Browsing TEZLER by Subject "Ziraat"
Now showing items 1-20 of 20
-
Eşme ayvası (Cydonia oblongo mill.)`nın doku kültürü ile çoğaltımı
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-12)Bu çalışmada Eşme ayvası sürgünlerinin doku kültürü ile çoğaltma olanakları araştırılmıştır. MS ve WPM besin ortamlarında farklı bitki büyüme düzenleyicilerinin ve dozlarının sürgünlerin çoğlatılması ve köklenmesi üzerine ... -
Farklı dalga boylarında görünür LED aydınlatmanın domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Zahide) meyvelerinin hasat sonrası kalitesine etkisi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-28)Çalışmada farklı dalga boylarında görünür LED aydınlatmanın; kırılma (breaker) dönemindeki domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Zahide) meyvelerinin, hasat sonrası kalitesine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla kırılma ... -
Farklı dozlarda ultraviyole-B (UV-B) uygulamalarının Ereğli siyah havucunda (Daucus Corata L. spp sativus var atrorubens Alef) depolama süresince toplam çözünür fenol, antosiyanin ve şeker miktarına etkileri
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-04)Çalışmada farklı dozlarda ultraviyole-B (UV-B) ışığı uygulamasının Ereğli Siyah Havucunun (Daucus Corata L. spp sativus var atrorubens Alef) depolanması süresince biyokimyasal kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu ... -
Gerbera (Gerbera jamesonii cv. Maya) çiçeklerinde hasat sonrası farklı LED aydınlatma uygulamalarının vazo ömrüne etkisi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-02)Bu çalışmada hasat sonrası kırmızı, yeşil, mavi ve beyaz olmak üzere dört farklı LED aydınlatma şartları altında ve karanlık şartlarda depolanan gerbera (Gerbera jamesonii cv. Maya) çiçeklerinin depolama performansının ... -
Hasat öncesi ve sonrası borik asit uygulamalarının zambak ve glayöl kesme çiçeklerinde büyüme, çiçeklenme ve vazo ömrüne etkisi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-17)Bu çalışmada, belem beyaz zambak ve purple flora glayöl çeşidinde hasat öncesi ve/veya hasat sonrası iki farklı dozda (150 ve 300 ppm) borik asit uygulamasının bitki gelişimi, çiçek kalitesi ve vazo ömrü üzerindeki etkilerinin ... -
Hasat sonrası farklı renklerde LED ışık uygulamalarının depolama süresince çilek (Fragaria x Ananassa Dush.)meyvelerinin antosiyanin, renk ve diğer kalite bileşenlerine etkisi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-28)Yapılan bu tez çalışmasında: farklı renkte LED uygulamaların çileğin biyokimyasalbileşimi ile hasat sonrası kalitesi ve muhafaza süresine etkileri incelenmiştir. Buamaçla çilekler, 0oC ve 5oC olmak üzere iki farklı sıcaklıkta ... -
Hasat sonrası ultrases uygulamalarının domateste (Solanum lycopersicum L.) muhafaza ve olgunlaşma üzerine etkileri
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-02)Bu çalışma, hasat sonrası ürün kayıplarının azaltılmasında yeni bir uygulama olan ultrasesin, domatesin depolaması sırasında kalite kayıplarını geciktirmede, çürümeyi önlemede, besin kalitesini korumada ve olgunlaşmada ... -
Hasat sonrası uygulanan ozon gazı ve kimyon (Carum carvi L.) uçucu yağının kivi (Actinidia deliciosa L.) meyve ve muhafaza kalitesi üzerine etkisi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-21)Bu araştırmada ozon gazının ve kimyon uçucu yağının kivi muhafazası sırasında kalite kayıplarını geciktirmede ve depoda ortaya çıkan Botrytis cinerea etmeninin oluşumunu engellemedeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla kivi ... -
Hayward kivi (Actinidia deliciosa planch) çeşidinin kocaeli koşullarında fenolojik, morfolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-12)Kocaeli kivi yetiştiriciliğinde 1394 ton kivi üretimi ile 10. Sırada yer alan ilimiz olarak önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada Kocaeli İl'inde `Hayward` kivi çeşidinin yetiştiriciliği ele alınmıştır. Fenolojik ... -
Hıyar (Cucumis sativus L)`da hasat sonrası farklı kalsiyum uygulamaları ile yenilebilir kitosan kaplamasının depolama süresi ve meyve kalitesine etkisi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-26)Bu çalışmada hıyar meyvelerine hasattan sonra farklı kalsiyum bileşikleri ile kitosan kombinasyonu ile oluşturulan kaplama uygulamasının hıyarın hasat sonrası kalitesi ve depolama süresi üzerine etkilerinin belirlenmesi ... -
