dc.contributor.advisor | Karabınar, Selahattin | |
dc.contributor.author | Tecimer, Yalçin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T14:43:41Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T14:43:41Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/445523 | |
dc.description.abstract | ÖZET Günümüzdeki ekonomik koşullar nedeniyle, firmalar arası rekabet artmış ve bu rekabete karşı koyabilmek için şirketler çeşitli çalışmalar içine girmiştir. Küresel hale gelen Kamu Kuruluşlarının istekleri de; daha kaliteli, düşük maliyetli mamuller elde etmek ve isteklerine zamanında cevap verilerek gidermeyi, amaç edinmeye başlamıştır. Kamu Kuruluşları ve bazı özel sektörler, hammaddeyi malzemeyi, doğru işlem sürecini ve üretimi tamamlanan mamulleri mümkün olan en düşük maliyetle elde etmeyi düşünmektedirler. Bu bir nevi dış kaynak kullanma gereksinimi demektir. Günümüzde, yalnızca bilgi sistemleri hizmetlerinde değil, satm alma, planlama, üretim, dağıtım, pazarlama vb. bir çok temel etkinliği, tek kuruluşun çeşitli işlevsel birimleri yerine, farklı `uzman` kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmesi yaygınlık kazanmaktadır. Her bir hizmetin, o alanda uzmanlaşmış kuruluşlarca çeşitli alıcılara satılması yaklaşımına dayalı bir yeni örgütleme biçiminin yakın gelecekte daha da önem kazanması beklenmektedir. Bu önemden dolayı bu tez çalışmasında dış kaynak kullanımı kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. İşletmeler; kontrol edilemeyen maliyetler, performanstaki düşmeler, yoğun dış kaynak baskısı firma içi rahatsızlıkların ortadan kaldırılması ve yeni yatırım ihtiyacı gibi durumlarda dış kaynaktan yararlanma karan alırlar. Dış kaynaktan yararlanma sürecinde; kararın alınması, işi yapacak ortağın seçimi, sözleşme imzalanması ve dış kaynak değerlemesi yer alır. Dış kaynaktan yararlanma, satın alma veya stratejik iş birlikleri oluşturmak şeklinde gerçekleşmektedir. Yüz yıllar boyunca zayıf rekabet ortamında, sınırlı düzeyde teknoloji kullanımı ile sınırlı sayıda ürün çeşidi üzerinde yoğunlaşan işletmeler, gerek iç piyasada kalite ve ucuz mamul elde edebilmeleri, gerekse dış pazarlardaki benzer işletmelerle rekabet edebilmeleri için tüm faaliyetlerinde en iyi olmaya gayret göstermeleri ve bunu koruyabilmek için sürekli olarak gelişmelere adapte olabilmeleri oldukça önemli hale gelmiştir. Buna göre, işletmelerin temel hedefleri de kalite, maliyet, işlevsellik ve pazarda tam zamanında hazır bulunma şeklinde değişmiştir. X | |
dc.description.abstract | SUMMARY `Outsourcing For Bread Making in The Mass Nutrition of Corporation Subject to Public Avording Law` Keywords: Outsourcing, Core-competencies, Cost, Bread making. Because of today's economical conditions, competition among firms increased and in order to resist to that competition, the firms began to work out some efforts. Globalized state organizations commenced to aim responding in time to the request having low- costed products as well as high quality. State organization and certain firms, think to have mass, true processing time and products that one completed, low costed. That means a kind of requirement for outside source. Now, not only in the services of information systems but also buying, planning, producing, delivery, marketing services, many main effectiveness are realized by varied master organizations in state of an organizations precise units. A new organizing style based on selling each service to an organization that is master on that area is expected to be more important in near future. As a result of that importance using outside source is widely mentioned in this thesis. The firms usually take the decision of profiting external source in such cases of uncontrollable costs, decreases in performance, intensive external source pressure, eliminating troubles in the firm and new need of investment. In the process of profiting external sources, there are taking decision, signing contract and evaluating external source. Profiting external sources, includes purchasing or establishing strategical work groups. Along long centuries, in the competition atmosphere firms that intensify on limited product number with limited level use of technology try to be the best in all work fields. That's to compete to similar firms at the outside markets and to get qualified production with little costs. And also it has been vitally important to adopt to improvements constantly to keep these efforts. And so, the basic aims of firms are changed into quality, cost, usefulness and being in the market at the right time. XI | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Kamu İhale Kanunu`na tabi kurumların toplu beslenmelerinde ekmek üretimi için dış kaynak kullanımı | |
dc.title.alternative | Outsourcing for bread making in the mass nutrition of corporation subject to Public Avording Law | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Core competence | |
dc.subject.ytm | Tender Law | |
dc.subject.ytm | Public institutions | |
dc.subject.ytm | Bread | |
dc.subject.ytm | Cost | |
dc.subject.ytm | Outsourcing | |
dc.subject.ytm | Production | |
dc.identifier.yokid | 140446 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SAKARYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 136930 | |
dc.description.pages | 187 | |
dc.publisher.discipline | Muhasebe Finansman Bilim Dalı | |