Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzgür, Doğan
dc.contributor.authorYücel, Turhan
dc.date.accessioned2020-12-29T10:41:02Z
dc.date.available2020-12-29T10:41:02Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/393905
dc.description.abstractII ÖZET Defne yaprağı genel olarak yaş ve kuru halde yemeklere hoş koku ve rilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Oysa ki, yaprak içersindeki hoş koku veren yağlar konsantrelerde, konservelerde vb. anti oksidant olarak kullanılır. Ancak ülkemizde yaprak yağının elde edilmesi ve kullanılması yok denecek kadar azdır. Bu tezdeki çalışmalar, yaprağın hızlı kurutma yöntemlerinin.ve şart larının araştırılmasını kapsar. 120°C'a kadar havayı ısıtabilen bir deney seti kurulmuş ve kurutma ön deneyleri yapılmış, bazı ölçümler yapılarak elde edilen kuru ürünün kullanıma uygun olduğu görülmüş-î tür. Öncelikle, teorik araştırmalar yapılmış ve yaprağa uygulana cak matematik modeller aranmıştır. Fakat literatürde benzer bir mo deli rastlanmamıştır. Deneylerde, diffüzyon incelenmiş, hava hızı- zaman-sıcaklık değişkenlerinin farklı değerlerindeki kütle transfe ri tesbit edilmiş, bu değerlerin birbirleriyle ilişkilerini belir leyen diyagramlar hazırlanarak, matematik modeller oluşturulmuştur.
dc.description.abstractIll SUMMARY Generally, consumed fresh or dry, bay leaf is used to give a nice flavor to prepared dishes. Nevertheless, the oils which give nice flover from leaf is also used as an antioxidant in extracts and canned food etc. However it can be said that the production and usage of the leaf oil is rare in our country. Studies in this thesis cover the research of the methods and conditions of fast drying of 'bay leaf. Experimental apparatus in which the air is heated up to 120 C has been set up and Pre-experiments for drying have been carried out; by taking some measurements, it has been observed that the resul tune,` dry product is suitable for consumption. First of all, theorical. w ' analysis has been achieved and a mathematical model cohichcpüld be applied to the leaf has been sought. A similar model has not been encountered in literature. During the experiments, diffusion has been investigated; mass transfer under different values of air velocity- time and temperature has been found. The relationship between the mentioner values are plotted on diagrams and a mathematical model was developed.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleDefne yaprağının hava şartlandırılarak hızlı kurutulmasının araştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmLaurel leaf
dc.subject.ytmDrying
dc.identifier.yokid46948
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid46948
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess