Defne yaprağının hava şartlandırılarak hızlı kurutulmasının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
II ÖZET Defne yaprağı genel olarak yaş ve kuru halde yemeklere hoş koku ve rilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Oysa ki, yaprak içersindeki hoş koku veren yağlar konsantrelerde, konservelerde vb. anti oksidant olarak kullanılır. Ancak ülkemizde yaprak yağının elde edilmesi ve kullanılması yok denecek kadar azdır. Bu tezdeki çalışmalar, yaprağın hızlı kurutma yöntemlerinin.ve şart larının araştırılmasını kapsar. 120°C'a kadar havayı ısıtabilen bir deney seti kurulmuş ve kurutma ön deneyleri yapılmış, bazı ölçümler yapılarak elde edilen kuru ürünün kullanıma uygun olduğu görülmüş-î tür. Öncelikle, teorik araştırmalar yapılmış ve yaprağa uygulana cak matematik modeller aranmıştır. Fakat literatürde benzer bir mo deli rastlanmamıştır. Deneylerde, diffüzyon incelenmiş, hava hızı- zaman-sıcaklık değişkenlerinin farklı değerlerindeki kütle transfe ri tesbit edilmiş, bu değerlerin birbirleriyle ilişkilerini belir leyen diyagramlar hazırlanarak, matematik modeller oluşturulmuştur. Ill SUMMARY Generally, consumed fresh or dry, bay leaf is used to give a nice flavor to prepared dishes. Nevertheless, the oils which give nice flover from leaf is also used as an antioxidant in extracts and canned food etc. However it can be said that the production and usage of the leaf oil is rare in our country. Studies in this thesis cover the research of the methods and conditions of fast drying of 'bay leaf. Experimental apparatus in which the air is heated up to 120 C has been set up and Pre-experiments for drying have been carried out; by taking some measurements, it has been observed that the resul tune,` dry product is suitable for consumption. First of all, theorical. w ' analysis has been achieved and a mathematical model cohichcpüld be applied to the leaf has been sought. A similar model has not been encountered in literature. During the experiments, diffusion has been investigated; mass transfer under different values of air velocity- time and temperature has been found. The relationship between the mentioner values are plotted on diagrams and a mathematical model was developed.
Collections