Show simple item record

dc.contributor.advisorŞimşek, Mehmet Barış
dc.contributor.authorKilavuz, Derviş Kaan
dc.date.accessioned2020-12-29T07:53:42Z
dc.date.available2020-12-29T07:53:42Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/350850
dc.description.abstractTükürük, sindirim, konuşma ve yutma işlemlerinin kolaylaştırılması ve antimikrobiyal ve kayganlaştırıcı etkisi ile oral dokuların korunmasında görev alan önemli bir vücut sıvısıdır. Bir insanda günlük olarak en az 500 ml tükürük üretilir. Tükürük akış hızı 24 saatlik periyot içerisinde değişiklik gösterirken, genellikle uyku esnasında 0,1 mL/dak, gün içerisinde stimüle edilmeden 0,3 mL/dak, stimüle edildiğinde 0,4 ile 0,5 mL/dak arasındadır. Ağız kuruluğu yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek bir çok yan etkilere neden olur. Dişlerde çürük artışı, plak birikimi, yiyecek retansiyonu, gingivitis, ağız yanması, kandida enfeksiyonuna eğilim artışı, oral mukozada ağrı, çiğneme zorluğu, yutma güçlüğü, konuşma güçlüğü, protez kullanımında güçlük, mukozal değişiklikler, halitozis, ağız mikrobiyal florasında değişiklikler, tat duyu bozukluğu, ağız kuruluğunun sonuçlarındandır. Çalışmamızın amacı; Türk toplumunda sistemik hastalıklar, ilaç kullanımı, yaşlılık gibi durumların yanında sabit ve hareketli diş protez uygulamalarının, ortodontik bozuklukların ağız kuruluğuna etkilerinin belirlenerek, ağız kuruluğunun getirdiği olası komplikasyonların önüne geçmek, Türk toplumunda ağız kuruluğunun farklı durumlarda görülme sıklığının prevalansını literatüre kazandırmaktır.
dc.description.abstractSaliva is an important body fluid, which helps digestion, speaking and swallowing process and protects oral tissues with lubrication effect. At least 500 ml saliva is produced by a person per day. Saliva flow rate changes in a 24 hour period. In sleeping it reduces to 0,1 ml/min, where throughout a day it becomes 0,3 ml/min unstimulated and 0,4 – 0,5 ml/min stimulated. Xerostomia causes many negative side effects to the quality of life. Outcomes of xerostomia are raise of dental caries, accumulation of dental plaque, food impaction, gingivitis, candidiasis, difficulty of speaking, difficulty of by using dental prothesis, alteration of oral mucosa and microbial flora, halitosis and failure of tasting sense. The aim of our study is to determine the effects of systemic diseases, drug use, elderliness, having fixed or removable partial denture and orthodontic malformation to the xerostomia in Turkish population and to prevent from possible complications. Our target is to bring the prevalance of xerostomia at different cases in literature.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleTürk toplumunda ağız kuruluğu prevalansının araştırılması
dc.title.alternativeThe research of xerostomia prevalence in Turkish population
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentAğız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTurkish society
dc.subject.ytmMouth
dc.subject.ytmXerostomia
dc.subject.ytmSaliva
dc.subject.ytmSalivary glands
dc.subject.ytmSalivary glands diseases
dc.subject.ytmPrevalence
dc.identifier.yokid10057783
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid399262
dc.description.pages114
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess