Hasat sonrası ultrases uygulamalarının domateste (Solanum lycopersicum L.) muhafaza ve olgunlaşma üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, hasat sonrası ürün kayıplarının azaltılmasında yeni bir uygulama olan ultrasesin, domatesin depolaması sırasında kalite kayıplarını geciktirmede, çürümeyi önlemede, besin kalitesini korumada ve olgunlaşmada etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla denemede kırılma-pembe olum döneminde hasat edilen Swenson domates çeşidi kullanılmıştır. Hasattan sonra 5 gruba ayrılan meyvelere; (1) hiçbir uygulama yapılmayan (kontrol), (2) Su içerisinde 5 dakika bekletme (Su-Kontrol), (3) 5 dakika 22-24°C'de 52 kHz ultrases, (4)10 dakika 22-24°C'de 52 kHz ultrases, (5) 20 dakika 22-24°C'de 52 kHz ultrases uygulanmıştır. Uygulamaları takiben domateslerin yüzeyindeki su uzaklaştırılarak, köpük tabaklar içerisine 4'er adet olacak şekilde streç filmle paketlenmiştir. Ambalajlanan ürünler 7±1°C sıcaklık ve %85-90 oransal nem içeren soğuk odalarda depolanmıştır. 42 gün süre ile muhafaza edilen domateslerde deneme başlangıcı ve haftalık periyotlarda, meydana gelen değişimleri gözlemlemek amacı ile ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), elektrolit sızıntısı, titre edilebilir asit miktarı (TEA), meyve rengi, (L* a* b* Delta E, hue, kırmızılık indeksi), fruktoz, glikoz, toplam şeker analizi ölçüm ve gözlemleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; 52 kHz frekansında ultrasesin domateslerde SÇKM, TEA miktarı, toplam şeker miktarı üzerinde etkili olmadığı, kısa süreli (5dk) uygulamaların ağırlık kaybını artırdığı belirlenirken, 35. güne kadar enfeksiyonu baskılamada etkili olduğu belirlenmiştir. Hasat sonrası su uygulamasının, renk değişimi, yumuşama ve elektrolit sızıntını hızlandırdığı, ultrases uygulamasının ise yavaşlattığı tespit edilmiştir. Su kontrol ile karşılaştırıldığında 52 kHz ultrasesin olgunlaşmayı geciktirdiği belirlenmiştir. This study was carried out to investigate the effects of ultrasound, a new application in reducing post-harvest crop losses, to delay quality losses during tomato storage, prevent decay, maintain nutritional quality and ripening. For this purpose, Swenson tomato cultivar which was harvested in the break-pink stage was used. After harvesting fruits divided into 5 groups; (1) no application (control), (2) 5 minutes in water (Water-Control), (3) 52 kHz ultrasound at 22-24 ° C for 5 minutes, (4) 10 minutes 22-24 52 kHz ultrasound at 5 ° C, (5) 52 kHz ultrasound at 22-24 ° C for 20 minutes. Following the application, the tomatoes were dried, 4 fruits were placed in plastic foam plates and packed with stretch film. Packaged products were stored in cold rooms containing at 7 ± 1 ° C temperature and 85-90% relative humidity. Measurements and observations were made in tomatoes for 42 days in weekly periods. For this purpose; weight loss, fruit firmness, total soluble solid (TSS), electrolytic leakage, titratable acidity (TEA), fruit color, (L * a * b * Delta E, hue, tomato color index (TCI)), fructose, glucose, total sugar measurements and observations were made. According to the results of the research; It was determined that ultrasound at 52 kHz frequency was not effective on TSS, TEA, total sugar amount in tomatoes but short-term (5 min) applications increased weight loss. It was found that post-harvest water application accelerates color change, softening and electrolyte leakage and ultrasound application slows down. 52 kHz ultrasound was found to delay ripening compared to water control.
Collections