Türk toplumunda ağız kuruluğu prevalansının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tükürük, sindirim, konuşma ve yutma işlemlerinin kolaylaştırılması ve antimikrobiyal ve kayganlaştırıcı etkisi ile oral dokuların korunmasında görev alan önemli bir vücut sıvısıdır. Bir insanda günlük olarak en az 500 ml tükürük üretilir. Tükürük akış hızı 24 saatlik periyot içerisinde değişiklik gösterirken, genellikle uyku esnasında 0,1 mL/dak, gün içerisinde stimüle edilmeden 0,3 mL/dak, stimüle edildiğinde 0,4 ile 0,5 mL/dak arasındadır. Ağız kuruluğu yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek bir çok yan etkilere neden olur. Dişlerde çürük artışı, plak birikimi, yiyecek retansiyonu, gingivitis, ağız yanması, kandida enfeksiyonuna eğilim artışı, oral mukozada ağrı, çiğneme zorluğu, yutma güçlüğü, konuşma güçlüğü, protez kullanımında güçlük, mukozal değişiklikler, halitozis, ağız mikrobiyal florasında değişiklikler, tat duyu bozukluğu, ağız kuruluğunun sonuçlarındandır. Çalışmamızın amacı; Türk toplumunda sistemik hastalıklar, ilaç kullanımı, yaşlılık gibi durumların yanında sabit ve hareketli diş protez uygulamalarının, ortodontik bozuklukların ağız kuruluğuna etkilerinin belirlenerek, ağız kuruluğunun getirdiği olası komplikasyonların önüne geçmek, Türk toplumunda ağız kuruluğunun farklı durumlarda görülme sıklığının prevalansını literatüre kazandırmaktır. Saliva is an important body fluid, which helps digestion, speaking and swallowing process and protects oral tissues with lubrication effect. At least 500 ml saliva is produced by a person per day. Saliva flow rate changes in a 24 hour period. In sleeping it reduces to 0,1 ml/min, where throughout a day it becomes 0,3 ml/min unstimulated and 0,4 – 0,5 ml/min stimulated. Xerostomia causes many negative side effects to the quality of life. Outcomes of xerostomia are raise of dental caries, accumulation of dental plaque, food impaction, gingivitis, candidiasis, difficulty of speaking, difficulty of by using dental prothesis, alteration of oral mucosa and microbial flora, halitosis and failure of tasting sense. The aim of our study is to determine the effects of systemic diseases, drug use, elderliness, having fixed or removable partial denture and orthodontic malformation to the xerostomia in Turkish population and to prevent from possible complications. Our target is to bring the prevalance of xerostomia at different cases in literature.
Collections