Browsing TEZLER by Subject "Salt"
Now showing items 1-9 of 9
-
Bitkilerin tuz stresine toleransında plorinin fizyolojik rolü ve öneminin doku kültürü şartlarında araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışmada, fasulye (Phaseolus vulgaris) ve mısır (Zea mays) embriyolarının gelişimi üzerine tuz (NaCI) ve prolin'in etkileri; klorofil, prolin ve protein seviyelerindeki değişmelerle ilgili ola rak araştırılmıştır. ... -
Çimlenme esnasındaki yüksek sıcaklık ve tuz (NaCI) streslerinin polifenoloksidaz aktivitesine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışmada, fasulye ve mısır tohumlarının çeşitli sıcaklıklarda ve tuz (NaCl) kon santrasyonlarında 5 gün boyunca çimlenmeleri esnasında, polifenoloksidaz (PPO) enziminin dopa ve katekol substratlarını okside etme ... -
Değişik pH`ya sahip toprakların fosfor elverişliliğine bazı tuz çözeltilerinin etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-23)ÖZET Değişik pH'ya sahip topraklarda fosforun bitkilere yarayışlı hale dönüşmesine bazı tuz çözeltilerinin etkisi araştırılmıştır. Araştırma için Rize, Erzurum ve Erzincan yörelerinden 3'er adet toprak örneği ... -
Endüstriyel atık sulardan kimyasal koagülasyon yöntemi ile bor giderimi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bor elementi ve bileşikleri, sularda ve toprakta yüksek konsantrasyonlarda bulunduklarında insan ve çevreye zararlı etkilere neden olmaktadır. Bu nedenden dolayı bor ve bileşiklerinin çevrede müsaade edilen konsantrasyonlarda ... -
Fasulye (Phaseolus vulgaris l.)`de tuza dayanıklılık üzerine bir çalışma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-23)ÖZET Fasulye tuzluluğa oldukça hassas bir bitkidir. Tarım alanlarında önemli bir problem olan tuzluluğun fasulye verim ve üretim alanlarım önemli ölçüde sınırlandırması, tuzluluğa toleranslı fasulye genotiplerinin ... -
Mısır (Zea mays L. ) ve fasulye (Phaseolus vulgaris) bitkilerinin gelişimi ve mineral içeriği üzerine farklı tuz uygulamalarının etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Y. Lisans Tezi 7; /^/£ZÇ MISIR VE FASULYE BİTKİLERİNİN GELİŞİMİ VE MİNERAL İÇERİĞİ ÜZERİNE FARKLI TUZ ÇEŞİTLERİNİN ETKİSİ Musa MALKOÇ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Yrd. ... -
Tarım topraklarında tuzluluk problemleri, alınması gereken önlemler ve kültür bitkilerinde tuza tolerans
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tuzluluk kurak ve yarı kurak bölgelerin en önemli tarımsal problemlerinden birisidir. Tuzluluk sorunu olan toprak miktarı sürekli artış göstermektedir. Topraktaki tuzların ana kaynağı minerallerdir. Topraktaki tuz birikimine ... -
Taze ve dondurulmuş sığır etlerinin çeşitli emülsiyon parametreleri üzerinde farklı yağ sıcaklığı, fosfat ve tuz seviyesi etkisinin model sistemde araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)i ÖZET Bu araştırmada; model sistemlerde, taze ve dondurulmuş sığır etlerinin çeşitli emülsiyon parametreleri üzerinde yağ sıcaklığı, fosfat ve tuz seviyesi etkilerinin karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlanmıştır. ... -
Toprağa uygulanan değişik tuzların farklı konsantrasyonlarının tamamlayıcı iyonlar üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu araştırma laboratuvar koşullarında, Bayburt, Rize ve Erzurum bölgesi toprak örnekleri Üzerinde yapılmıştır. Bu amaçla dört farklı nötral tuzun, beş farklı konsantrasyonu ile toprak örnekleri dengeye getirilmiş, ...