Show simple item record

dc.contributor.advisorŞimşek, Osman
dc.contributor.authorKebeci, Türkan
dc.date.accessioned2020-12-30T09:00:13Z
dc.date.available2020-12-30T09:00:13Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/505968
dc.description.abstractÖZET Bu araştırma, İstanbul'da tüketime sunulan sütlü çikolatala rın bazı özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyali olarak İstanbul piyasasındaki çikolatalardan birer ay aralıklarla üçer örnek alınmıştır. Örneklerin, peroksit, asitlik, süt tozu, yağ ve toplam şeker miktarları yüzde olarak tesbit edilmiştir. Araştırma sonucunda çikolata yapımında kullanılan yağların % asitlik 0.14 - 0.23; peroksit 1.16 - 2.19 ve çikolata örneklerinin şeker miktarı % 45.5 - 56.6, süttozu % 14.6 - 18.4, yağ % 12.6 - 22.7 arasında bulunmuştur.
dc.description.abstractSUMMARY This research has been conducted in order to determine some chemical properties of the milk chocolates offered for consumption in Istanbul. As the research material, three each samples have been taken from the chocolate samples in the Istanbul market at the three month intervals. As the chemical properties of the samples, the peroxide, acidity, milk powder, fats and total sugar values have been determined in percentage. Following the chemical and physical assays made on the milk chocolates of the six different producers, it has been found that the sugar amount is about 45.5 - 56.6 %, milk powder 14.6 - 18.4 % and fat 12.6 - 22.7 %. In addition, the chemical results of the fats used in chocolates: Acidity 0.14 - 0.23 %, peroxide count 1.15 - 2.19 %.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleİstanbul`da tüketime sunulan sütlü çikolataların özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-17
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMilk chocolates
dc.subject.ytmIstanbul
dc.subject.ytmPhysical analysis
dc.subject.ytmChocolate
dc.subject.ytmStatistical analysis
dc.subject.ytmChemical analysis
dc.identifier.yokid57899
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57899
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess