Mutfak çalışanlarında kişilik tiplerinin örtülü bilgi paylaşımına etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Son yıllarda küreselleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan rekabet ortamında işletmelerin, işletme içi örtülü bilgi paylaşımına ve beraberinde bilgi yönetimine daha fazla önem vermeleri gerekmektedir. İşletmeler, hızla değişen ve büyüyen rekabet ortamına uyum sağlayabilmek için, bilgi paylaşımının önündeki engelleri kaldırmalı ve bünyesinde çalışan iş görenleri örtülü bilgi paylaşımına teşvik etmelidir. Bilginin ana kaynağının insan olduğu bilinmekte olup, insanı tanımanın yolu ise kişilik analizinden geçmektedir. Bu bağlamda tez çalışmasında, mutfak çalışanlarında kişilik tiplerinin bilgi paylaşımı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda bir diğer amaç ise, mutfak çalışanlarının bilgi paylaşım davranışları ile demografik özellikleri arasında bir farklılık olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmada, veri toplama tekniklerinden anket yöntemine başvurulmuş ve Belek turizm bölgesinde yer alan beş yıldızlı otellerin mutfak çalışanlarından 395 adet geçerli veri elde edilmiştir. Elde edilen bu veriler SPSS ve AMOS istatistik programları kullanılarak `Frekans ve Yüzde Dağılımları, Güvenirlik Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Çoklu Regresyon Analizi, Bağımsız İki Grup Ortalaması t- testi ve Tek Yönlü Varyans (ANOVA)` analizleri uygulanarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucu, mutfak çalışanlarında kişilik tiplerinin bilgi paylaşım davranışını etkilediği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Bilgi Paylaşımı, Kişilik Tipleri, Örtülü Bilgi, Mutfak In a competitive environment emerged in recent years as a result of globalization, businesses should pay more attention to tacit knowledge sharing and information management within their organizations. Businesses should remove the obstacles and encourage employees for tacit knowledge sharing in order to adapt into rapid-growing and ever-changing competitive business world. While the main source of information is known to be people, the only way to identify a person can be through personality analysis. In this regard, this dissertation presents a study about the effect of personality types of kitchen employees on their knowledge sharing behavior. Another purpose of this study is to determine whether there is any difference between demographical characteristics and knowledge sharing behaviors of kitchen employees. For data collection, survey method was applied and 395 valid questionnaire forms were obtained from kitchen staff of five-star hotels operating in Belek tourism region. Those obtained data were tested with SPSS and AMOS statistical software programs through analyses of frequency and percentage values, reliability analysis, and confirmatory factor analysis, multiple regression analysis, independent samples t-test and one-way ANOVA. As a result of all the analyses, it was concluded that personality types of kitchen employees had an effect on their knowledge-sharing behaviors.Key Words: Knowledge Sharing, Personality Types, Tacit Knowledge, Kitchen
Collections