Show simple item record

dc.contributor.advisorAktaç, Tülün
dc.contributor.authorEkinci, Filiz
dc.date.accessioned2020-12-30T09:00:48Z
dc.date.available2020-12-30T09:00:48Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506069
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada, ilk olarak tohum çimlenmesinde önemli bir role sahip olan a-amilaz enziminin, buğday tohumlarındaki bazı biyokimyasal özellikleri belirlenmiş, daha sonra da buğday tarımında yaygın olarak kullanılan bir organoklorlu insektisitin (endosülfan) enzim aktivitesi ve total protein miktarı üzerine etkileri araştırılmıştır. Triticum aestivum L. Pehlivan çeşidinin a-amilaz enzimi aktivitesinin, çimlenmenin 2.-5. günleri arasında en yüksek düzeyde olduğu ve enzim aktivitesi için optimum koşulların: pH 5.2, inkübasyon sıcaklığı 30 °C ve inkübasyon süresi 3 dakika olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın II. aşamasında endosülfanın gerek toz gerek sıvı her iki formununda doza bağlı olarak, enzim aktivitesini inhibe ettiği ve total protein miktarlarında da azalma meydana getirdiği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Endosülfan, a-amilaz, Triticum aestivum L
dc.description.abstractSUMMARY In this study, some of the biochemical properties of a-amylase enzyme, which plays an important role in seed germination were investigated in wheat grain as well as the effects of an organochlorine insecticide (endosulfan) which is commonly used in wheat agriculture on enzyme activity and total protein amounts. Wheat (Triticum aestivum Pehlivan) a-amylase enzyme activity was defined at highest level in 2nd - 5th days of germination.The optimum conditions for this enzyme were determinated at pH:5.2, incubation temparature: 30 °C, incubation period: 3 minutes. It was also determinated that the liquid and powder forms of endosulfan inhibited the enzyme activity and caused decreases in the total protein amount, depending on the dose. Key words: Endosulfan, a-amylase, Triticum aestivum L.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleBuğday (Triticum aestivum) &(alfa)-amilazının bazı biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve enzim aktivitesi üzerine endosülfanın etkileri
dc.title.alternativeDetermination of some biochemical properties of weat (Triticum aestivum) &-amylase enzyme and effects of endosulfan on enzyme activity
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-13
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBiochemical analysis
dc.subject.ytmAlpha amylase
dc.subject.ytmWheat
dc.subject.ytmEnzymes
dc.identifier.yokid57303
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57303
dc.description.pages47
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess