Browsing TEZLER by Subject "Tea"
Now showing items 1-7 of 7
-
Bazı çay tiplerinde ve Derepazarı-7 klonunda enolojik gelişimin, verim durumunun ve bitki besin elementleri ile karbonhidrat içeriklerindeki değişimin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-23)ÖZET Çayda {Camellia sinensis) verim ve kalite üzerine bitkisel özelliklerin önemli etkisi bulunmaktadır. Bitkisel özellikleri ise çeşit karakteri ve ekolojik koşullar etkilemektedir. Rize Çay Araştırma Enstitüsünde 1995 ... -
Bitki gelişmesini teşvik edici bakterilerin çayda gelişme, verim, bazı kalite parametreleri ve enzim aktivitelerine etkilerinin araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Hazar Denizinin Güney kıyılarında asidik çay rizosferi topraklarından izole edilerek tanısı, karekterizasyonu, azot fiksasyonu, fosfat çözme, karbon kullanım etkinliği ve bitki gelişmesini teşvik etme gibi ... -
Çayeli ilçesinde çay üretiminde girdi tesbiti ve maliyet hesabı üzerine bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma, çay üretimindeki girdi ve maliyet tesbiti amacıyla Rize-Çayeli üretim alanında yapılmıştır. Çay: dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecektir. Dünya da çay tarım alanlarının dağılımına bakıldığında %91.3 ... -
Değişik yöre çaylarından farklı metodlarla işlenen siyah çayların bazı kalitatif özellikleri ve bir kısım mineral içeriklerinin x-ışını floresans ve atomik absorbsiyon teknikleri ile belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, ülkemiz çay plantasyon sahasının farklı yörelerinde kurulu bulunan 8 fabrikaya gelen yaş çaylar ve üretilen siyah çaylar örnek olarak kullanılmıştır, örnekler Uç ayrı sürgün döneminde ve sürgün döneminin ... -
Farklı kıvırma metodlarının üç sürgün dönemi çayın siyah çaya işlenmesinde uygulanma etkinliği ve üretilen siyah çayların bazı fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Araştırmada ham madde olarak, ülkemiz çay plantasyon sahalarının en fazla yoğunlaştığı bölgelerden biri olan Rize'nin* Kalkandere ilçesinde 45 üreticinin bahçelerinden hasat ettikleri yaş çay ürünü kullanılmıştır. ... -
Rize yöresi topraklarında çay tarımında uygun pH koşullarının belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Fizyolojik asit karakterli gübrelerin kullanımıyla ve aşırı yağışlara bağlı yıkanmalarla toprak pH'sı optimum sınırların altına düşen çay topraklarının optimum kireç ihtiyacının tespitine çalışılmıştır. Bu amaçla, ... -
Türkiye`de yeşil çay üretimim ve farklı sürgün dönemlerinde üretilen yeşil çayların bazı özelliklerinin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Araştırmada, ülkemizde ilk defa imalatı yapılan yeşil çay ürününün özellikleri üzerinde durulmuş ve üretim şartlarının optimizasyonu amaçlanmıştır. Araştırmada 1986 ve 1990 yıllarının 1., 2. ve 3. sürgün dönemlerinde ...