İstanbul`da tüketime sunulan sütlü çikolataların özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırma, İstanbul'da tüketime sunulan sütlü çikolatala rın bazı özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyali olarak İstanbul piyasasındaki çikolatalardan birer ay aralıklarla üçer örnek alınmıştır. Örneklerin, peroksit, asitlik, süt tozu, yağ ve toplam şeker miktarları yüzde olarak tesbit edilmiştir. Araştırma sonucunda çikolata yapımında kullanılan yağların % asitlik 0.14 - 0.23; peroksit 1.16 - 2.19 ve çikolata örneklerinin şeker miktarı % 45.5 - 56.6, süttozu % 14.6 - 18.4, yağ % 12.6 - 22.7 arasında bulunmuştur. SUMMARY This research has been conducted in order to determine some chemical properties of the milk chocolates offered for consumption in Istanbul. As the research material, three each samples have been taken from the chocolate samples in the Istanbul market at the three month intervals. As the chemical properties of the samples, the peroxide, acidity, milk powder, fats and total sugar values have been determined in percentage. Following the chemical and physical assays made on the milk chocolates of the six different producers, it has been found that the sugar amount is about 45.5 - 56.6 %, milk powder 14.6 - 18.4 % and fat 12.6 - 22.7 %. In addition, the chemical results of the fats used in chocolates: Acidity 0.14 - 0.23 %, peroxide count 1.15 - 2.19 %.
Collections