Browsing TEZLER by Title
Now showing items 4052-4071 of 5223
-
Pomza ocağıdan yayılan tozun mera bitki örtüsü üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Rüzgâr erozyonu, kum fırtınaları, mucur yapımı, madencilik, yol yapımı vb. çok sayıda faaliyetin sonucunda oluşan toz mera vejetasyonları üzerine önemli bir etkiye sahip olup, tozun fiziksel ve kimyasal özelliklerine bağlı ... -
Pomza perlit ve torf karıştırılan toprak ortamların hidrofiziksel özellikleri ve bitki gelişimi üzerine etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, toprağa pomza, perlit ve torf materyallerinin farklı oranlarda karıştırılması ile hazırlanan ortamların hidrofiziksel özelliklerini ve bu ortamlarda farklı bakterilerle aşılanmış bitkilerin gelişimini ... -
Pomza ve endüstriyel atıkların kombinasyonlarından vitrifiye seramik üretim imkanlarının araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-26)Bu tez çalışmasında pomza, boksit ve ferrokrom cüruf atıklarının farklı kompozisyonlarının vitrifiye seramik üretimi için uygunluğu araştırılmıştır. 150 mikron boyut altına indirilen pomza ve endüstriyel atıklardan ikili ... -
Porsuk Göleti alg florası üzerine bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu araştırmada Nisan 1996 Ekim 1996 tarihleri arasında Porsuk göletinin fitoplankton ve bentik alglerin kompozisyonu, yoğunlukları ve mevsimsel değişimleri incelenmiştir. Ayrıca gölet suyunun bazı fiziksel ve kimyasal ... -
Potansiyel biyolojik aktif bazı yeni sülfamidlerin sentezi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Sülfamidler, yapısında bir tetrahedral kükürt atomu bulunduran sülfirikdiamid olarak bilenen bileşikleridir. Sülfamidler oldukça önemli ve geniş biyolojik aktivitelere sahiptirler. Bu özelliklerinden dolayı sülfamidler ... -
Potansiyel biyolojik aktif oksazolidinonların asimetrik sentezi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Oksazolidinonlar biyolojik aktiviteye sahip olduklarından geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Son yıllarda bu bileşiklerin sentezleri üzerine çalışmalar artmıştır. Optikçe saf oksazolidinonlar birçok doğal üründe, ... -
Potansiyel biyolojik aktif yeni propargil, sülfamit, üre ve sülfonamit türevlerinin sentezi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-09-14)Bu tez üç ana başlık altında sunulmuştur. İlk olarak biyolojik aktiviteye sahip Rasagilin, Ladostigil, Rivastigmin analoğu bileşiklerin dört propargil, dört sülfamit ve dört üre türevinin sentezi gerçekleştirildi. Çalışmanın ... -
Potasyum iyon kanallarının drosophila kalp yetmezliği modelinde test edilmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-23)Kalp yetmezliğine yol açan birçok hastalık olup bunların nedenlerini (etiyolojilerini) moleküler seviyede tanımlamak, deşifre etmek, teşhis ve tedavi için önemli olacaktır. Birçok tek gen mutasyonları kalp hastalıklarına ... -
Potasyum klorür kullanımının salamura yöntemiyle işlenen ve vakum veya modifiye atmosferde ambalajlanan gökkuşağı alabalığı filetolarının kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırmada farklı oranlarda potasyum klorür içeren tuz karışımları (%100 NaCl-kontrol, %75 NaCl+%25 KCl, %50 NaCl+%50 KCl) kullanılarak hazırlanan %10'luk salamuralarda işlenen ve vakum veya modifiye atmosferde (%50 ... -
Potasyum sorbat uygulamasının vakum ve modifiye atmosferde ambalajlanmış gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrü üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma, potasyum sorbat (%0, %2, %4) uygulamasının vakum ve modifiye atmosferde (%40 CO2 + %30 O2 +%30 N2) ambalajlanan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrü üzerine etkisini belirlemek amacıyla ... -
Pozitif conway polinomuna sahip pozitif düğümler
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışmada, Conway' in metodunu kullanarak 810, IO5, 1047, 1Û62 düğümlerinin Conway polinomlannı ve bu düğümlerin örgülerini bulduk. J. M. Van Buskirk'in makalesinde verdiği teoremler yardımıyla bu düğümler ... -
Pozitif reel kısımlı fonksiyonlar ve subordination
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Yüksek Lisans Tezi POZİTİF REEL KISMLI FONKSİYONLAR ve SUBORDINATION Nigar YILDIRIM Atatürk Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Matematik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr Muhammet KAMALI D = {zeC:jz<l] birim diskinde ... -
Prebiyotik ile beslenmiş kahverengi alabalık (Salmo trutta fario) filetolarının raf ömrü üzerine bitkisel yağlı kitosan uygulamasının etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada %0,1 prebiyotik ile beslemenin, kahverengi alabalık bağırsak florası ve proksimate değerleri üzerine etkileri incelenmiştir. Balıklar fileto haline getirilmişlerdir. Farklı bitkisel yağlarla zenginleştirilmiş ... -
Prebiyotik kullanımının balık bağırsak florası ve büyüme parametrelerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada farklı seviyelerde (‰1, ‰2 ve ‰3) prebiyotik ile beslemenin, kahverengi alabalık bağırsak florası ve büyüme parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Prebiyotikle beslemenin balık bağırsak florasında ... -
Probertit minarelinin titriplex-3 çözeltilerinde çözünürlüğünün incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bor, Türkiye'nin en önemli yeraltı zenginliklerinden biridir. Yaklaşık olarak Dünyabor rezervlerinin %72'si Türkiye'de bulunmaktadır. Bor doğada serbest haldebulunmaz. Bor mineralleri genellikle Na, Ca, Mg ... -
Probiyotik + enzim kombinasyonunun esmer ırkı buzağılarda yemden yararlanma ve büyüme performansı üzerine etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06) -
Probiyotik Bakteri ve İğde (Elaeagnus angustifolia L.) Unu ile Üretilen Yoğurtların Probiyotik Raf Ömrü ve Kalite Kriterlerinin Tespiti
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-23)daha sonra doldurulacaktır -
Probiyotik bakterilerin mikroenkapsülasyonla sağlığa yararlı etkilerinin arttırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Probiyotik Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 suşu ekstrüzyon metoduyla mikroenkapsüle edilmiş, oluşturulan model sindirim sisteminde canlılığını sürdürebilme yeteneği araştırılmış ve fermente bir süt ürünü olan yoğurtta ... -
Probiyotik bakterilerin sucuk üretiminde kullanım imkanları
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırmada probiyotik bakterilerin (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis) sucuk üretiminde kullanım imkanları incelenmiştir. Bu amaçla yedi farklı grup sucuk (kontrol, Pediococcus pentosaceus+ Staphylococcus ... -
Probiyotik kültür ve gobdin ilavesiyle üretilen yoğurtların probiyotik raf ömrü ve bazı kalite özelliklerinin tespiti
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, kurudut ve ceviz ezmesini (Gobdin), mükemmel bir süt ürünü olan sade ve probiyotik yoğurtlarla buluşturarak, başta çocuklar olmak üzere, her tüketicinin beğenebileceği, doğal olarak tatlandırılmış fonksiyonel ...