Yiyecek içecek işletmelerinde çalışan personelin etik davranışlarının tespiti: Kayseri örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, yiyecek içecek işletmelerinde çalışan personelin etik davranışları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, (a) Kayseri İl Merkez'inde yer alan yiyecek içecek işletmelerinde çalışan personelin etik davranışlarını ve bu davranışlara katılım derecelerini ortaya çıkarmak ve (b) etik faktörlerin çalışan personelin birtakım demografik özelliklerine göre ve işletmenin çeşitli özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini değerlendirmektir. Bu amaca ulaşmak için, öncelikle mevcut literatür taraması yapılarak literatürdeki bilgiler doğrultusunda konuya bütünsel bir şekilde yaklaşılmış, daha sonra ise çalışma konusuyla ilgili birincil veri elde etmek amacıyla anket tekniğinden yararlanılmıştır.Çalışmada kullanılan anket formu ile toplanan verilere uygulanan istatistiksel testler sonucunda (a) en hassas yaklaşılan etik faktörünün ?sağlık faktörü? olduğu, (b) etik faktörlerinin çalışanların demografik özelliklerine (yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durum, görev durumu), çalıştıkları işletme türüne, işletmenin faaliyet süresine ve çalışanların işletmedeki görev sürelerine göre, anlamlı farklılıklar gösterdiği ve (c) elde edilen bulgular doğrultusunda sektöre yönelik ve daha sonra yapılacak olan çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Yiyecek İçecek İşletmeleri, Etik, Etik Davranış. The aim of this study is to determine the ethical behaviour of personnel working in food and beverage operations. In this manner, the purposes of this study is twofold. Firstly, an attempt is made to appraise the etchical behaviour of food and beverage personnel in City of Kayseri and their degree of agreement towards etchic concept. Secondly, it is evaluated that whether the etchical behaviour of personnel shows any difference based on their demographic and the company features.Achieving the aim of the study, the issue are aprroached holistically based on literature review and a survey study is conducted to acquire primary data. Based on the study findings, (a) the ?health factor? approached the most sensitive one, (b) the ethic factors vary depending on the demographic characteristics of personnel, their job satisfaction, their job position, their experience in the current operation and operation form and experience of where they work and (c) taking into account the results of the study, some suggestions are made towards operators of the food and beverage sector and further studies.Keywords: Food and Beverage Operatios, Ethic, Ethical Behaviour
Collections