plays an important role in seed germination were investigated in wheat grain as well as the effects of an organochlorine insecticide (endosulfan) which is commonly used in wheat agriculture on enzyme activity and total protein amounts. Wheat (Triticum aestivum Pehlivan) a-amylase enzyme activity was defined at highest level in 2nd - 5th days of germination.The optimum conditions for this enzyme were determinated at pH:5.2, incubation temparature: 30 °C, incubation period: 3 minutes. It was also determinated that the liquid and powder forms of endosulfan inhibited the enzyme activity and caused decreases in the total protein amount, depending on the dose. Key words: Endosulfan, a-amylase, Triticum aestivum L.
Collections