Kiraz (Prunus avium L. cv. 0900 ziraat) meyvelerinin depolama süresince görsel ve biyokimyasal kalitesi üzerine LED ve UV-B ışığının etkileri
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-21)Bu çalışma, 0900 Ziraat çeşidi kiraz meyvelerinin hasat sonrası görsel ve biyokimyasal kaliteninin arttırılmasında ultraviyole-B ve LED ışığın etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, kiraz meyvelerinin ... -
Kocaeli Kandıra ilçesinde fındık üretim potansiyelinin ve yetiştiricilik özelliklerinin belirlenmesi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-12)Bu çalışmanın amacı, Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde yetiştiriciliği yapılan fındık üretimi ile ilgili bölgedeki yetiştiricilik özelliklerinin, mevcut verilerle ortaya konulması ve fındık üretimiyle ilgili karşılaşılan ... -
Kocayemiş (Arbutus unedo L.) genotiplerinin in vitro çoğaltımı
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-18)Bu çalışmada bitki büyüme düzenleyicilerinin ve besin ortamlarının Yuvacık 2, Yuvacık 3, Yuvacık 4, Ulaşlı 1 ve Ereğli genotiplerinin in vitro çoğaltılması üzerine etkileri araştırılmıştır. İlk önce kocayemiş için uygun ... -
Mısır yetiştiriciliğinde Chlorella vulgaris Beyerinck [Beijerinck] ve Arthrospira platensis Gomont taksonlarının verim ve kalite parametrelerine etkisi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-11)Bu çalışma, mısır (Zea mays L.) bitkisi yetiştiriciliğinde besin değerleri yüksek olanChlorella vulgaris Beyerinck [Beijerinck] ve Arthrospira platensis Gomont,taksonlarının verim ve kalite parametrelerine etkisini belirlemek ... -
Örtüaltı bakla (Vicia faba L.) yetiştiriciliğinde azotlu gübreleme ve molibdenin bitkisel özelliklere ve taze bakla verimine etkisi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-24)Bu çalışma, azotlu gübreleme ve molibdenin önemli karbonhidrat, protein, vitamin, lif, folik asit, makro ve mikro element kaynaklarından biri olan bakla bitkisinin (Vicia faba L.) örtüaltı yetiştiriciliğinde bitkisel ... -
Pepino (Solanum muricatum aiton) bitkisinde çelik alma zamanı ve indol bütirik asit (IBA) uygulamalarının fide gelişimine etkisi
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-12)Pepino (Solanum muricatum Aiton) bitkisi çeliklerinin köklendirilmesinde farklı dikim zamanları, İndol bütirik asit (IBA) dozları ve IBA ile muamele sürelerinin etkilerinin incelendiği bu çalışma, Kocaeli Üniversitesi ... -
Pepino (solanum muricatum aiton) bitkisinde farklı gübre kombinasyonlarının bitki gelişimi ve verim üzerine etkileri
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-17)Araştırma farklı gübre kombinasyonlarının Pepino (Solanum muricatum Aiton)'da bitki gelişimi ve verim üzerine etkisini araştırmak amacıyla açık tarla koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada, farklı azot (5,99; 10,79 ve ... -
Sera zirai toprağında ftalat ester seviyeleri ve potansiyel kaynakları
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)Bu çalışmada plastik ve cam örtülü seraların toprağında ftalat sevileri ölçülmüştür. Antalya'da bulunan 24 plastik ve 26 cam örtülü seranın zirai toprağından ve 5 adet sera dışı topraktan referans numuneler alınmıştır. ... -
Sıvı ve gaz halindeki etonolün ıspanak muhafazasında kalite üzerine etkileri
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-10)Bu çalışmada, ıspanak sebze türünde hasat sonrasında farklı şekillerde uygulanan etanolün etkileri incelenmiştir. Çalışmanın yürütüldüğü ıspanakta, klorofil kaybının engellenmesi ve sararma üzerindeki etkileri incelenmiştir. ... -
Uçucu yağların çilekte (Fragaria x Ananassa duch.) hasat sonrası depolama süresi ve kalite üzerine etkileri
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-12)Bu çalışma farklı bitkilere ait uçucu yağların çilek meyvesinin muhafazası sırasında kalite değişimi ve enfeksiyon gelişimini engellemedeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 1000 ppm dozunda kekik ...