Kadınların diyetlerinde bulunan demir ve demir emilimini etkileyen etmenler hakkındaki bilgi ve uygulamalarına eğitimin etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma ile kadınların demir ve demir emilimini etkileyen faktörler hakkındaki bilgi düzeylerinin tespit edilmesi ve bu konularda verilecek olan değişik eğitim yöntemlerinin bilgi ve uygulamalarındaki değişikliğe etkisinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamına Çankaya Halk Eğitim Merkezine devam eden 90 kadın alınmıştır. Kadınlar üç gruba ayrılarak birinci gruba yüzyüze eğitim, ikinci gruba el kitabı dağıtılarak eğitim verilmiş ve son grup olan kontrol grubuna herhangi bir eğitim verilmemiştir. Eğitim öncesi ve sonrası tüm gruplara hazırlanan görüşme formu uygulanmış ve besin tüketim kayıtları alınmıştır. Kadınların %35.6'sının 36-45 yaşlan arasında yer aldığı, %46.7'sinin lise mezunu olduğu saptanmıştır. Kadınların %56.7'sinin demirin kaynaklarım bilmedikleri, %30.0'ının eksik bildikleri, %13.3'ünün demirin kaynaklarım iyi bildikleri saptanmıştır. Demirin zengin kaynaklarım bilme ve demir emilimini etkileyen faktörleri bilme durumlarına göre alman puanların ortalamaları arasındaki fark eğitim verilen gruplar da önemli bulunmuştur ( P=0.000). Beslenme eğitimi öncesi ve sonrası yetersiz demir tüketenler sıra ile yüzyüze eğitim grubunda %50.0-%40.0, el kitabı dağıtılan grupta%56.6-%60,0 kontrol grubunda %60.0-%73.3 bulunmuştur. Yüzyüze eğitim verilen grupta yetersiz tüketenlerde azalma görülürken el kitabı dağıtılan grupta yetersiz demir tüketenlerde %4.4'lük, kontrol grubunda ise %13.3'lük oranında bir artma görülmüştür. Eğitimin kadınların demir ve kansızlık konusunda bilgi düzeylerinde önemli derecede artışa neden olduğu saptanmıştır. Demir anemisinden korunmada ve tedavisinde eğitimin etkili olacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Demir, Anemi, Beslenme Eğitimi This study aims at determining the level of women's knowledge about the factors effecting iron and the absorption of iron. It also at revealing the effect of different teaching methods and techniques, which will be used to teach these issues. Ninety women who were attending Çankaya Public Education Centre were selected as the subjects of this study. These subjects were divided into 3 equal groups, and the fisrt group was exposed to a face to face classroom teaching. Only manuals were handed in to the subjects of the second group, and the third group, which was the control group, was not given any education or manuals. In order to obtain data and in order to keep a record of this data about the subjects' knowledge about food consumption, all the subjects in all groups were interviewed and an interview form was used in the pre-study and post-study stages. 35.6% of the subjects were between 36-45 years old, and 46.7% of them were high school graduates. It was revealed that 56.7% of the subjects did not know the sources of iron, 30.0% had inefficient knowledge about the iron sources, and 13.3% of them had efficient knowledge about the iron sources. In the groups, which education was supplied to, the differences among the means of their grades obtained in the tests for their knowledge about the rich sources and about the factors which effect the absorbtion of iron were considerably important (p=0.000). The rations of the subjects before and after the education program in the face to face classroom education group, who consumed inefficient iron were 50.0% - 40.0%, in the subject group, which was supplied with only manuals, the rations, the for before and after the distribution of the written materials were 56.6%-60.0%, and in the control group, ratios were 60.0%-73.3%. A decrease was observed in the number of the subjects of the face to face education group who consumed inefficient iron, whereas an increase of 4.4% was observed in the number of the subject who consumed inefficient iron in the group which only written materials were supplied with, and an increase of 13.3% was observed in the number of the subject of the control group who consumed inefficient iron. The findings of this study show that education causes a considerable increase in the level of women's knowledge about iron and anemia. It is also suggested that education will be have positive effects on the protection against anemia and treatment of anemia. Key Words: Iron, Anemia, Education of Nutrition
Collections