Show simple item record

dc.contributor.advisorAyazlar, Gökhan
dc.contributor.authorUrlu, Hakan
dc.date.accessioned2020-12-29T13:28:45Z
dc.date.available2020-12-29T13:28:45Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-01-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/426944
dc.description.abstractSon yıllarda küreselleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan rekabet ortamında işletmelerin, işletme içi örtülü bilgi paylaşımına ve beraberinde bilgi yönetimine daha fazla önem vermeleri gerekmektedir. İşletmeler, hızla değişen ve büyüyen rekabet ortamına uyum sağlayabilmek için, bilgi paylaşımının önündeki engelleri kaldırmalı ve bünyesinde çalışan iş görenleri örtülü bilgi paylaşımına teşvik etmelidir. Bilginin ana kaynağının insan olduğu bilinmekte olup, insanı tanımanın yolu ise kişilik analizinden geçmektedir. Bu bağlamda tez çalışmasında, mutfak çalışanlarında kişilik tiplerinin bilgi paylaşımı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda bir diğer amaç ise, mutfak çalışanlarının bilgi paylaşım davranışları ile demografik özellikleri arasında bir farklılık olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmada, veri toplama tekniklerinden anket yöntemine başvurulmuş ve Belek turizm bölgesinde yer alan beş yıldızlı otellerin mutfak çalışanlarından 395 adet geçerli veri elde edilmiştir. Elde edilen bu veriler SPSS ve AMOS istatistik programları kullanılarak `Frekans ve Yüzde Dağılımları, Güvenirlik Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Çoklu Regresyon Analizi, Bağımsız İki Grup Ortalaması t- testi ve Tek Yönlü Varyans (ANOVA)` analizleri uygulanarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucu, mutfak çalışanlarında kişilik tiplerinin bilgi paylaşım davranışını etkilediği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Bilgi Paylaşımı, Kişilik Tipleri, Örtülü Bilgi, Mutfak 
dc.description.abstractIn a competitive environment emerged in recent years as a result of globalization, businesses should pay more attention to tacit knowledge sharing and information management within their organizations. Businesses should remove the obstacles and encourage employees for tacit knowledge sharing in order to adapt into rapid-growing and ever-changing competitive business world. While the main source of information is known to be people, the only way to identify a person can be through personality analysis. In this regard, this dissertation presents a study about the effect of personality types of kitchen employees on their knowledge sharing behavior. Another purpose of this study is to determine whether there is any difference between demographical characteristics and knowledge sharing behaviors of kitchen employees. For data collection, survey method was applied and 395 valid questionnaire forms were obtained from kitchen staff of five-star hotels operating in Belek tourism region. Those obtained data were tested with SPSS and AMOS statistical software programs through analyses of frequency and percentage values, reliability analysis, and confirmatory factor analysis, multiple regression analysis, independent samples t-test and one-way ANOVA. As a result of all the analyses, it was concluded that personality types of kitchen employees had an effect on their knowledge-sharing behaviors.Key Words: Knowledge Sharing, Personality Types, Tacit Knowledge, Kitchenen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleMutfak çalışanlarında kişilik tiplerinin örtülü bilgi paylaşımına etkisi
dc.title.alternativeThe effect of personality types of kitchen staff on tacit knowledge sharing
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-26
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFive factor personality model
dc.subject.ytmTacit knowledge
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmPersonality types
dc.subject.ytmInformation sharing
dc.subject.ytmHotels
dc.subject.ytmHotel personel
dc.identifier.yokid10179136
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityMUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid492101
dc.description.pages130
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess