Farklı dalga boylarında görünür LED aydınlatmanın domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Zahide) meyvelerinin hasat sonrası kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmada farklı dalga boylarında görünür LED aydınlatmanın; kırılma (breaker) dönemindeki domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Zahide) meyvelerinin, hasat sonrası kalitesine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla kırılma döneminde hasat edilen domates meyveleri, 500 g'lık renkli köpüklü tabaklara konulup, üzeri streç film ile sarılmıştır. Ardından 4 ± 1 oC sıcaklık ve %85-90 oransal nem içeren soğuk depo odasında kırmızı (KR), mavi (M), yeşil (Y) ve beyaz (B) ışık altında 42 gün süreyle depolanmıştır. Karanlık ortamda depolanan meyveler ise kontrol (K) olarak kullanılmıştır. Deneme başlangıcında ve haftalık aralıklarla depodan alınan örneklerde; toplam çözünür fenol miktarı (TÇF, mg/100 mL KAE), renk ölçümleri (L*, a*, b*, hue açısı (ho), kırmızılık indeksi (KI), sarılık indeksi (SI)), suda çözünür kuru madde (SÇKM) miktarı (%), şeker ölçümleri (fruktoz miktarı (%), glikoz miktarı (%), sakkaroz miktarı (%), titrasyon asitliği (TA, %), meyve eti sertliği (N), elektrolit sızıntısı (ES, %), ağırlık kaybı (%) ve çürüme oranı (%) analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda; domateslerde KR ve B LED uygulamalarının, hue açısı değeri ve sarılık indeksi değeri ile meyve eti sertliğini arttırdığı tespit edilmiştir. Mavi LED uygulanan meyvelerde ise elektrolit sızıntısı değeri düşük ölçülmesi, mavi LED ışığın meyvenin yaşlanmasını geciktirici etki gösterdiğine işaret etmiştir. Araştırmada ayrıca mavi ve kırmızı LED ışığın, çürüme oranını azaltıcı etkisi olduğu da görülmüştür. Sonuç olarak mavi LED aydınlatmanın, kırılma aşamasında hasat edilen domateslerin kalitesinin korunmasında, kırmızı, beyaz ve yeşil LED ışıktan daha etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca mavi ve kırmızı LED aydınlatmanın meyve çürümesini geciktirdiği de tespit edilmiştir. In the study, the effects of different wavelength of LED lighting on the post-harvest quality of tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill. Cv. Zahide) that breaker harvest stages were investigated. For this purpose, tomato fruits, which were harvested during the breaking harvest stage, were placed on 500 g colored polystyrene foam dishes and wrapped with stretch film. It was then stored in a cold storage room containing 4 ± 1 °C temperature and 85-90% relative humidity for 42 days under the red (KR), blue (M), green (Y) and white (B) LED light. The fruits stored in the dark environment were used as control (K). In the samples taken from the storage at the beginning of the study and at weekly intervals; total soluble phenol content (TSP, mg / 100 mL KAE), color measurements (L*, a*, b*, hue angle (ho), redness index (KI), yellowness index (SI)), total soluble solids ( TSS , %), sugar measurements (amount of fructose (%), glucose (%) and sucrose (%), titratable acidity (TA,%), fruit firmness (N), electrolyte leakage (EL,% ), weight loss (%) and decay ratio (%) analyzes were performed.At the end of the research; It was found that KR and B LED applications in tomatoes increased hue angle value, yellowness index value and fruit firmness. In the blue LED treated fruits, the low electrolyte leakage value indicated that the blue LED light had a retarding effect on aging of the fruit. In the study, it was also seen that blue LED light had a decreasing effect on the rate of decay. As a result, the blue and red LED lighting was found to be more effective than the red, white and green LED light in maintaining the quality of the tomatoes harvested at the breaking stage.It was also found that blue and red LED lighting delayed fruit decay.
Collections